Dünya
  • 20.4.2024 22:00

İran İsrail'le savaş tiyatrosunu açık etti

İran sözde İsrail saldırısında 300 drone ve onlarca seyir füzesi kullandığını duyurmuştu. Bu saldırılarda sadece bir küçük Bedevi kız yaralandı. İsrail'in askeri ve sivil herhangi bir noktası vurulmadı. Demir kubbe'den kurtulan füzeler sanki özel ayarlanmış gibi boş araziye düştü..
İsrail'in karşılığı gecikmedi..
İsrail ise bir uçaktan attığı iki füzede hedefi tutturamadı. İsfahan üzerine gelen 3 İsrail dronu de İran tarafından yakalandı.
Sonuçta çok kanlı geçmesi beklenen İsrail iran savaşı kansız olarak bitti.
Bütün dünyanın gözü önünde cerayan eden bu tiyatroyu İran Dışişleri Bakanı itiraf etti. Olan da İran'dan ve Şiilerden medet uman Sünni Filistinlilere oldu.
İran İsrail göstermelik savaşı bir kez daha gösterdi ki İsrail Amerika'nın açık, İran gizli dostu. Hal böyle olunca savaş tiyatrosunu sahneye koyan da Amerika idi..

Sadece bir tat: İsrail, İran'ın nükleer tesisinin yakınına hassas bir saldırı düzenliyor
İsrail, İran sınırlarının çok uzağında, İsfahan'daki bir üsse savaş uçağıyla özel donanımlı füzeyle saldırdı; Raporlar, seyir füzelerinin İran topraklarından fırlatıldığını söylüyor.

New York Times Cumartesi günü, kaynaklarına göre İsrail'in, Cuma günü İran'a yönelik saldırıda , İran hava savunma sistemlerinin tespit edemediği, İran'dan veya İsrail sınırlarından uzak bir savaş uçağından fırlatılan en az bir füze kullandığını bildirdi. Saldırının aynı zamanda İran topraklarından fırlatılan seyir füzelerini de içerdiği bildirildi.

"Yedioth Ahronoth" gazetecisi Ronen Bergman'ın da aralarında bulunduğu Batılı kaynaklar, bu silahların kullanılmasının İran rejimine açık bir mesaj gönderdiğini söyledi. Bu, Tahran'ın geçen hafta İsrail'e yaptığı başarısız saldırının ardından caydırıcı olması nedeniyle daha geniş bir çatışmada karşılaşabileceği şeyin sadece bir "tadı".
İki İranlı ve iki Batılı kaynak Cumartesi günü The Times'a, İsfahan'daki bir askeri üsse yapılan saldırının, nükleer saha yakınındaki hava tehditlerini tespit edip etkisiz hale getirmekten sorumlu Rus yapımı bir hava savunma sistemi olan S-300 bataryasını vurduğunu doğruladı. Nathanz . Bu sabah yayınlanan ekteki fotoğraflar, İran Hava Kuvvetleri üssünde konuşlandırılan bataryanın kritik bir bileşeni olan gelişmiş radardaki hasarı gösteren bu raporları güçlendiriyor.

Times, bölgeye hangi silahın çarptığının hala belirsiz olduğunu vurguluyor. Batılı ve İranlı kaynaklar, saldırının hem İran içinden fırlatılan seyir füzelerini hem de bir savaş uçağından fırlatılan en az bir füzeyi içerdiğini söyledi.

İran, saldırıda yalnızca kendi topraklarından fırlatılan seyir füzelerinin kullanıldığı konusunda resmi olarak ısrar ediyor ve saldırının önemini hafife alıyor. Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian, NBC'ye verdiği röportajda seyir füzelerini "oyuncak" olarak nitelendirdi ve saldırının arkasında İsrail'in olduğuna dair henüz bir kanıt bulunmadığını vurguladı. İddiaya göre bu iddia, olayı kontrol altına almak ve tırmanmayı önlemek için yapıldı.

İran Dışişleri Bakanı: İsrail saldırısı oyuncak uçurmak gibiydi
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan İsrail'in saldırısı için "İran'da çocuklarımızın kullandığı oyuncak gibi iki üç tane quadcopter uçurmak gibiydi." ifadelerini kullandı.

Dünya Gazze'deki soykırımı konuşurken dikkatler İran ve İsrail arasında oluşturulan suni gerilime yönlendirilmeye çalışılıyor.

İran geçtiğimiz günlerde İsrail'i İHA'lar ile hedef aldığını iddia etmiş ancak herhangi bir zaiyata neden olmamıştı. İsrail'de dün sabah saatlerinde İran'da saldırı girişiminde bulunmuş ancak bu girişime dair de medyaya yansıyan haberler dışında her hangi bir somut bulgu elde edilememişti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, New York'tan ayrılmadan önce Amerikan NBC televizyon kanalına verdiği röportajda, İsrail ve İran arasındaki gerilime dair açıklamalarda bulundu.

Abdullahiyan, İsrail'in İsfahan kentine düzenlediği iddia edilen saldırı ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.

Oyuncak benzetmesi

Emir Abdullahiyan "Savunma sistemimiz istihbarat sistemidir. İsfahan semalarında 2 veya 3 küçük kuşun tamamı hedef alınıp vuruldu.

Silahlı kuvvetlerimizin hazırlığı her zaman yüzde yüz. Olan şey herhangi bir saldırı değildi. Uçuş, çocuklarımızın İran'da kullandığı oyuncaklara eşit olan iki veya üç adet quadcopter'dan oluşuyordu ve kimsenin bizi bilgilendirmeye çalışmasına değmezdi." dedi.

Güncellenme Tarihi : 21.4.2024 22:09

İLGİLİ HABERLER