İnek sattıran HES mücadelesine ödül

2 dk okuma
İnek sattıran HES mücadelesine ödül

Hızlı Özet

Kazım Delal, 'Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü'ne layık görüldü


RİZE'nin Küçükçayır Köyü'nde yapımı planlanan hidroelektrik santral projesinin ilk bilirkişi incelemesi için ineğini satan, ikincisi için de banka kredisi kullanarak açtığı davaları kazanan 69 yaşındaki Kazım Delal, Türkiye Barolar Birliği tarafından bu yıl ilk kez verilen, 'Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü'ne layık görüldü. Kazım Delal'in mücadelesi, Rize'nin kent merkezi ile 10 ilçede oturan 300 bin kişinin ihtiyacını karşılayan içme suyu tesislerinin de bulunduğu Salarha Vadisi'ndeki Küçükçayır Köyü'ne, 9 megavat kurulu gücündeki Ambarlık Regülatörü ve hidroelektrik santral projesinin yapımının planlanması ile başladı. HES projesinin yapımını önlemek için dava açan Kazım Delal, mahkemenin bilirkişi incelemesi için talep ettiği 4 bin 500 lirayı, ahırındaki ineğini satarak ödedi. Çevre ve Orman Bakanlığı aynı proje için o dönem 'ÇED gerekli değil' kararı verdi.



Kazım Delal bu kez de bakanlığın verdiği kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yeniden dava açtı. Davada yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme, Kazım Delal'den yapılacak ikinci bilirkişi incelemesi için 4 bin 500 lira ödemesini istedi. Delal bu kez paranın bir bölümünü çocuklarının birikimlerinden sağladı, bir miktar da bankadan kredi çekerek bilirkişi harcını yatırdı. İki yıl süren mahkeme sonucunda davayı kazanan Kazım Delal HES projesini iptal ettirdi.



"DOĞAL YAŞAMA SAHİP ÇIKMA ADINA GÖREVİMİ YAPTIM"



Kazım Delal, Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından bu yıl ilk kez verilen, 'Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü'ne layık görüldü. Ankara'da aldığı ödülü en büyük destekçisi olduğunu söylediği eşi Ayşe Delal'e adayan Kazım Delal, doğasına ve suyuna sahip çıkmaya devam edeceğini söyledi. Delal, şöyle konuştu:



"Mücadelemizi ödül almak veya başka maceralar peşinde koşmak için sürdürmedik. Doğal yaşam alanlarına sahip çıkmak anlamında görevimi yaptım. Bu çerçevede bize layık görülen ödülü en büyük destekçime, eşime adıyorum. Bu süreçte her zaman yanımızda olan, bizim sesimiz, gözümüz, kulağımız olan Derelerin Kardeşliği Platformu'nu da unutamam. Hiçbir çıkar, menfaat gözetmeden her yerde mücadele ediyorlar. Ödül, teşekkür gibi bir beklentileri de yok. Biz de aynıyız. Bizim yaşayacak başka yerimiz, yurdumuz yok. Yakamızı bıraksınlar artık."

Muhammet KAÇAR/RİZE, (DHA)


Bu haber 648 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Alman medyası "Türkiye boyun eğmedi" diyerek manşete taşıdı!
Gündem

Alman medyası "Türkiye boyun eğmedi" diyerek manşete taşıdı!

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, Türkiye’nin Batılı ülkelerin ambargolarına boyun eğmeden savunma sanayisinde dev bir güç hâline geldiğini yazdı. FAZ, yıllarca Ankara’ya silah satışını zorlaştıran Almanya’nın 742 milyon avroluk Eurofighter onayıyla kendi politikasında geri adım attığına dikkat çekti.

Habervitrini12798 Görüntüleme
İçişleri Bakanı Çiftçi'den sınır hattında "3 katman" açıklaması
Gündem

İçişleri Bakanı Çiftçi'den sınır hattında "3 katman" açıklaması

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, İran ve Irak sınırının sıfır noktasındaki Zirvin Tepe Modüler Komando Üs Bölgesi'ni ziyaret etti. Ankara’da düzenlenen NATO Zirvesi için uygulanan "3 katmanlı" güvenlik stratejisine dikkat çeken Çiftçi, sınır hattındaki kahramanca nöbet sayesinde zirvenin kazasız tamamlandığını belirtti. Bakan Çiftçi, Cumhurbaşkanı liderliğindeki "Terörsüz Türkiye" projesinin başarıyla sürdüğünü ve bölgede artık sadece asayiş olaylarının izlendiğini vurguladı.

Habervitrini13913 Görüntüleme
Meclis tatile geç girecek, gündem yoğun: Siyasetin sıcak dosyaları açılıyor
Gündem

Meclis tatile geç girecek, gündem yoğun: Siyasetin sıcak dosyaları açılıyor

NATO Zirvesi sonrası Meclis’te yoğun bir maraton başlıyor. En düşük emekli aylığı, 12’nci Yargı Paketi ve öğrenci affını içeren torba yasa masadayken; “Terörsüz Türkiye” çerçeve yasası için uzlaşı turları atılacak. Muhalefetle ortak zemin arayan AK Parti, gerekirse ağustos ayında da mesaiye devam edecek.

Habervitrini9915 Görüntüleme
S-400'ün satılacağı ülke belli oldu
Gündem

S-400'ün satılacağı ülke belli oldu

İngiltere merkezli The Middle East Eye'ın haberine göre Rusya hükümeti, Türkiye'nin mülkiyetindeki S-400 hava savunma sistemlerinin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) satılması ihtimaline sıcak bakıyor.

Habervitrini15154 Görüntüleme