Bilim
  • 26.7.2022 18:00

İntermodal Taşımacılığa Dair Her Şey

Günümüzde gelişen teknoloji ve ilerleyen hizmet sektörü olanakları ile beraber birçok alanda yenilikçi gelişmeler yaşanmaktadır. Bu alanlardan neredeyse en önemlisi, ticaret hacminin de gelişmesiyle beraber taşımacılık sektörüdür. Birçok ticaret firması yurt içi ve yurt dışına yapacağı ticaret için birçok farklı taşımacılık yöntemi kullanmaktadır. Bu noktada da maliyet ve süreden tasarruf etmek için doğru bir lojistik süreci geçirmek adına güvenli bir yöntemi tercih etmektedirler.  Bunlardan biri de en çok tercih edilen intermodal taşımacılık yöntemidir. 

Uluslararası Ticaretin Vazgeçilmezi İntermodal Taşımacılık Nedir?

İntermodal taşımacılık, modlar değişirken yükün kendisinin fiziksel bir temas olmadan birden fazla taşıma modu kullanılarak taşınması yöntemidir. Bu taşımacılık yöntemi ilk adım da daha çok bir konteyner ya da kamyona malların yüklenmesiyle ikinci adımda ise bu yüklerin bir deniz yolu ya da bir demiryolu aracına yüklenerek iki aşamada taşınmasını sağlar. Bu yöntemde fiziksel bir taşıma olmadan yükler daha çok bir vinç yardımı ile ikinci taşınacak araca aktarılır. Bu şekilde güvenlik önlemleri artarak, hasar ve kayıp riskinin önüne geçilmektedir. Karayolu taşımacılığına göre azaltılmış maliyetler, uluslararası bir kullanım için önemli fayda ve kolaylık sağlamaktadır. Bu yöntem sayesinde taşınacak mallar bir tırın kasasında olan bir konteynırın, bir gemi limanına geldiğinde vinçler yardımıyla el teması olmadan gemiye yüklenebilmektedir. Aynı şekilde sadece gemi taşımacılığında değil, tren ve karayolunda da intermodal taşımacılık kullanılabilmektedir. Böylece yük ve malların daha hızlı ve verimli bir şekilde aktarılması sağlanır. Bu nedenle intermodal taşımacılık bu yöntemi kullanan firmalara birçok avantaj sağlamaktadır.  

İntermodal Taşımacılığın Avantajları ile Yükünüzü Taşıyın

Birçok taşımacılık türünün içinde yer alan intermodal taşımacılık yönteminin birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlardan biri maliyet tasarrufudur. Hem demiryolu ve deniz yolunun hem de karayolunun operasyonel faydalarını birleştirerek, maliyet açısından avantaj ve daha fazla bir verimlilik sağlar. Nakliyeci, uzun mesafe için demiryolu ve denizyolunu ve ağır hareketler için karayolunu kullanarak artan esneklikten, daha konforlu bir hizmetten ve daha düşük maliyetlerden faydalanır.

İntermodal taşımacılığın bir diğer avantajı ise, daha büyük bir yük kapasitesi sağlayabilmesidir. Karayolu araçlarından kamyonun kat be kat fazlasının büyük yük gemileri ile yapılabilmesi daha fazla bir alanda ithalat ve ihracatın yapılmasını sağlar. İntermodal taşımacılık aynı zamanda çevre dostu ve sürdürülebilir bir taşıma yöntemidir. Karayolundaki taşımacılıkta daha az yakıt ve zararlı gaz salgıladığı için havaya verilen zarar minimum bir düzeyde kalır.

İntermodal taşımacılık, taşıma sırasında taşınan yüklerle ve mallarla daha az temas ve iş gücünü ortadan kaldırdığı için güvenli ve emniyetli bir taşımacılık sistemi oluşturur. Ürünlerle temas miktarını azaltırken, demir yollarında ve rampalarda güvenliği artırır, hasar ve kayıpları azaltmayı sağlar. Birçok taşımacılık alternatifi olduğu gibi, intermodal taşımacılığında türleri vardır.

İntermodal Taşımacılık Türleri Neler? 

Taşımacılık türlerinden İntermodal Taşımacılık kadar Multimodal Taşımacılık ve Kombine Taşımacılık da yaygın taşımacılık yöntemleri arasındadır.

Multimodal taşımacılık, farklı taşıma araçlarıyla birlikte birden fazla taşıma yöntemi kullanılarak yapılan bir taşıma türüdür. Tek bir taşıma sözleşmesi yapılarak, bütün ulaşım ağı boyunca bu sözleşme geçerli kalır. Bir yükün karayolundan yüklenerek hiçbir indirme ve taşıma işlemi olmadan direkt olarak hava yolu, deniz yolu veya demiryolu ile taşınmasıdır. Taşıma sürecinden de tek bir firma sorumlu olur.

Kombine Taşımacılık türü ise, nakliye edilecek malların ve ürünlerin çıkış noktasından varış noktasına kadar olacak şekilde en az iki taşıma yolu ile taşınması demektir. Lojistik açısından ve mesafe ile ulaşım bakımından sorunlu taşımaların maliyeti düşük olan demiryolu ve denizyolu taşımacılığı ile kombine edilmesi ise gelişmiş bir taşıma türüdür.

İntermodal Taşımacılıkta Amaç

İntermodal taşımacılıkta amaç, yapılan nakliyatın farklı taşıma  birimlerine devredilerek varış noktasına taşınmasıdır. İntermodal taşımacılık örneği olarak, bir malın kara yolu ile deniz yoluna taşınarak burada da konteyner gemilerine yerleştirilerek gemi ile teslim edildiği limandan demir yolu ile varılması gereken noktaya nakledilen bir taşıma yöntemidir. Eğer siz de intermodal taşımacılık ile mal ve ürünlerinizin istediğiniz kolay ve güvenilir bir şekilde ulaşmasını isterseniz Sertrans'ı ziyaret edebilir hızlı, rahat, ekonomik ve güvenli bir şekilde dilediğiniz yere ulaştırabilirsiniz.

 

Güncellenme Tarihi : 26.7.2022 18:01

İLGİLİ HABERLER