Gündem
  • 10.6.2024 09:55

Irak : Kalkınma yolunun önündeki en büyük engel PKK'dır, onu ortadan kaldırmalıyız

Iraklı yetkili: PKK sorununun çözülmesi Kalkınma Yolu'nun başarısının anahtarıdır

Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Hişam el-Alavi, Kalkınma Yolu projesinin başarısını garanti altına almak için istikrarlı bir bölgesel ortam oluşturmak amacıyla Irak ve Türkiye'nin birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Iraq's Route of Development - GKToday

Proje, Çin'i Avrupa ve Akdeniz'e bağlayan büyük bir ticaret koridoru kurmayı ve Irak'ın kilit bir merkez olarak konumlandırılmasını hedefliyor. Ancak el-Alavi, devam eden çatışmaların ve devlet dışı silahlı grupların önemli bir sorun teşkil ettiğini kabul etti.

El-Alavi Daily Sabah'a verdiği bir röportajda "İstikrarlı bir bölgemiz olmazsa ekonomik entegrasyonu sağlayamayız." dedi. Ankara ile Bağdat arasında yakın zamanda imzalanan güvenlik işbirliği anlaşmasının olumlu bir adım olduğuna dikkat çekti.

Her iki ülkede de varlığı bulunan Kürt militan bir grup olan Kürdistan İşçi Partisi (PKK) sorununun ele alınması gerektiğini vurguladı. El-Alavi, "Bu sadece iki ülkenin ulusal güvenliği açısından değil, aynı zamanda Kalkınma Yolu gibi projeler için de önemli." dedi.

1984 yılından bu yana Türk devletine karşı direniş yürüten PKK, Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor.

Geçtiğimiz ay, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Bağdat ve Irak Kürdistan Özerk Bölgesi'nin başkenti Erbil'de yetkililerle PKK savaşçılarının kuzey Irak'taki varlığının devam etmesi konusunda görüşmelerde bulunmuştu. Bağdat, Mart ayında grubu "yasaklı örgüt" olarak nitelendirmişti.

Irak'ın güvenliğindeki gelişmelere duyduğu güveni ifade eden El-Alavi, elverişli bir ortam yaratmak için bölgesel işbirliğinin önemini vurguladı. "Bölgedeki ülkeler arasında çatışmaları sona erdirmek için birlikte çalışmaktan en çok çıkarı olan ülkeler Irak ve Türkiye'dir" dedi.

Al-Alavi, Irak'ın petrole bağımlılıktan uzaklaşıp tarım, turizm ve finans gibi sektörlerde ortaklıklar geliştirmeyi hedeflediğini söyledi.

Irak hükümeti gelirinin yüzde 90'ından fazlasını sektöre bağlıyor.

El-Alavi, "Sadece ithalat yerine bu sektörleri geliştirmemize yardımcı olmak için Iraklı ve Türk şirketleri arasında ortaklıklar kurmaya odaklanmamız gerekiyor." dedi.

Irak'ın, Türkiye de dahil olmak üzere toplam ithalatı azaltma amacını kabul ettiğini ancak Irak'ta istihdam yaratacak yatırımın faydalarını vurguladı.

Bölgedeki en iyi geçiş koridoru için rekabetin farkında olan el-Alavi, Kalkınma Yolu'nun sadece Irak ve Türkiye'ye değil, diğer ülkelere de fayda sağlama potansiyeline güvendiğini ifade etti. İran ve Çin de dahil olmak üzere çeşitli bölgesel aktörlerle devam eden görüşmelerin altını çizdi.

Al-Alavi, PKK meselesini ele almak için ortak bir strateji çağrısında bulunarak, bunu İran'ın işbirliğiyle Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren Kürt silahlı gruplarını silahsızlandırmak için kullanılan başarılı modelle karşılaştırdı. Bağdat ile Ankara arasında karşılıklı anlayış ve işbirlikçi bir yaklaşımın gerekliliğini vurguladı.

Mart 2023'te Bağdat ve Tahran, ortak sınırlarını kapsayan bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre Irak, grupları silahsızlandırdı, üslerinden uzaklaştırdı ve kamplara nakletti.

Tahran, 2022'de Irak'ın Kürdistan bölgesine çok sayıda ölümcül füze ve insansız hava aracı saldırısı düzenledi. Grevler, İslam cumhuriyetinin katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla tutuklanan 22 yaşındaki İranlı Kürt Mahsa Amini'nin polis nezaretinde öldürülmesi üzerine İran'da protestoların başlamasından hemen sonra geldi.

Türkiye, PKK'nın saklandığı yerleri ortadan kaldırmak amacıyla Kuzey Irak'ta geniş çaplı bir askeri operasyon yapılacağı konusunda giderek daha fazla uyarıda bulunurken, bir yandan da bu amaca ulaşmak için Irak ve İran'dan destek arıyor.

Güncellenme Tarihi : 10.6.2024 10:04

İLGİLİ HABERLER