Gündem
  • 23.1.2023 10:45

İngiliz petrol şirketi Gulfsands açıkladı.. YPG 2.9 milyar dolarlık petrol çaldı

İngiliz şirketin YPG-DSG ve ‘petrol kaçakçılığı’ iddiası neye dayanıyor?

 İngiliz Gulfsands şirketi, Rojava Özerk Yönetimi’nin kontrolünde bulunan Rimelan’daki “Blok 26” sahasından bu güne kadar 2,9 milyar ABD Doları tutarında 41 milyon varilden fazla petrol çaldığını öne sürdü. Şirket raporunda, Suriye’deki faaliyetlerine yeniden başlamak için “Umut Projesi” adıyla girişim başlattığını duyurdu. Uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Azad Diwani de, şirketin Suriye hükümeti ile anlaşmalı bir şekilde İngiliz hükümetini yaptırımların kaldırılması konusunda ikna etmek amacıyla bu raporu hazırlamış olabileceğine dikkat çekti.

Daha önce Rojava’nın Haseke kentindeki Rimelan bölgesi yakınlarındaki Blok 26'daki sahalarda petrol üreten ve Ağustos 2011'de ABD ve İngiltere’nin yaptırımlarına uymak için 6 yıl önce faaliyetlerini durduran İngiliz Gulfsands şirketi, internet sitesinde 9 Ocak'ta bir rapor yayımladı.

Raporda, son 6 yılda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı olan Halk Savunma Birimi (YPG), Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Demokratik Suriye Meclisi’nin (MSD) denetiminde olan Blok 26 sahasından “yasadışı üretim” yapıldığı iddia edildi.

Gulfsands’ın raporuna göre, o zamandan beri, değeri yaklaşık 2,9 milyar ABD Doları olan 41 milyon varilden fazla petrol çıkarıldı.

Günlük üretim yaklaşık 7 milyon dolar değerinde

Raporda, Blok 26 sahasından günde yaklaşık 20.000 varil petrol üretildiği ancak bunun bölgedeki toplam “hırsızlığın” sadece küçük bir kısmı olduğu, Rojava’daki diğer sahalardan günde yaklaşık 80.000 varil petrol (bugünkü fiyatlarla günlük yaklaşık 7 milyon ABD doları değerinde) çıkarıldığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin verilerinin paylaşıldığı raporda, halen 14,6 milyon Suriyelinin yardıma muhtaç olduğu, yüzde 90'ının yoksulluk sınırının altında yaşadığı ve yüzde 80'inin gıda güvencesi olmadığı  hatırlatılarak, “Bu yasa dışı petrol ticareti, karaborsada, düzenleme ve gözetimden uzakta gerçekleşmektedir, bu da fiyatların düşmesi ve yolsuzluk potansiyelinin yüksek olması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bu petrolün büyük bir kısmı Suriye halkına değil, yasadışı aktörlere fayda sağlıyor. Bu aynı zamanda, yerel toplulukların sağlığı üzerinde feci bir etkiye sahip olan, güvenli olmayan, düzensiz ve çevreye büyük ölçüde zarar veren petrol sahası uygulamalarına yol açmaktadır” ifadelerine yer verildi.

“Umut Projesi” adıyla girişim açıkladı

Gulfsands, raporunda ayrıca Rojava’daki faaliyetlerine geri dönmesinin önünü açmak için “Umut Projesi” adıyla bir girişim başlattığını duyurdu. Buna göre, şirket, bölgeden çıkaracağı petrolü, “ülkelerinin ulusal kaynaklarından yararlanması gereken tüm Suriye halkının yararına kullanmak, ekonomik teşvik projelerini finanse etmek için uluslararası düzeyde yönetilen bir fon ve tahsis etmeyi” planlıyor.

Söz konusu şirketin raporundaki iddialar hakkında Rojava Özerk Yönetiminden şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

Londra merkezli Gulfsands, 2000 yılında Rimelan’da faaliyet yürütmek için Suriye Hükümeti ile bir anlaşma imzaladı. Anlaşma uyarınca Rimelan’daki Blok 26’nın yüzde 50’sine sahip olan şirket, kazancının yüzde 5,7’sini Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kuzeni Rami Mahluf’un sahibi olduğu Maşrik Yatırım Fonu’na devrediyordu. Şirketin Şam yönetimi ile olan anlaşması ise devam ediyor.

Güncellenme Tarihi : 23.1.2023 10:59

İLGİLİ HABERLER