Dünya
  • 21.5.2024 12:17

İran Reisi'nin yasını tutuyor.. Çarpıcı görüntüler

İran Pazartesi günü Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi için beş günlük ulusal yas ilan etti, ancak sessizlik atmosferi, İslam Cumhuriyeti'nin yaklaşık 45 yıllık tarihindeki diğer önemli isimlerin vefatıyla birlikte ortaya çıkan büyük toplumsal acının çok azını ortaya koyuyor.

İran, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi için beş günlük yas ilan etmesine rağmen, sessiz atmosfer, İslam Cumhuriyeti'nin 45 yıllık tarihindeki diğer üst düzey isimlerin ölümlerine eşlik eden olağanüstü kamusal acının çok azını ortaya çıkardı.

Hükümete sadık olanlar, her ikisi de helikopter kazasında ölen Raisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan için dua etmek üzere camilere ve meydanlara doluşurken, dükkanların çoğu açık kaldı ve yetkililer sıradan yaşamı kesintiye uğratmak için çok az çaba gösterdi.

Raisi'nin katı hükümetinin, 1979 devriminden bu yana en büyük düzen karşıtı gösterileri sona erdirmek için şiddetli baskı yapmasından bir yıl sonra, muhalifler, onun ölümünü kutlamak için şeker dağıtan insanların yer aldığı gizli videoları bile internette yayınladı.

Tahran'da yaşayan 21 yaşındaki öğrenci Laila, Reuters'e telefonla yaptığı açıklamada, Raisi'nin ölümüne üzülmediğini, çünkü "kadınların başörtüsüne karşı baskı uygulanması emrini verdiğini" söyledi.

"Ama üzgünüm çünkü Raisi'nin ölümüyle bile bu rejim değişmeyecek" dedi.

Hak grupları, 2022-2023'te ülkenin katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği için ahlak polisi tarafından tutuklanan İranlı genç bir Kürt kadının gözaltında öldürülmesinin tetiklediği gösterilerde yüzlerce İranlının öldüğünü söylüyor.

Yetkililerin bir dizi siyasi, sosyal ve ekonomik krizi ele alması, din adamları ile toplum arasındaki uçurumu derinleştirdi.

Dini kurumun destekçileri, 2021'de sıkı bir şekilde kontrol edilen bir oylamayla seçilen 63 yaşındaki eski katı hukukçu Raisi'den hayranlıkla bahsetti.

Tahran'da insanlar merhum İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölümünün ardından yas tutmak için toplandı

Şiilerin kutsal şehri Kum'daki gönüllü Besic milislerinin bir üyesi olan 28 yaşındaki Muhammed Hüseyin Zarrabi, "O çok çalışan bir başkandı. Onun mirası biz hayatta olduğumuz sürece devam edecek" dedi.

Ancak 2020'de Irak'ta bir ABD füzesi tarafından öldürülen İran'ın elit Devrim Muhafızları'nın üst düzey komutanlarından Kasım Süleymani gibi kamuoyunda saygı duyulan şahsiyetlerin ölümlerine eşlik eden duygusal retorik çok azdı. ve öfke.

Raisi, İran'ın hem ülke içindeki hem de sürgündeki dini yöneticilerinin muhalifleri için, muhaliflerin infazında bir hukukçu olarak öncü bir rol oynamakla suçlandığı 1980'lerden bu yana bir nefret figürü haline geldi. İran, kitlesel infazların gerçekleştiğini hiçbir zaman kabul etmedi; Uluslararası Af Örgütü, devrimden sonraki ilk on yılda 5.000 İranlının, muhtemelen daha fazlasının idam edildiğini söylüyor.

İnternet kullanıcısı Soran Mansournia, Raisi'nin ölümünün mirasını tartışan çevrimiçi bir forumda "İdam kurbanlarının ailelerini tebrik ediyorum" dedi.

Ancak başka bir kullanıcı olan Narges, Raisi'nin "şehit ölümü" nedeniyle öldüğünden yakındı.

Pek çok İranlı, Raisi'nin ölümünün ülkenin nasıl yönetileceği üzerinde çok az etki yaratmasını beklediklerini, kurumun onun yerine benzer katı görüşlere sahip başka bir kişiyi getirmesini beklediklerini söyledi.

Çölün ortasındaki Yezd kentinde misillemelerden korktuğu için tam adını vermeyen 47 yaşındaki esnaf Rıza (47), "Kimin umrunda. Bir radikal ölür, bir başkası yönetimi devralır ve sefaletimiz devam eder" dedi.

"Bu tür haberlere endişelenemeyecek kadar ekonomik ve sosyal meselelerle meşgulüz."

 

 

 

 



 

Güncellenme Tarihi : 21.5.2024 12:32

İLGİLİ HABERLER