
IRAK'TA Şİİ BLOK SEÇİMİN GALİBİ
BAĞDAT - Irak'ta yapılan seçimlerde, Şiiler oyların yaklaşık yarısını aldı. Seçimler sonucunda, nüfusun çoğunluğunu oluşturan Şiiler seçimin galibi oldu, Sünni azınlık ise dışarıda kaldı.Seçim Komisyonu, Büyük Ayetullah Ali Sistani'nin himayesindeki Şiilerin oluşturduğu Birleşik Arap İttifakı'nın, oyların yaklaşık yüzde 48'ini aldığını açıkladı. Bunun da bloğun beklentisinden daha az bir oy oranı olduğu ve parlamento çoğunluğunu sağlayabilmeleri için 6-7 sandalyeye daha ihtiyaçları bulunduğu kaydediliyor.
Seçimden, Kürtlerin ittifakı yüzde 25 oy oranıyla ikinci, laik Şii olarak kabul edilen geçici Başbakan İyad Allavi'nin listesi ise yüzde 14 oy oranıyla üçüncü çıktı.
Büyük çoğunluğu seçimleri boykot eden Sünnilerin, seçim sonucunda oluşturulacak mecliste siyasi etkisi çok az olacak. Bunun şiddeti artıracağı yorumları yapılıyor.
Seçim Komisyonu, seçimlerde kayıtlı seçmenin yüzde 58'inin (8 milyon 550 bin) oy kullandığını, oyların 8 milyon 450 binin geçerli sayıldığını bildirdi.
Irak'ta 27 milyon olan nüfusun yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan Sünnilerin seçimlere katılımının çok düşük olması, Sünnilerin çoğunlukta olduğu El Anbar eyaletinde sadece yüzde 2, Selahaddin eyaletinde yüzde 29, Ninova eyaletinde de yüzde 17 katılım oranını ortaya çıkardı.
Bu sonuçlara göre, Devlet Başkanı Gazi El Yaver ölcülüğündeki Sünni grubun, sadece 5 sandalyeye sahip olması bekleniyor.
Kerkük'te açık farkla önde olan Kürtlerin yaptığı kutlamalar da seçim sonrası gerginliğin işareti olarak gösteriliyor.
Seçim sonucu belirlenen 275 sandalyeli Ulusal Meclis'in seçeceği bir devlet başkanı, iki devlet başkan yardımcısı için üçte iki çoğunluğun sağlanması gerekiyor.
Seçilecek devlet başkanı ve iki yardımcısının da bir başbakan ve kabineyi belirlemesi, bu isimlerin de daha sonra parlamento çoğunluğu tarafından onaylanması gerekiyor.
Hiçbir bloğun tek başına parlamento çoğunlunu elde edememesi sonucu, blokların kendi adaylarının devlet başkanlığını ya da başbakanlığı alması pazarlığının başlaması öngörülüyor.
Öte yandan, Sünnilerin, hükümet konusunda hiçbir etkilerinin bulunmamasına rağmen halen bu yıl hazırlanması planlanan yeni anayasayı veto etme güçleri olduğu, bunun da hedeflenen siyasi süreci tıkayabileceği kaydediliyor.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:05