İran Halep'i ele geçiren mücahitlere siyonist dedi
Suriyeli muhalif gruplar, 2016 yılında Rusya, İran ve Esed rejiminin saldırıları sonucu terk ettikleri Halep’e geri döndü. Çarşamba günü “Düşmanı Caydırma” adını verdikleri bir operasyon başlatan gruplar, kısa süre içerisinde 108 kadar yerleşim yerini ele geçirdi. Dün de Halep’in dış mahallelerindeki savunma hatlarını kıran gruplar, şehir merkezinin ortasına kadar ilerledi.
Esed rejimi ve İran'a bağlı milis grupların aylardır Suriye'nin kuzeyindeki özgürleştirilmiş bölgelere düzenlediği saldırılar sonrası karşı operasyon düzenleyen Suriyeli muhalif gruplar, 8 yıl önce çekildikleri Halep merkezine ulaştı. Gruplar dün akşam saatlerinde ciddi bir direnişle karşılaşmadan Halep kent merkezinin orta kesimlerine kadar ulaştı.
ŞAM-HALEP YOLU KAPANDI
Silahlı gruplar, 3 gündür devam eden çatışmalarda, Halep kırsalında 86, İdlib'de ise 22 olmak üzere toplam 108 yerleşim yeri ve noktayı ele geçirdi. Yapılan açıklamada Halep'in batı ve güneyindeki Han Tuman, El-Hadır, Bilimsel Araştırmalar Merkezi, Ternebe, Mansura ve El-Eis beldeleri ile İdlib'in doğusunda Rus subayların da bulunduğu M5 ile M4 karayollarının birleşme noktasındaki Serakıb beldesi yakınındaki Han el-Subul beldesinde kontrolün sağlandığı duyuruldu. El-Hadır, Han el-Asel ve El-Eis beldelerinin muhaliflerin kontrolüne geçmesiyle Şam-Halep yolunun Halep girişi kapatılmış oldu.
MAHALLELER BİR BİR ALINDI
Muhalifler dün öğle saatlerinden itibaren de kent merkezine girdi. Bir harita yayınlayarak Yeni Halep, Zehra, el-Hamdaniye, el-Babu'l Zehebi (Altın Kapı) ve Halep Üniversitesi çevresindeki sivillere, rejime bağlı milislerden uzak durma ve güvenli bölgelere girme çağrısı yapan gruplar ardından bir bir bu bölgelere baskınlar düzenledi. Kentin orta kesimine kadar ilerleyen muhalif gruplar, Halep el-Cedide, el-Hamdaniye, 3000 Bin Evler, Şehba, Azamiyye, Furkan, Ramusa, Eşrefiyye Ansari ve El-Zehra, mahallelerini ele geçirdi. İlerleyişini sürdüren muhalif grupları karşılayan yerel halk ise muhalif savaşçılara tatlı ikram etti. Muhalif gruplara bağlı Askeri Operasyon İdaresi, üç gündür süren çatışmalarda rejim milislerinin 200'ü aşkın kayıp verdiğini ve buna karşılık 100'ü aşkın muhalifin de çatışmalarda yaşamını yitirdiğini bildirdi. İdare, ayrıca 20 rejim unsurunun da esir alındığı bilgisini verdi.
REJİM ÜNİVERSİTEYİ VURDU
Halep Üniversitesi yakınlarında konuşlu rejime bağlı militanlar ise sabah saatlerinde muhaliflerin ilerleyişini durdurmak için top ateşi saldırıları düzenledi. Yerel kaynaklar, rejim güçlerinin top ateşi saldırısında "yanlışlıkla" Halep Üniversitesi Kampüsü'nü vurduğunu ve 4 kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı. Esed rejimi militanlarının, muhalif grupların kentteki ilerleyişi karşısında yetersiz kalması üzerine Halep Üniversitesi'ne gelerek çok sayıda öğrenciyi zorla silah altına alarak cepheye gönderdiği de iddia edildi.Rejim ve Rusya'ya ait savaş uçakları ise İdlib'in güneyindeki Binniş beldesine bombardıman düzenledi. Bombardımanda çok sayıda sivilin yaralandığı kaydedildi.
ANKARA’DAN TEL RIFAT VE MÜNBiÇ UYARISI
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İdlib ve mücavir bölgede sükunetin sağlanmasının Türkiye’nin öncelikli meselesi olduğunu söyledi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Keçeli, 2017'den bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ile ilgili bazı mutabakatların tesis edildiğini ve Türkiye'nin mutabakatların gereğini hassasiyetle yerine getirdiğini vurguladı. Keçeli, "İdlib'e yönelik son dönemdeki saldırıların, Astana mutabakatlarının ruhuna ve işleyişine zarar verecek boyuta ulaştığı ve ciddi sivil kayıplara yol açtığı konusunda gerekli uyarıları çeşitli uluslararası platformlarda yapmış ve bu saldırıların durdurulması gerektiğini kayda geçirmiştik." dedi. Keçeli, şunları kaydetti: "Mevcut istikrarsızlık ortamından istifade etmeye çalışan Tel Rıfat ve Münbiç'teki terör gruplarının sivil halkı ve Türkiye'yi hedef alan saldırılarındaki artışı da dikkatle izliyoruz. Bu bölgelerdeki terörist varlığının sonlandırılması amacıyla paydaşlarla daha önce varılan mutabakatların gereğinin yerine getirilmemiş olması endişelerimizi artırmaktadır."
Yerel halk kente giren muhalif gruplara tatlı ikram etti.
MOSKOVA'DAN 3 GÜN SONRA ILK AÇIKLAMA
Suriye'de halk protestoların başladığı 2011'den beri rejime siyasi destek veren ve 30 Eylül 2015'te Suriye'ye askeri müdahale başlatarak doğrudan savaşa dahil olan Rusya, ilk resmi açıklamasını çatışmaların üçüncü gününde yaptı. Kremlin'den yapılan açıklamada, Halep'te yaşananların "Suriye'nin egemenliğini ihlal" olduğu belirtildi. Çatışmaların yakından takip edildiğine vurgu yapılan açıklamada, "Suriye yönetimi, Halep'te anayasal hakimiyeti en kısa sürede yeniden tesis etmelidir" cümlelerine yer verildi.
İRAN'DAN 'SİYONİST' SUÇLAMASI
İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Halep'te yaşananların Türkiye, Rusya ve İran arasında 2016'da ilan edilen "Gerginliği Azaltma Anlaşmasına" aykırılık teşkil ettiği öne sürüldü. Halep'e ilerleyen muhalif gruplara "Siyonist İsrail ve Amerikan destekli" suçlaması yöneltilen açıklamada, "Halep'e yönelik bu saldırı, Siyonistler ve Amerika'nın Batı Asya'da istikrarı zedelemeyi hedefleyen projenin bir parçasıdır" denildi.
Güncellenme Tarihi : 30.11.2024 09:47