Gündem
  • 13.5.2024 21:31

İran milletvekili duyurdu.. Nükleer bomba elde ettik

İranlı milletvekili Tahran'ın nükleer bomba elde ettiğini açıkladı,, Biden, nükleer silaha doğru hızla ilerleyen İran'a baskı kampanyası uygulamadığı için eleştiriliyor

Birleşmiş Milletler'in atom izleme kurumu başkanının, İran'ın "birkaç" nükleer bomba üretmeye yetecek kadar uranyuma sahip olduğu konusunda uyarmasının ardından, ateşli bir İranlı milletvekili Cuma günü İran İslam Cumhuriyeti'nin atom silahlarına sahip olduğunu açıkladı.

Ahmad Bakhshayesh Ardestani İran merkezli bir gazeteye verdiği demeçte, "Benim görüşüme göre, nükleer silah elde ettik, ancak bunu duyurmuyoruz. Bu, politikamızın nükleer bomba sahibi olmak olduğu anlamına geliyor, ancak beyan ettiğimiz politika şu anda JCPOA çerçevesindedir." 

JCPOA, İran nükleer anlaşmasının resmi adı olan Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın kısaltmasıdır. Başkan Trump,  ABD'yi 2018'de JCPOA'dan geri çekmişti çünkü yönetimi, anlaşmanın İran'ın atom silahları üretme çabasını durdurmadığını savundu.

 JCPOA, İran'ın sınırlı bir süre içinde nükleer silah yapmayacağına dair güvence karşılığında İran'a büyük ekonomik yaptırımlar sağlıyor.

Mart ayında İran'ın yarı parlamentosuna yeniden seçilen Ardestani şunları ekledi: "Bunun nedeni, ülkeler diğerleriyle yüzleşmek istediklerinde, kapasitelerinin uyumlu olması gerektiğidir ve İran'ın Amerika ve İsrail ile uyumluluğu, İran'ın nükleer silahlara sahip olması gerektiği anlamına gelir. "

İranlı milletvekili şunu kaydetti: "Rusya'nın Ukrayna'ya, İsrail'in ise Gazze'ye saldırdığı ve İran'ın Direniş Cephesi'nin sadık bir destekçisi olduğu bir ortamda, çevreleme sisteminin İran'ın nükleer bombalara sahip olmasını gerektirmesi doğaldır. İran ise bunun başka bir mesele olduğunu beyan ediyor." Fox News Digital, Tahran'daki İran Dışişleri Bakanlığı'na ve New York'taki BM misyonuna basın soruları gönderdi.

İran'ın yasadışı nükleer silah programıyla ilgili uzmanlar, Ardestani'nin spekülatif görünen yorumları konusunda uyardı. ABD merkezli Nükleer İran'a Karşı Birleşmiş'in politika direktörü Jason Brodsky, Fox News Digital'e şunları söyledi: "Ardestani yalnızca bir parlamento üyesi ve rejimin nükleer karar alma çemberinin iç çekirdeğinde yer almıyor. Yorumlar ilginç, erişimi ve konumu göz önüne alındığında bunların uygun şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Ardestani'nin açıklamasından sadece iki gün önce, İran Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı Kamal Kharrazi, El Cezire Ağı Katar'a şunları söyledi: "İki yıl önce El Cezire TV ile yaptığım bir röportajda İran'ın özümseme kapasitesine sahip olduğunu açıklamıştım. İran'ın nükleer bomba üretme kabiliyeti hâlâ var ama nükleer bomba üretme kararını henüz vermedik. Ancak İran'ın çıkarları bu şekilde tehdit edilirse bu doktrini değiştirebiliriz. İran, nükleer tesislerimize saldırılması durumunda nükleer tesislerle ilgili askeri doktrinimizi değiştirebileceğimizi duyurdu." ABD merkezli Orta Doğu Medya Enstitüsü  (MEMRI), Kharrazi'nin 8 Mayıs röportajını tercüme edip yayınladı.

Güncellenme Tarihi : 13.5.2024 21:40

İLGİLİ HABERLER