
İran ve ABD, 'farklılıkların' devam etmesi nedeniyle 4. tur görüşmelerini planlıyor
- İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, 26 Nisan Cumartesi günü Umman'ın başkenti Maskat'ta sona eren üçüncü tur dolaylı müzakerelerin ardından İran ile ABD arasındaki önemli görüş ayrılıklarının hala çözülmediğini söyledi.
Görüşmelerden sonra konuşan Araghchi, iki tarafın genel tartışmaların ötesine geçip ayrıntılı konularda ciddi bir şekilde anlaşmış olmalarına rağmen, temel anlaşmazlıkların hala devam ettiğini belirtti. "Son müzakere turunda, diğer tarafın sorularına yanıtlar verdik ve atmosfer tamamen ciddi ve işe odaklıydı," dedi muhabirlere. "Bir sonraki toplantıdan önce başkentlerde daha fazla inceleme yapılması ve boşlukları daraltmanın yollarını belirleme konusunda anlaşmaya varıldı."
Araghchi, her iki heyetin ciddiyetinin ümit verici bir işaret olduğunu vurgularken, iyimserliğin ihtiyatlı kalması gerektiğini söyledi. Ayrıca, bir sonraki müzakere turunun önümüzdeki cumartesi günü Maskat'ta, görüşmelerin teknik ihtiyaçlarına göre güçlendirilecek uzman ekiplerin katılımıyla gerçekleşmesinin beklendiğini doğruladı.
Ayrı bir açıklamada, Umman Dışişleri Bakanı Seyyid Badr el-Busaidi görüşmelerin "karşılıklı saygı ve kalıcı taahhütlere dayalı bir anlaşmaya varmak için ortak bir istek" belirlediğini söyledi ve temel prensiplerin, hedeflerin ve teknik endişelerin ele alındığını ekledi. 3 Mayıs için geçici olarak daha üst düzey bir toplantının planlandığını duyurdu.
Müzakereler boyunca, İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Esmaeil Baghaei atmosferi "ciddi" olarak nitelendirdi ve tarafların Umman arabulucuları aracılığıyla iki temel alanda görüş alışverişinde bulunduğunu belirtti: ABD yaptırımlarının etkili bir şekilde sona erdirilmesini güvence altına almak ve İran'ın nükleer programının barışçıl doğasına ilişkin güven oluşturmak. Baghaei, İran'ın barışçıl nükleer enerji hakkının korunmasının görüşmelerin merkezinde olmaya devam ettiğini vurguladı.
Baghaei, Cuma günü yaptığı açıklamada, ilerlemenin ABD tarafının iyi niyet, ciddiyet ve gerçekçilik göstermesine bağlı olacağını yineledi.
Araghchi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın özel temsilcisi Steve Witkoff, İran'ın nükleer programı ve yaptırımların hafifletilmesi konusunda sırasıyla 12 ve 19 Nisan'da Maskat ve Roma'da düzenlenen iki dolaylı görüşmeye başkanlık etmişti.
2015 Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (OKEP) yerine geçecek olası bir planın ince ayrıntılarını ele almayı amaçlayan teknik görüşmeler, başlangıçta 23 Nisan'da planlanmıştı ancak dolaylı müzakerelerin üçüncü turuyla uyumlu olması nedeniyle 26 Nisan'a ertelendi.
İran teknik heyetine Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Majid Takht-Ravanchi ve Hukuk ve Uluslararası İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazem Gharibabadi başkanlık etti. ABD tarafında ise Dışişleri Bakanlığı'nın politika planlama başkanı Michael Anton teknik görüşmelere öncülük etti.
Trump, 2018'de ilk görev döneminde Amerika Birleşik Devletleri'ni JCPOA'dan çekti ve "maksimum baskı" kampanyası kapsamında İran'a kapsamlı yaptırımları yeniden uyguladı. Ocak ayında ikinci bir dönem için Beyaz Saray'a döndükten sonra Trump bu politikayı yeniden yürürlüğe koydu ancak yakın zamanda yeni bir anlaşma müzakere etme isteğini belirtti.
Trump, 12 Mart'ta İran liderliğine yeni bir anlaşma için müzakereler öneren bir mektup gönderdi. Ancak İran, baskı ve tehdit koşulları altında doğrudan görüşmeleri reddetti.
Araghchi ayrıca cuma günü düzenlenen 29. Maskat Uluslararası Kitap Fuarı'na katıldı ve Dar Luban pavyonunda "Müzakerelerin Gücü" adlı kitabının kopyalarını imzaladı.
Güncellenme Tarihi : 29.4.2025 10:26