IMF’yle sürdürülen görüşmelerde yüzde 6.5’lik faiz dışı fazla hedefinin tutturulması için ortaya konulan rakamlarda uzlaşma sağlanamaması nedeniyle bir aydır Meclis’e gelemeyen 2003 bütçe yasa tasarısı dün tamamlandı.
TBMM’ye sevkedilen tasarı yarın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulacak. 2003’ün ilk üç ayına ilişkin geçici bütçenin süresi mart ayının sonunda biteceğinden, 2003 mali yılı bütçe yasa tasarısının 25 günde yasalaşması gerekiyor. Her yıl yaklaşık iki ay süren Meclis’teki bütçe görüşmeleri bu sefer neredeyse 100 metre koşusuna dönüşecek.
IMF’yle hafta sonu yapılan çalışmayla son şeklini alan bütçeye faiz dışı fazla hedefinin tutturulması için alınan ve Başbakan Gül tarafından açıklanan vergi artışları damgasını vurdu.
IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen de dün yaptığı açıklamada 2003 bütçesinin yüzde 6.5’i kadar faiz dışı fazla hedefine uygun göründüğünü belirtirken, Bakan Unakıtan da faiz dışı fazla hedefinin IMF öngörüsüne göre oluşturulduğunu söyledi. Unakıtan, bütçeyle ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında IMF’nin isteği doğrultusunda Vergi Barışı’ndan gelecek gelir tahminini 750 trilyona çektiklerini ifade etti. Unakıtan, ''Ama bizim tahminimiz 2.4 katrilyon lira. Bu olursa faiz dışı fazla yüzde 7 seviyelerine çıkacak'' dedi.
‘İnandırıcı olmak zorundaydık’
Unakıtan bütçeyi 146.9 katrilyon lira olarak açıkladı. Ancak, kanuna konulan bir hükümle 1 katrilyon lirası yatırım, 281 trilyon lirası transfer ödeneklerinden olmak üzere 1.2 katrilyonun iptali kararlaştırıldı. Unakıtan, ekonomik önlemler paketi hatırlatılarak ''Türk halkı cezalandırılıyor mu?'' sorusunun yöneltilmesi üzerine şunları söyledi: ''Elimizdeki bütçenin üçte biri açık. 65 katrilyon faiz var. Bizim birinci hedefimiz faizi düşürmek. Bu da akılcı yoldan geçer. Gerçekçi olmak zorundayız. Bu faiz dışı fazlayı tutturacağınıza bütün yurt dışı piyasaları inandıramazsanız faiz düşmez. Milletimize bedel ödetme taraftarı değiliz.''
Lojman satışı hızlanacak
Meclis lojmanlarının satışıyla ilgili olarak Bütçe Kanunu’na bir madde koyduklarını da belirten Unakıtan, ''Bütçenin geçmesinden kısa bir süre sonra satılacaklar'' dedi. Milli Emlak Genel Müdürü Halit Demir de ''Çankaya Belediyesi ile mülkiyet sorununu çözdük. Arazi takası yaptık. Halen kat mülkiyeti ve imar sorunları bulunuyor. Lojmanların satışından 150 milyon dolarlık gelir bekleniyor'' diye konuştu.
‘Barışı korumanın maliyeti ek vergi’
Maliye Bakanı Unakıtan, getirilen ek vergileri ''Barışı korumanın bir maliyeti var'' sözleriyle açıkladı.
Emlak ve Motorlu Taşıt vergilerine konulan ek verginin sadece 2003 için geçerli olduğunu belirten Unakıtan, ''Son gelişmeleri yakından izleyen halkın, bizi anlayışla karşılayacağını ümit ediyoruz. Biz bu yükü, vergisi düşük vergilerden ve adaletli şekilde almayı tercih ettik. Ne yeni bir bir vergi getirmemiz söz konusu ne de vergileri artırmamız söz konusu'' dedi. Unakıtan, memur maaşlarına yılın kalan dönemi için yapılacak zamma ilişkin soruyu yanıtlarken, bu konuda bütçe yasasıyla Bakanlar Kurulu’na yetki verildiğini kaydederek, ''Hükümetimiz yılın kalan dönemi için memuru enflasyona ezdirmemek için elinden geleni yapacak'' diye konuştu.
milliyet
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:28