Gündem
  • 14.4.2024 12:04

İran ordusu: İsrail'e saldırı ‘tüm hedeflerine ulaştı’

İran ordusu: İsrail'e saldırı ‘tüm hedeflerine ulaştı’

İran ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada, İran'ın Şam konsolosluğuna düzenlenen ölümcül saldırıya misilleme olarak İsrail'e yönelik insansız hava aracı ve füze saldırısının "tüm hedeflerine ulaştığını" söyledi.

İran silahlı kuvvetleri genelkurmay başkanı Muhammed Bagheri devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Dürüst Söz Operasyonu... dün geceden bu sabaha kadar başarıyla tamamlandı ve tüm hedeflerine ulaştı" dedi.

Bagheri, misilleme amaçlı saldırının bir "istihbarat merkezini" ve Tahran'ın İsrail F-35 jetlerinin Şam konsolosluğunu vurmak için havalandığını söylediği hava üssünü hedef aldığını söyledi.

İsrail, saldırının sadece küçük bir hasarla sonuçlandığını iddia etse de, "Bu merkezlerin her ikisi de önemli ölçüde tahrip edildi ve kullanılamaz hale getirildi" dedi.

Bagheri, "Biz bu operasyonu tamamlanmış olarak görüyoruz ve bu operasyon da bize göre sona ermiştir" dedi.

Bagheri, İsrail'i İran'a karşı daha fazla eylemde bulunmaktan kaçınmaya çağırarak, "Bu operasyona devam etme gibi bir niyetimiz yok" dedi ve Bagheri'ye göre bunun "çok daha büyük" bir tepkiyle sonuçlanacağını söyledi.

Genelkurmay Başkanı ayrıca ABD'yi İsrail'in İran'a karşı herhangi bir eylemine yardım etmemesi konusunda da uyardı.

"Amerika'ya, İsviçre büyükelçiliği aracılığıyla, bir sonraki olası eylemlerinde İsrail'le işbirliği yapması halinde üslerinin güvende olmayacağına dair bir mesaj gönderdik" diye ekledi.

Biden, ABD'nin İran saldırılarının neredeyse tamamını bastırırken İsrail'e yardım ettiğini söyledi

Başkan Joe Biden, ABD güçlerinin İsrail'in Cumartesi günü İran tarafından ateşlenen neredeyse tüm insansız hava araçlarını ve füzeleri vurmasına yardım ettiğini, ancak İsrail'in artık gücünü gösterdiğini söyleyerek ABD'nin kilit müttefikini Tahran'a misilleme yapmaktan uzaklaştırdığını söyledi.

ABD başkanı, İsrail'in Gazze'deki savaşıyla ilgili son zamanlarda gerginleşen ilişkilerin ardından Washington'un İsrail'e "sert" desteğini yeniden teyit etmek için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu aradığını söyledi.

"Ona, İsrail'in benzeri görülmemiş saldırılara karşı savunma ve onları yenme konusunda dikkate değer bir kapasite gösterdiğini, düşmanlarına İsrail'in güvenliğini etkili bir şekilde tehdit edemeyeceklerine dair açık bir mesaj gönderdiğini söyledim" dedi.

İsrail'in Şam'da İranlılara yönelik varsayılan saldırısının ardından ortaya çıkabilecek olası tehdidin netleşmesi üzerine, son günlerde Ortadoğu'ya ABD askeri uçakları ve balistik füze savunma destroyerleri sipariş ettiğini söyledi.

Biden, "Bu konuşlandırmalar ve askerlerimizin olağanüstü becerileri sayesinde, İsrail'in gelen insansız hava araçlarının ve füzelerin neredeyse tamamını düşürmesine yardımcı olduk" dedi.

Güncellenme Tarihi : 14.4.2024 12:09

İLGİLİ HABERLER