Dünya
  • 1.3.2024 22:00

İran'da 6 milyon Afgan göçmen var

 İran elçisi: İran'da 6 milyondan fazla Afgan göçmen yaşıyor

İran cumhurbaşkanının Afganistan özel temsilcisi Hassan Kazemi Qomi, şu anda İran'da 6 milyondan fazla Afgan göçmenin yaşadığını belirtti.

Bay Qomi, bu sözleri 24 Şubat Cumartesi günü bir İran medya kuruluşuyla yaptığı röportaj sırasında dile getirdi.

Afghan migrants: Unwanted in Iran and at home - Atlantic Council

İran cumhurbaşkanının özel temsilcisi, "Afganistan'dan insanların göçü, Amerikalıların o ülkede yarattığı krizlerden kaynaklanıyor."

Taliban, İran temsilcisinin İran'daki Afgan göçmenlere ilişkin verdiği bu istatistik hakkında henüz bir yorum yapmadı ancak İran İslam Cumhuriyeti'nin göçmenleThe Afghan refugee crisis: What does it mean for Iran? | Middle East  Instituteri sınır dışı etme eğilimi son dönemde devam etti.

 

Bu, Göçmenler Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde İran'da ikamet eden yaklaşık 1.588 Afgan göçmenin sınır dışı edildikten sonra İslam Kala-Herat sınırından ülkeye girdiğini duyurmasının ardından geldi.

Iran deporting thousands of Afghan refugees | News | Al Jazeera

İran'daki Afgan göçmenler, hem İranlı yetkililer hem de vatandaşlar tarafından birçok zorlukla karşı karşıya kalıyor. Bu zorluklar arasında taciz, hapsetme, haklarına saygısızlık ve zorla sınır dışı edilme yer alıyor.

Tahran'da yakın zamanda yaşanan bir olayda, İranlı bir kişi Afgan bir göçmeni köprüden iterek göçmenin ölümüyle sonuçlandı. Bu olay, insan hakları aktivistleri ve Afgan vatandaşların sosyal medya platformlarında yaygın eleştirilerine yol açtı.

French support to Afghan refugees in Iran and Pakistan – UNHCR Iran

Bir Afgan göçmenin bir İran vatandaşı tarafından öldürülmesi gibi trajik olay, İran'daki Afgan göçmenlerin karşı karşıya olduğu kırılganlığın ve risklerin altını çiziyor. Bu tür olaylar, göçmenlerin haklarının daha fazla korunmasına ve onlara karşı şiddet uygulayanların hesap verebilirliğine yönelik acil ihtiyacın altını çiziyor.

Finland supports Afghan refugees in Iran - Tehran Times

İnsan hakları savunucuları ve Afgan toplulukları bu tür şiddet eylemlerine karşı seslerini yükseltirken, İran toplumunda uyrukları veya göçmenlik durumları ne olursa olsun tüm bireyler için hoşgörü, saygı ve haysiyetin teşvik edilmesinin önemi vurgulanıyor.

Güncellenme Tarihi : 1.3.2024 21:16

İLGİLİ HABERLER