İNGİLİZ GAZETELERİ: ''TÜRKİYE'NİN KORUNMASINA KARŞI AFFEDİLMEZ BİR GİRİŞİM BAŞLATILDI''
LONDRA - İngiliz gazetelerinde bugün, Türkiye'nin korunmasını amaçlayan girişimin NATO'da engellenmesi konusu ele alındı. Times, ''NATO'da savaş'' başlığı altında ''Türkiye'nin korunmasına karşı affedilmez bir girişim başlatıldığını'' yazdı.
NATO'nun bazı imkanlarının Türkiye'nin korunması amacıyla bölgeye nakledilmesi kararına, Fransa ve Almanya'nın desteğiyle Belçika'nın engelleme tehdidinde bulunduğu belirtildi. Times gazetesine göre, bu sabah Belçika'nın kararı değişmezse sadece Atlas Okyanusu'nun 2 yakası arasındaki bağlar değil, Avrupa içindeki siyasi ilişkiler de uzun vadeli zarara uğrayacak.
Türkiye'ye Patriot füzeleriyle, kimyasal ve biyolojik silahlara karşı uzman ekiplerin gönderilmesine karşı çıkan Fransa, Almanya ve Belçika'nın, Amerika'nın tek yanlı girişimlerini engelleme gerekçesini öne sürdüğünü, oysa NATO destek olmazsa, Amerika ve İngiltere'nin kendi başlarına Türkiye'nin yardımına koşacağını belirtti ve asıl o zaman tek yanlı siyasetin uygulanmış olacağını vurguladı.
Irak krizinde diplomatik girişimlere zarar vermeme gerekçesinin ise ''anlamsız'' oduğu belirten Times, ''Çünkü Irak yönetiminin son günlerde silah denetçilerine verdiği tavizlerin tek sebebi, Saddam Hüseyin'in, Amerikan ordusunun nefesini ensesinde hissetmesi. NATO içindeki görüş ayrılığının tek işlevi Saddam Hüseyin'in cesaretini arttırmak olacak'' denildi.
Financial Times'ın değerlendirmesine göre, Irak'taki savaşın ilk aşamalarında NATO'nun birlik içinde Amerika'ya destek vermesi çok önemli değil. Ancak savaş uzarsa, NATO'nun imkanlarına ihtiyaç duyulacağını belirten gazetede, ''Irak'ın muhtemel saldırısına karşı ittifakın tam üyesi Türkiye'nin korunması hazırlıklarında, Almanya ve Fransa, NATO planlamacılarını engellememeli. Ankara, saldırıya uğrarsa NATO'nun dayanışma göstermesini hak ediyor. Paris ve Berlin, Bağdat üzerindeki baskıyı böyle hafifletirken, çok tehlikeli bir anda siyasetle oynuyor'' denildi.
Financial Times, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'i de aynı açıdan eleştirerek Fransa ve Almanya'yı, Avrupalı diğer müttefiklerden tecrit etmeyi amaçladığını yazdı. Başyazıda NATO'nun ayakta kalabilmesi, barış ve istikrarın güvencesi olabilmesi için, ittifak içinde sağırlar diyaloğunun sona ermesi gerektiği vurgulandı.
Independent gazetesine göre Batı'nın, Irak konusunda bölünmesinin sebebi, ''belki de savaşın yanlış olması.'' Gazete, Donald Rumsfeld'in uslubunun, savaş karşıtı cepheyi güçlendirdiğini savundu. Fransa ve Almanya'nın ise Irak'ta silah denetimleri konusundaki alternatif planlarını yeterince savunamadıklarını kaydeden gazete, Amerikan yönetiminin rahat olmadığını belirtti. Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın Birleşmiş Milletler'de sunduğu kanıtların yeterince ikna edici olmadığının ortaya çıktığını yazan Independent, Bush yönetiminin kendi kamuoyundan da rahatça hareket edebilecek kadar bir destek görmediğini vurguladı.
''KUZEY IRAK'TAKİ RAHATSIZLIK''
Guardian'daki habere göre, Ankara'daki müzakerelerde Amerika ve Türkiye, savaş sırasında Türk silahlı kuvvetlerinin Kuzey Irak'ın bir bölümünü ''işgal etmesi'' üzerinde anlaşmaya vardılar ve bu da bölgedeki Kürtlerin alarma geçmesine yol açtı. Gazetenin Dohuk ve Süleymaniye'deki muhabirlerinin geçtiği haberde, Amerika'nın bölgedeki Türk askeri varlığının insani amaçlar taşıyacağı güvencesi verdiği belirtildi. Amerikalılar ayrıca, Türk birliklerinin, Amerika önderliğindeki koalisyonun kontrolünde olacağını vurguladı.
Haberde Türkiye'nin, Amerikan komutasını hala kabul etmediği de belirtildi. Guardian'ın haberine göre Iraklı Kürtler Ankara'ya güvenmiyor ve Türkiye'nin bölgeye müdahalesinin, diğer büyük komşu İran'ın da bu yönde adım atmasına yol açabileceğini düşünüyorlar.
Haberde üst düzey bir Kürt yetkilinin şu ifadeleri yer alıyor:
''Ankara'daki müzakerelerin amacı, savaşı fırsat bilip bağımsızlık ilan etmeyeceğimiz ve petrol çıkarılan Kerkük bölgesine ilerlemeyeceğimiz konularında Türkiye'ye güvence vermekti. Ama Türkler bir yere girince terk etmeleri uzun zaman alıyor.''
SUUDİ ARABİSTAN'DAKİ ÜSLER
Yine aynı gazetedeki bir başka haberde ise, Amerika'nın Irak'la savaşında üslerini kullandırmak için Suudi Arabistan'ın koşullarını belirlediği duyuruldu. Haberde, Amerika'nın Suudi Arabistan'daki üslerde ne tür uçaklar bulunduracağının önceden sınırlanmasının baş koşul olduğu belirtildi. Batı karşıtı din adamlarının baskısı altındaki Suud hanedanı için hassas olan bu konuda aylardır müzakere yapıldığını yazan gazete Suudi yetkililerin New York Times'taki, savaştan sonra Amerikan ordusunun Suudi Arabistan'dan çekilmesinin istendiği haberini yalanladıkları vurgulandı.
Çoğunluğu Suudi kökenli militanların Amerika'ya karşı düzenlediği 11 Eylül saldırılarından beri bu tür haberlerin düzenli olarak medyada yer aldığını hatırlatan Guardian, başkent Riyad yakınlarındaki Prens Sultan hava üssünü Amerika'nın kullanmasına karşı çıkan Suudi yönetiminin artık savaşın kaçınılmaz olduğu görüşüyle fikrini değiştirdiği anlattı. Habere göre Amerika bu üssü hava operasyonlarının komuta merkezi olarak görüyor. Ama bir Amerikalı askeri yetkilinin, ''Mevcut durumda üssü kullanabileceğiz ama her an durum değişebilir. Katar'daki yeni komuta merkezini kurmamızın sebebi de bu'' dediği aktarıldı.
Guardian, Suudi yönetimi, kendi topraklarından havalanacak Amerikan uçaklarının saldırı amaçlı kullanılmamasını istediğini yazdı ve bu uçakların, ancak kendilerini savunma durumunda silah kullanması koşulu getirildi. Prens Sultan üssünde Amerika'nın şu anda 80 uçağı olduğu ve önümüzdeki haftalarda bunun artmasının beklendiği kaydedildi. Haberde, bunun sebebinin Irak'ta savaşı başlatacak hava harekatının 500 uçakla yapılmasının planlanması olduğu yazıldı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:19