Dünya
  • 26.1.2023 10:32

İngiltere'de ölümler yüzde 20 oranında arttı, milletvekilleri soruşturma istedi

İngiliz milletvekilleri ölümlerdeki büyük artış için soruşturma çağrısında bulundu

Haftalık bazda yaklaşık 3.000 daha fazla Britanyalı ölüyor ve bunun sorumlusu Covid-19 değil

Daily Mail'in haberine göre, haftalık %20 fazla ölüm gösteren ulusal istatistiklerden rahatsız olan Birleşik Krallık milletvekilleri soruşturma talep ettiler. Bu yüksek artışın kaynağının belirlenmesini isteyen vekiller, bunun Cıvid-19 ve aşılarla bağının belirlenmesini talep etti.

Avam Kamarası önünde konuşan Muhafazakar Milletvekili Esther McVey, Covid dışı aşırı ölümlerdeki artışı " pandemi sırasında statin veya tansiyon ilacı almayan hastalara " bağladığı için Baş Tıp Memuru Chris Whitty'yi gerçeği çarpıtmakla suçladı. McVey ölen kişilerin tansiyon ilaçlarını düzenli olarak aldıklarını gösteren bir de belge sundu.

“ Kanıt nerede? Ve eğer yoksa, bu aşırı ölümlere neden olan nedir? diye sordu ve bakandan " konuyla ilgili acil ve kapsamlı bir soruşturma başlatmasını " talep etti .

Gölge halk sağlığı bakanı Andrew Gwynne, sağlık bakanı Steve Barclay'i konuyla yüzleşmeyi reddetmesi üzerine " yarı insan, yarı devekuşu " olarak nitelendirdi ve Başbakan Rishi Sunak'ın hükümetini " inkar ve boş boş konuşmakla" suçladı. 

Salı günü Avam Kamarası'na " 2022'de beklediğimizden 50.000 daha fazla ölüm oldu " dedi. " Pandemi hariç, bu 1951'den beri en kötü rakam ."

Ulusal İstatistik Ofisi'ne göre, Ocak ayının ikinci haftasında İngiltere ve Galler'de 2.837 kişi daha öldü ve bu ölümlerin sadece %5'i Covid-19'a bağlanabilir.

Aşırı ölümlerin en son bu kadar yüksek olduğu Şubat 2021'in ikinci haftasında, Covid-19 ölümleri toplamın %37'sini oluşturuyordu. Aralık ayının son iki haftasında %21 ve %20 oranında fazla ölüm görüldü.

Kraliyet Acil Tıp Koleji, haftada 500 kadar kişinin zamanında acil tedavi göremedikleri için öldüğünü bildirdi. NHS verilerine göre 54.532 kişi, hastaneye kabul kararı verildikten sonra acil servislerde 12 saatten fazla bekledi ve hastaların yalnızca %65'i dört saat içinde görüldü.

Geçen ay Whitty, tecritler ve NHS gecikmeleri nedeniyle " seçmeli ve yarı seçmeli bakım ve taramanın ertelenmesinin ", teşhis edilmemiş kanserler ve diğer kronik rahatsızlıkların öncekinden daha büyük olduğunu iddia etmesiyle, Covid-19 büyük ölçüde yatıştıktan sonra başka bir ölüm dalgasına yol açacağı konusunda uyarmıştı.

Güncellenme Tarihi : 26.1.2023 10:54

İLGİLİ HABERLER