Hükümet, İmar Bankası'nın resmi kayıtlarında gözükmeyen, çifte kayıt kapsamında olan hesapların ödemesini 5 yıl vadeli devlet kâğıdı vererek yapmayı planlıyor. İmar'da resmi olarak 168 bin hesap görülmesine karşın, 335 bin kişi toplam 444 bin hesap için başvuruda bulunmuştu.
İmarzedelerin dolandırıldığını düşünen hükümet, resmi kayıtlarda gözükmeyen hesapların ödemelerini nakit şeklinde değil özel tertip devlet kâğıdı çıkararak yapacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ekonomi danışmanlarının önerdiği bir çözüm olduğu belirtilen beş yıl vadeli kâğıtların ikinci el piyasada işlem görmesi planlanıyor. Kâğıtların faizinin ise enflasyon artı 2 puan olacağı belirtiliyor.
5 bankanın ortalama faizi baz olacak
İmar Bankası mağdurların yapılacak ödemelerde faiz konusunu da ele alan hükümet, mudilere bankanın eski yönetiminin vaat ettiği fahiş faiz oranları yerine, geçmiş kazanımları da kapsayacak şekilde beş büyük bankanın faizlerinin ortalamasından oluşacak faizi vermeyi planlıyor.
İmarzedelere yapılacak mevduat ödemelerinde İş Bankası, Akbank, Garanti, Ziraat ve Halk Bankası'nın faizlerinin ortalamasından çıkan rakam uygulanacak. Bu uygulamada Mart 2003 vergi döneminin baz alınacağı belirtiliyor.
Beş bankanın piyasa faizleri üzerinden belirlenecek olan mudi faizi ile ortaya çıkan mevduat hesaplarının belli bir bölümünün nakit olarak ödenmesi planlanırken kalan diğer tutarların ise taksitlendirilerek takvime bağlanması düşünülüyor. Faaliyetlerine son verilen İmar Bankası, reklamlarında 'Dolara yüzde 10, marka yüzde 12 faiz' sloganı ile piyasadan para topluyordu.
Bugün ise piyasanın en büyük mevduat bankaları dolara aylık yüzde 2 ile 3 arasında faiz verirken, Türk Lirası mevduata aylık 30 ile 32 arasında faiz uyguluyorlar.
(MİLLİYET)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:41