
Irak uçakları Musul'u bombaladı
IŞİD hedeflerinin bombalandığı Musul'dan dumanlar yükseldi. IŞİD'in elinde tuttuğu Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu personelini ise halen Musul Valiliği'nde tuttuğu belirtildi. IŞİD'in ele geçirdiği Musul'da belirsizlik sürerken, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na baskın yapan örgütün, aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu 49 rehineyi bırakması için yoğun temaslar sürüyor. Aralarında 2 bebeğin de bulunduğu Musul Başkonsolosluğu görevlilerinin serbest bırakılması beklenirken, halen Musul Valliği'nde tutuldukları belirtildi. Türkiye'nin Başkonsolosluk'ta rehin alınanların bırakılması için dün Kerkük'ün ileri gelen aşiret liderini devreye soktuğu belirtildi. Türkiye aşiret liderleri aracılığıyla IŞİD'e ulaştı ve rehinelerin serbest bırakılması için temaslar yapıldı.IŞİD tarafından rehin alınan Musul Başkonsolosu ve konsolosluk görevlilerinin serbest bırakılması halinde Türkiye'ye ulaştırılması için Erbil'de hazırlanan araç konvoyu da Musul'a gitmek dün Duhok'a gitmişti. Bu araçların yeni bir gelişme olamaması nedeniyle bölgede tutuldukları belirtildi.
IŞİD'in kontrolü ele geçirdiği Musul'da, Irak Hava Kuvvetleri uçakları dün saat 02.00 sıralarında IŞİD mevzilerine bombaladı. Peşmerge yetkilileri savaş uçaklarının daha önceden tespit edilen hedeflere hava saldırısı gerçekleştirdiğini belirtti. Bombardımanda bir çok IŞID mevzisinin vurulduğu kaydedilirken ölü ve yaralılar konusunda bilgi alınamadı. IŞİD'in lojistik merkezlerinin hedef seçildiği Musul'dan duman yükseldiği görüldü. DHA muhabirleri bugün Bölgesel Kürdistan Yönetimi'ne bağlı Erbil ile Musul arasındaki sınır noktasını geçerek, IŞİD'in kurduğu kontrol noktasına 200 metre uzaklıktan kenti görüntüledi. Peşmergenin son kontrol noktası olan Bertile sınırını geçen IŞİD güçlerinin kontrolü elinde tuttuğu kontrol noktasını da görüntüledi. İşyerlerinin kapalı olduğu Musul'da çok sayıda aracın Erbil istikametine geldiği görüldü. IŞİD militanlarının kontrol noktasına gelen araçları uzun süre beklettikten sonra bıraktıkları ifade edildi.
IŞİD'İ 200 METREDEN GÖZETLİYORLAR
Kürt yönetimine bağlı peşmergenin en seçkin birliği olan Zerevani özel kuvvetleri de Musul-Erbil sınırı olan Bertile bölgesinde bulundukları görüldü. Doçka uçaksavarlarla IŞİD noktalarını gözetleyen Zerevani peşmergeleri zaman zaman kendilerine yönelik taciz ateşi açıldığını ancak, Kürdistan sınırına yönelik ilerleme olmadığını söyledi. Peşmergeler uçaksavar mevzilerinden kendilerine 200 metre uzaklıkta bulunan IŞID kontrol noktalarını sürekli dürbünlerle gözetliyor.
IRAK ORDU PANZERİNDE PEŞMERGENİN ZAFER İŞARETİ
Peşmerge güçlerinin 3 ayrı kontrol noktası kurduğu bölgede Musul'dan gelen araçlarında titiz aramadan geçirilerek Erbil yönüne gönderildiği görüldü. Peşmerge güçlerinin kontrol altına aldığı bölgede IŞİD'e karşı direnmeden çekilen Irak ordusuna ait çok sayıda araç ve yaşam malzemesinin de bulunduğu görüldü. Irak askerlerinin bırakarak kaçtığı araçlar arasında panzerler, çelik yelekler, askeri elbiseler ve askeri araçların bulunduğu dikkat çekti. Peşmerge güçlerinin kontrol noktasında bulunduğu bazı araçların camlarına mermi isabet ettiği, bazılarında çok sayıda boş kovan bulunduğu görüldü. Peşmergeler kendi kontrol noktalarına çektikleri panzerler üzerinde zafer işaretleri yaptı.
BARZANİ: PEŞMERGE SAVUNMA POZİSYONUNDA
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani, Kerkük'ü IŞİD'in ele geçirmesinin ardından bugün Selahattin kentindeki Başkanlık Sarayı'nda Kürt Yönetimi Başbaşkanı Neçirvan Barzani, bakanlar ve peşmerge komutanlarıyla 6 saat süren toplantı yaptı. Musul ve Kerkük'te yaşanan olaylar hakkında bilgi Alan Barzani, bundan sonra izlenecek yolla ilgili talimatlar verdi.
Toplantının ardından Kürt Hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Peşmerge güçlerinin savunma pozisyonunda oldukları ve hiçbir şekilde saldırı konumuna geçmediği belirtildi. Peşmerge güçlerinin halkın can ve mal güvenliğini sağlamak için Irak ordusunun bıraktığı boşluğu doldurduğu ifade edilen açıklamada, "Peşmergenin kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan halklara tam güvence veriyoruz. Bölgelerindeki istikrar, yaşam ve huzur tamamen Peşmergenin koruması altındadır. Peşmergelerin olduğu bölgelerde hiçbir tehlike söz konusu değildirdir. Peşmerge samimiyet ve cesaretle o bölgeleri koruyacaktır" denildi.
Peşmergenin çatışma istemediği belirtilen açıklamada, "Peşmerge karışıklığın çıkmasını ve kendi güvenlik noktalarının çatışma bölgesine dönüşmesini istemiyor. Irak'ın bu kötü koşullardan kurtulması gerçekçi siyasi bir çözümle mümkün olabilir. Askeri önlemler asla çözüm değildir. Bu ittifak anlayışından ve birlikte yaşama ilkesinden uzak bir arayış olur. Kürtler, Şii'ler, Sünni'ler ve Irak'ın diğer unsurlarının ittifakıyla, ülkeye istikrar ve kalkınma gelebilir" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada Kürdistan bölgesinde de kontrolün sağlandığı Kerkük ile bazı ilçelerde yüksek askeri ve güvenlik operasyon birimi kurulacağı ve bu birimin tüm kuvvetlere komuta edeceği ifade edildi.
Kürt yönetimi, kendi bölgelerine gelen sığınmacılar için de uluslar arası kamuoyunda yardım çağrısında bulundu.
Toplantıda, Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü tarafından Barzani'ye Musul olayından sonraki çatışmaların bilançosu verildi. Brifingde Musul ile Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Rojava sınırında bulunan Rabia İlçesi'nde 2, Kerkük'te 2 ve Diyala'da 2 olmak üzere 6 Peşmergenin yaşamını yitirdiği belirtildi. Toplam çatışma ve patlamalarda 27 peşmergenin de yaralandığı ifade edildi. Başkan Barzani ise perşmerge komutanlarına verdiği talimatta, peşmergenin kontrolündeki tüm bölgelerde her etnik köken ve mezhepteki halkların yaşam güvencesi olması gerektiğini söyledi. Kerkük'ün özel bir nokta olduğunu belirten Barzani, bu bölgenin güvenliğin özen gösterilmesini istedi.