İNTERNETTEKİ SORUNU ÇÖZEMEYEN TÜRK TELEKOM YENİ BİR TARİH VERDİ!..
Depremin deniz altındaki fiber optik kablolara verdiği zararla başlayan internet arızasında, çözüm tarihi bir kez daha ileri atıldı. "6 Haziran'da giderilecek" denilen arızanın, daha sonra "9 Haziran'da çözüleceği" belirtilmişti. Günlerdir yurtdışı bağlantılarındaki sorun yüzünden Türk kullanıcıların mağdur olduğu arıza için Türk Telekom yetkililerinin verdiği yeni tarih ise 11 Haziran!
Türk Telekom'un Ankara'daki merkezinden alınan bilgiye göre, deprem nedeniyle İtalya ile Fas arasında SMW3 kablosunda meydana gelen arızanın giderilmesine ilişkin bilgiler Singapur Telekom'dan geliyor. Türk Telekom yetkilileri, Singapur'dan gelen yeni bilgiye göre "arızanın 11 Haziran'da giderileceğini" belirtiyor.
4 Haziran'da "arızanın neden olduğu mağduriyeti azaltmak için uydu üzerinden 1adetx34 ve 1adetx155 Mbps hızında yeni devreler hizmete verildiğini" açıklayan Telekom yetkilileri, o tarihten bu yana yeni bir devrenin ilave edilmediğini belirtti.
ARIZANIN KAYNAĞI
21 Mayıs 2003 tarihinde gerçekleşen Cezayir depremi sonucu, Akdeniz'in ortasından geçen ve Türk Telekom'un da hizmet aldığı fiber optik hatları koptu. Bu durum Türkiye nin dış telekomünikasyon ağını olumsuz etkiledi. Telefon ve data hatlarının bant genişliklerinde %80'e varan daralmaya neden arıza yüzünden Türk Telekom sadece karasal bakır hatlarını kullanabildi.
FİBER OPTİK KABLO KOPUNCA...
Türk Telekom'un TTnet web sitesinde "Cezayir'deki depremden dolayı, İtalya ile Fas arasındaki denizaltı kablolarda (SMW3) arıza meydana geldi. Bu nedenle yurtdışı internet (ABD-Sprint 622, ABD-C&W 155, İngiltere-C&W 155) hatları kesildi" açıklaması yer alıyor.
Deniz altındaki fiber optik kablonun kopması, Türkiye'de TTnet altyapısı üzerinden internet hizmeti alan çok sayıda kişi ve kuruluşu etkiledi. Arıza bağlantının yüzde 80 oranında düşmesine neden oldu. Bağlantı hızının 1.132 MBit'dan 200 MBit'a düşmesi, kullanıcıların Hotmail ve Yahoo'nun da aralarında bulunduğu pek çok uluslararası siteye girmesini engelledi.
SORUN, EN AZ 10 GÜN DAHA DEVAM EDECEK
Tüm İnternet Derneği Genel Sekreteriİzzet Mumcu, Cezayir'de meydana gelen depremin Akdeniz'in tabanındaki kablolarda yol açtığı hasar nedeniyle 19 günden beri yurtdışı internetbağlantılarında yaşanan sorunun, en az 10 gün daha süreceğini bildirdi.
Bilişim Muhabirleri Derneği (BMD) tarafından Polaris Plaza'da düzenlenen panelde, ''İnternetin Türkiye'deki kullanıcı sorunları ve Cezayir depremi sonrasında Türkiye'nin yurtdışı internet bağlantılarında yaşadığı sorunlar'' ele alındı.
Panelde konuşan Mumcu, Cezayir'de meydana gelen deprem nedeniyle yurtdışı internet bağlantılarında 19 gündür sorun yaşandığını anımsattı.
Türk Telekom'un olaya ilgisiz kaldığını, sorunun ortaya çıkmasından ancak bir hafta sonra açıklama yaptığını ifade eden Mumcu,şunları kaydetti:
''Sorunun çözüleceği sözüne rağmen, aradan geçen 19 gün içinde hala giderilemedi. En son, '9 Haziran'da çözülecek' denilmişti. Bugün de çözüm olmadığı görülüyor. 100 kilometrelik bir kablonun tamamen değişmesi gerekiyormuş. En az 10 gün daha bu sorun devam edecek.''
Mumcu, Türk Telekom'un özellikle fiberoptik konusunda çok daha hassas olması gerektiğini belirterek, ''Yurtdışı internet çıkış kapasitesinin artırılması için Türk Telekom'un alternatif hatlar üzerinden fiberoptik yatırımlarını artırması lazım. Fiberoptik hem daha ucuz, hem de daha hızlı bir teknoloji'' diye konuştu.
'AYIPLI HİZMET'
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz de, Türk Telekom'unverdiği internet hizmetinin deprem sonrasında aksamasını ''ayıplı hizmet'' olarak gördüklerini ve bu nedenle isteyenlerin tüketici hakemheyetlerine yapabilecekleri başvurular için dilekçe örnekleri hazırladıklarını söyledi.
Türk Telekom'un sadece internet konusunda değil, zam kararları ve altyapı yatırımlarının yetersizliğinden kaynaklanan eksik hizmetlerinimasaya yatırdıklarını ve bu kapsamda nisan ayında yapılan zammın geri alınması için yargıya başvurduklarını anlatan Deniz, ''O süreç tamamlanmadan, Türk Telekom haziran ayında bir zam daha yaptı. Bu uygulama, hukuka ve tüketiciye saygı anlamında ilginç bir pozisyon'' dedi.
Deniz, Türk Telekom'un mobil telefon firmalarıyla birlikte her ay tüketicilerden konuşma dışı 2 milyar dolar fazla para tahsil ettiğini savunarak, ''Cep ve sabit telefonlarda 'konuştuğun kadar öde' sisteminin geçerli olması için TBMM'ye yasa teklifi verildi. Biz bu yasa teklifinin arkasındayız'' diye konuştu.
'TELEKOMÜNİKASYON HİZMETLERİ ÖZELLEŞTİRİLMELİ'
Meteksan-Net Genel Müdürü Serdar Kural da, Türkiye'de internet kullanıcılarının sorunlarının çözülmesi için internetin yaygınlaştırılması ve telekomünikasyon hizmetlerinin hem özelleştirilmesi, hem de rekabete açılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'de internet kullanıcısı sayısının bir araştırmaya göre 1.5-2 milyon arasında belirlendiğini anlatan Kural, çok düşük olan bu sayının ülke nüfusunun yarısına ulaşması gerektiğini kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:08