Dünya
  • 25.4.2024 11:29

İran, Amerika'nın HAYALET Jetlerini Ortadan Kaldırabilecek Yeni Silahını Tanıttı

İran yakın zamanda Bavar-373 uzun menzilli hava savunma sisteminin yeni ve geliştirilmiş bir versiyonunu tanıttı. Tahran yetkilileri, Amerikan hayalet jet avcı uçaklarının önünü kesebileceğini iddia etti.

Yerli üretim Bavar-373, ilk olarak 2019 yılında İran silahlı kuvvetlerinin hizmetine girdi ve yetenekleri, Rusya'nın S-300 mobil, uzun menzilli karadan havaya füze sistemleri ve ABD yapımı Patriot sistemleriyle karşılaştırıldı.

Bavar 373 Füzesinin Menzili 300 km'ye Ulaştı - İran haber - Tesnim Haber  Ajansı

İran, Bavar-373'ün en yeni versiyonunu 17 Nisan'da düzenlenen askeri geçit töreninde tanıttı. Silahın ilk kez piyasaya sürülmesi, Tahran'ın, İsrail'in Suriye'deki İran büyükelçiliğine düzenlediği iddia edilen saldırıya 13 Nisan'da İsrail'e insansız hava araçları ve füzeler fırlatarak karşılık vermesinin ardından İran ile İsrail arasındaki gerilimin devam ettiği bir dönemde gerçekleşti.

Suriye'nin İran'dan Baver-373 hava savunma sistemi alacağı öne sürüldü |  Independent Türkçe

Askeri haber kaynağı Özel Harekat Kuvvetleri Raporu (SOFREP) , yükseltilmiş Bavar-373'ün geçen haftaki geçit törenindeki varlığını anlatırken, yeniden çalışılan sistemi "İran'ın savunma sanayisi için önemli bir gelişme, hem artan kendi kendine yeterliliğini hem de daha fazlasına yönelik isteklerini ortaya koyuyor" olarak nitelendirdi. gelişmiş hava savunma ağı."

SOFREP, İranlı yetkililerin yeni Bavar-373 hakkında "cesur iddialarda" bulunduğunu, sistemin artık Rusya'nın gelişmiş S-400 füze sisteminin yeteneklerine "eşleştiğini ve hatta onu aştığını" belirtti .

İran, 'Khordad 15' hava savunma sistemini Suriye'ye ihraç edecek -  25.02.2023, Sputnik Türkiye

Ancak İran'ın belki de en önemli iddiası, en yeni Bavar-373'ün, Lockheed Martin'in radar tespitinden kaçmak için tasarlanmış gizli teknolojiyle donatılmış F-35 Lightning jetleri gibi beşinci nesil savaş uçaklarını önleyebileceğidir.

SOFREP, "Ek olarak, İranlı kaynaklar, yükseltilmiş Bavar-373'ün, aynı anda 100'e kadar hava hedefini tanımlamasına ve Sayyad-4B füze silahlarıyla birden fazla tehdide karşı koymasına olanak tanıyan gelişmiş hedef tespit ve takip yeteneklerine sahip olduğunu bildiriyor" diye yazdı.

Newsweek, yorum almak üzere Pazartesi günü İran Dışişleri Bakanlığı'na e-posta yoluyla ulaştı.

Askeri web sitesi, güncellenmiş Bavar-373'ün rapor edilen yeteneklerini, 186 mil'i aşan "etkileyici" bir menzile ve 75 mil irtifa erişimine sahip olarak listeledi.

SOFREP, İran'ın Bavar-373 hakkındaki iddialarının bağımsız olarak doğrulanmadığını ve yeteneklerini gerçekten değerlendirmeden önce "gerçek dünya testlerine" ihtiyaç duyulduğunu ekledi.

SOFREP, "Tedbirli yorum ihtiyacına rağmen, yükseltilmiş Bavar-373'ün tanıtılması kritik bir noktanın altını çiziyor: İran'ın savunma sektörü açıkça olgunlaşıyor . " dedi.

Yayın, İran'ın savunma sektöründeki büyümeyi, Tahran'ı yerli silah geliştirmeye daha fazla kaynak ayırmaya zorlayan uluslararası yaptırımlara bağladı.

SOFREP'e göre bir diğer neden ise "İran'ın Rusya ve Çin gibi ülkelerle stratejik işbirlikleri geçmişi var .

"Uluslararası yaptırımlarla potansiyel olarak yumuşatılmış olsa da, bu işbirlikleri İran'a füze teknolojisi ve hava savunma sistemleri gibi alanlarda değerli teknoloji transferi ve uzmanlık sağladı."

SOFREP, yükseltilmiş Bavar-373'ün geçen haftaki geçit töreninde tanıtılmasının "özellikle Orta Doğu'nun karmaşık jeopolitik manzarası bağlamında potansiyel düşmanlara yönelik güçlü bir caydırıcılık mesajı" göndermek için yapılmış olabileceğini söyleyerek devam etti.

Güncellenme Tarihi : 25.4.2024 11:35

İLGİLİ HABERLER