İran'da hayat pahalılığı protestoları yayılıyor.. 5 ölü
İran genelinde yaşam maliyetine karşı düzenlenen protestoların şiddetlenmesiyle birlikte çıkan çatışmalarda en az beş kişinin öldüğü bildirildi.
İran'daki çatışmalarda üç protestocunun daha öldürüldüğü bildirildi.
AFP tarafından
Fars haber ajansına göre, İran'ın batısında, yaşam maliyetine karşı düzenlenen protestoların beşinci gününde göstericiler ve güvenlik güçleri arasında çıkan yeni çatışmalarda üç kişi hayatını kaybetti.
Fars haber ajansı, "Bugün saat 18:00 civarında, Lorestan eyaletinin Azna kentinde bir grup gösterici, protesto gösterisinden faydalanarak bir polis karakoluna saldırdı. Çatışmalarda üç kişi öldü ve 17 kişi yaralandı" diyerek, sivil kurbanlara atıfta bulundu.
Daha önce haber ajansı, İran'ın güneybatısında iki kişinin öldürüldüğünü bildirmişti.
İran'da artan yaşam maliyetine karşı protestolar yayılırken birçok kişi öldü
İran Cumhurbaşkanı, protestocuların enflasyon konusundaki 'meşru' şikayetlerini kabul ederek gerilimi yatıştırmaya çalıştı.
İran'ın başkenti Tahran'daki bir protestoda göz yaşartıcı gaz kullanıldı
İranlı esnaf ve tüccarlar, 29 Aralık 2025'te Tahran'da ekonomik koşullar ve İran'ın sorunlu para birimine karşı protesto gösterisi düzenledi [Fars Haber Ajansı aracılığıyla AFP]
İran'da artan yaşam maliyetine karşı gösteriler ülkenin daha fazla bölgesine yayılırken en az beş kişi öldü.
İran'ın yarı resmi Fars haber ajansının Perşembe günü bildirdiğine göre, Tahran'ın yaklaşık 300 km (185 mil) güneybatısındaki Lorestan eyaletinin Azna şehrindeki protestolarda en az üç kişi öldü ve 17 kişi yaralandı.
Çevrimiçi olarak paylaşılan videolarda, sokaktaki nesnelerin alev aldığı ve insanların "Utanmaz! Utanmaz!" diye bağırdığı görülüyor.
Daha önce Fars Haber Ajansı, başkent Tahran'ın yaklaşık 470 km (290 mil) güneyinde, Çaharmahal ve Bakhtiari vilayetindeki Lordegan şehrinde protestolar sırasında iki kişinin öldürüldüğünü bildirmişti.
Fars Haber Ajansı, "Bazı protestocular, vilayet valiliği binası, cami, Şehitler Vakfı, belediye binası ve bankalar da dahil olmak üzere şehrin idari binalarına taş atmaya başladı" demiş ve polisin göz yaşartıcı gazla karşılık verdiğini eklemişti.
Çevrimiçi videolarda, arka planda silah sesleri duyulurken, göstericilerin bir sokakta toplandığı görülüyordu.
Perşembe günü erken saatlerde, İran devlet televizyonu da batıdaki Kouhdasht şehrinde protestolar sırasında bir güvenlik gücü mensubunun öldürüldüğünü bildirmişti.
Kanal, Lorestan vilayetinin vali yardımcısı Said Pourali'den alıntı yaparak, "Kouhdasht şehrinden 21 yaşındaki bir Basij üyesi, dün gece kamu düzenini savunurken isyancılar tarafından öldürüldü" demişti.
Basij, İslam Devrim Muhafızları Ordusu'na (IRGC) bağlı gönüllü bir güçtür.
Bu haberler, esnafın Pazar günü hükümetin para biriminin değer kaybı ve hızla yükselen fiyatlarla ilgili tutumunu protesto etmeye başlamasından günler sonra geldi.
Bu huzursuzluk, Batı yaptırımlarının %40 enflasyonla vurulan ekonomiyi vurduğu ve İsrail ile ABD'nin Haziran ayında ülkenin nükleer altyapısını ve askeri liderliğini hedef alan hava saldırılarının ardından İran için kritik bir anda ortaya çıktı.
Tahran'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Tohid Asadi, hükümetin bu haftaki protestolara önceki gösterilere göre daha temkinli bir yaklaşım sergilediğini açıkladı.
Asadi, "Hükümet, insanların hissettiği ekonomik zorluklarla başa çıkmak için bir çözüm bulmak için çok çalıştığını söylüyor" dedi.
İran'da en son kitlesel gösteriler, kadınlar için geçerli olan katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla tutuklandıktan sonra polis nezaretinde hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından 2022 ve 2023 yıllarında yaşanmıştı.
Son protestolar Tahran'da barışçıl bir şekilde başladı ve Salı günü en az 10 üniversiteden öğrencilerin katılımıyla yayıldı.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, protestocuların "meşru taleplerini" kabul ederek ve hükümeti ekonomik durumu iyileştirmek için harekete geçmeye çağırarak gerilimi yatıştırmaya çalıştı.
Pezeşkiyan, devlet televizyonunda yayınlanan bir etkinlikte, "İslami açıdan... eğer insanların geçim kaynakları sorununu çözmezsek, cehenneme gideriz" dedi.
Hükümet sözcüsü Fatemeh Mohajerani Perşembe günü, yetkililerin sendika ve tüccar temsilcileriyle doğrudan diyalog kuracağını söyledi, ancak ayrıntı vermedi.
Yine de yetkililer "kararlı" bir duruş sergileyeceklerini ve durumun kaos yaratmak için istismar edilmemesi konusunda uyardılar.
İran Başsavcısı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Ekonomik protestoları güvensizlik aracı, kamu malının tahrip edilmesi veya dışarıdan tasarlanmış senaryoların uygulanması aracı haline getirme girişimleri kaçınılmaz olarak yasal, orantılı ve kararlı bir yanıtla karşılanacaktır” dedi.
Bu arada, Tasnim haber ajansı Çarşamba akşamı, “ABD ve Avrupa merkezli İslam Cumhuriyeti düşmanı gruplarla bağlantılı” olarak tanımladığı yedi kişinin tutuklandığını bildirdi.
İran, soğuk hava nedeniyle enerji tasarrufu ihtiyacını gerekçe göstererek Çarşamba gününü son dakikada resmi tatil ilan eden yetkililerle birlikte uzun bir hafta sonunun ortasında bulunuyor.
Güncellenme Tarihi : 1.1.2026 22:37