İNGİLTERE SAVUNMA BAKANI TÜRKİYE'DE... "SADDAM'A ŞAKA YAPMADIĞIMIZI GÖSTERMELİYİZ"
BAYRAM KILINÇER
ANKARA- İngiltere Savunma Bakanı Geoffrey Hoon ile görüşen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Irak meselesinin sulhane bir şekilde çözülmesi temennisinde bulunduklarını söyledi.
İngiltere Savunma Bakanı Hoon ise asıl kararı Saddam'ın vereceğini ve aski takdirde başka yolları ihtiyaç olabileceğini ifade ederek, "Saddam'a şaka yapmadığımızı göstermeliyiz" dedi. İngiltere Savunma Bakanı Geoffrey Hoon, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü ziyaret ederek bir süre görüştü. Konuk Bakan Milli Savunma Bakanlığı'na gelişinde askeri törenle karşılandı. Tören kıtasını denetleyen Hoon, Milli Savunma Bakanlığı Özel Defteri'ni imzaladı. Daha sonra her iki bakan başbaşa görüştü. Yaklaşık 30 dakika süren görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi.
Görüşmede iki ülke arasındaki tarihi ve ortak değerler itibariyle her alanda gelişmelere önem verdiklerini ifade eden Gönül, ikili ilişkiler başta olmak üzere bölgede meydana gelen gelişmeler ve güvenlik konularının ele aldıklarını söyledi. Gönül, Kıbrıs ve Kuzey Irak konularında da görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Konuk Savunma Bakanı Hoon ise iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin Afganistan'da yapılan çalışmalarla pratik bir şekilde ortaya konulduğunu ve Afganistan'da BM Barış Gücü'nün komutasının İngiltere'den Türkiye'ye devrinin kusursuz bir şekilde gerçekleştiğini belirtti. Görüşmede Kopenhag Zirvesi, AB ve NATO ile ilgili konuları ele aldıklarını kaydeden Hoon, Türkiye ile uluslararası alanlarda beraber çok iyi çalıştıklarını ve birçok ortak çıkarlarının olabileceğini hatırlattı. Daha sonra gazetecilerin Irak ile ilgili sorularını cevaplayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Irak meselesinin BM'nin 1441 sayılı kararını çerçevesinde, Irak'ta kitle imha silahları konusunda müfettişlerin tespiti ve raporların silah olmadığı yönünde gelmesiyle meselenin sulhane bir şekilde çözülmesi temennisinde bulunduklarını ifade etti. Gönül, İngiltere ile Irak üzerinde herhangi bir ittifak, görüşme ve planın olmadığını vurguladı. Aynı yöndeki soruyu cevaplayan İngiltere Savunma Bakanı Hoon ise, Irak konusunda BM'nin çözüm çabalarının gerekli olduğuna işaret ederek, "Irak'ın kitle imha silahlarından arındırılması Saddam'ın elindedir. Asıl kararı Saddam Hüseyin verecektir. Silah denetçilerinin raporlarını bekliyoruz. Aksi takdirde başka yollara ihtiyaç olabilir. Saddam'a şaka yapmadığımızı göstermeliyiz" dedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:06