IRAK'TA GÖÇÜN BAŞLADIĞI HABERLERİ GELİRKEN, BAĞDAT'TA BULUNAN BÜYÜKELÇİLİKLER BOŞALTILMAYA BAŞLANDI
İSMAİL BALLI
BAĞDAT- Savaş tehdidiyle karşı karşıya olan Irak'ta göçün başladığı haberleri gelirken, Bağdat'ta bulunan büyükelçilikler boşaltılmaya başlandı. Batılı ülkeler Irak'taki vatandaşlarının ülkeyi terk etmesi çağrıları yapmaya başladı. ABD ise, henüz bir savaş ilanı yapmadı ama verdiği mesajların tümü savaşın çok yakın olduğunu gösteriyor.
ABD, Irak'ta denetimlerini sürdüren uzmanların ülkeden ayrılmalarını tavsiye etti. Uluslararası Atom Enerji Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey, ABD'nin uyarısının dün gece Viyana'daki IAEA'ya ve New York'taki BM Silah Denetim Komisyonu UNMOVİÇ'e iletildiğini duyurdu.
Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix de, diplomatik çabaların tükenmekte olduğuna dikkat çekti ve savaşın muhtemel göründüğünü söyledi. İsveç'te yayınlanan Aftonbladet gazetesine konuşan Blix, her durumda son dakikaya kadar çalışacaklarını da ifade etti.
Irak-Kuveyt sınırında denetim yapan BM gözlemcileri, askerden arındırılmış bölgeden çekildi. BM Irak-Kuveyt Gözlem Misyonu Sözcüsü sınırdan herkesin çekildiğini, UNIKOM'dan kimsenin kalmadığını açıkladı. Bu bölgedeki tüm çalışmalar durdu.
BÜYÜKELÇİLİKLER KAPATILIYOR
Irak'ta bulunan büyükelçilikler de kapatılıyor ve yabancı vatandaşlarının ülkeyi terk etmeleri çağrıları yapılıyor. Almanya, Rusya, Pakistan, Çek Cumhuriyeti, Çin ve Finlandiya Irak'taki temsilciliklerini kapattı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Bağdat'taki büyükelçiliğini kapatmasının ardından Irak'a komşu ülkelerdeki büyükelçiliklerinin de güvenlik durumunu araştırmaya başladı. Almanya, ülkedeki vatandaşlarının da ülkeyi terk etmesini istedi. Çin de Bağdat'taki büyükelçiliğini boşaltmaya başladı. Yeni Çin Ajansı'nın haberine göre, büyükelçilik personelinin tahliyesinin yanı sıra Irak'ta görev yapan Çinli gazeteciler de ülkeyi terk etmeye başladı.
Rusya da vatandaşlarına ülkeden ayrılmaları ve Irak'a seyahat etmekten kaçınmaları uyarısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, uyarının Irak çevresinde gerilimin artması ile bağlantılı olarak yapıldığını kaydetti. Rusya, daha önce de Irak'ta çalışan vatandaşlarının çoğunu tahliye etmişti.
2 gün içinde büyükelçiliğini kapatmaya hazırlanan Yunan Hükümeti de, "Diğer AB ülkeleri gibi 2 güne kadar boşaltıp kapatacağız" açıklaması yaptı. Japon hükümeti de İsrail, Gazze ve Batı Şeria'da yaşayan vatandaşlarının ayrılmalarını istedi. Japonya, ayrıca Türkiye, Suriye, İran, Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn'e gitmemelerini istedi. Avustralya da vatandaşlarını uyardı.
Bağdat'ta bulunan gazetecilerin bir kısmının da Ürdün'e geçmeye başladığı belirtildi. Bağdat'ta geçen hafta 450 gazetecinin bulunduğu, ancak bu sayının 300'e indiği belirtildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:35