Dünya
  • 23.9.2022 10:20

İran karıştı.. 80 şehir yanıyor onlarca ölü var

Onlarca ölü ve yaralı var… 80 kent "yanıyor"

İran'da ahlak polisi tarafından “başörtüsü kurallarına uymadığı” gerekçesiyle 13 Eylül'de gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolar devam ediyor...

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar ülke geneline yayıldı. Hamaney ve Humeyni’nin resimlerinin yakılıp, yırtıldığı protestolarda en az 17 kişi öldü.

İran'da ahlak polisi tarafından “başörtüsü kurallarına uymadığı” gerekçesiyle 13 Eylül'de gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolar devam ediyor.

Amini'nin ardından kadınlar saçlarını kesip, başörtülerini yaktıkları videoları, sosyal medya hesapları üzerinden yayınlamaya başladı. Dünya gündemine oturan görüntülerle birlikte protestolar ülke geneline yayıldı. Kadınlar zorla taktırılan başörtülerini ateşe verirken ‘diktaröre ölüm’ sloganları ile dini liderler Humeyni ve Ali Hamaney’in resimleri yakıldı.

"PROTESTOLAR 80’DEN FAZLA KENT VE KASABAYA YAYILDI"

Şeriat rejimine karşı direnen İranlıların protestoları 80’den fazla kent ve kasabaya yayıldı. Üçü güvenlik görevlisi olmak üzere 17 kişi eylemlerde yaşamını yitirirken ölüm sayısının daha fazla olduğu öne sürülüyor. Rejim güçlerinin halka ateş açması ile hayatını kaybeden 16 yaşındaki bir çocuğun da ölenler arasında olduğu belirtildi.

"DİKTATÖRE ÖLÜM" SLOGANLARI

İran rejimine karşı direnişte bulunan eylemciler 'Diktatöre ölüm' sloganları attı. Sari şehrindeki eylemciler Humeyni ve Hamaney'in resimlerini yakarken, kadınlar ise zorla taktıkları başörtülerini ateşe verdi. Ülkenin çeşitli kentlerinde ise yüzlerce insan sokaklarda slogan atıp, ateş yaktı.

Güncellenme Tarihi : 23.9.2022 10:15

İLGİLİ HABERLER