Dünya
  • 20.5.2024 10:00

İran'da ilginç durum.. Milli Güvenlik Kurulu Reisi'yle ilgili acil toplantı yapmadı

Ulusal televizyonun haberine göre, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'yi taşıyan helikopter, Pazar günü ülkenin kuzeybatısına yaptığı ziyaret sırasında "zorlu iniş" yaptı. iniş sırasında Reisi ve Dışişleri Bakanı hayatını kaybetti.

Televizyon, olayın, bölgedeki yoğun sis nedeniyle kurtarma ekiplerinin çalışmalarını zorlaştırması sonucu meydana geldiğini bildirdi. 

Helikopter Sungun adlı bakır madeninin yakınına düştü. İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinde Jolfa ve Varzaqan arasında yer alır ve İran'ın en büyük şehirlerinden biri olan ve aynı zamanda cumhurbaşkanının görev yaptığı şehir olan Tebriz şehrine yaklaşık 70 km (43 mil) ila 100 km (62 mil) uzaklıktadır.

İran anayasası, cumhurbaşkanının ölümü halinde görevi başkan yardımcısının devralacağını söylüyor

İran İslam Cumhuriyeti Anayasası'nın (1979'da kabul edilen) ilk baskısının 130 ve 131. maddeleri uyarınca, şu anda Muhammed Mokhber olan ilk cumhurbaşkanı yardımcısı devreye giriyor ve cumhurbaşkanının görevlerini üstleniyor. cumhurbaşkanının görevden alınma, istifa, devamsızlık, hastalık veya ölüm nedeniyle hukuki görevlerini yerine getirememesi. 

Anayasa, bu sorumlulukların İslam İnkılabı Rehberi'nin onayıyla Birinci Başkan Yardımcısı'na devredildiğini ve ülkenin yeni cumhurbaşkanını seçmek için 50 gün içinde seçime gitmesi gerektiğini belirtiyor.

İran siyasi hiyerarşisine göre devletin başı İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney'dir ve cumhurbaşkanı da hükümetin başı, ikinci komutan olarak kabul edilmektedir.

Ani ölüm durumunda, yeni cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılana kadar bu geçiş döneminde ülkeye birinci başkan yardımcısının rehberlik etmesi bekleniyor. 

İran anayasası 1989'da önemli değişikliklerle değiştirildi. 

Pazar günü öğleden sonra ormanlık ve dağlık bölgeye 40 ayrı kurtarma ekibi sevk edildi.

Sert hava koşulları, havadan yaklaşmanın mümkün olmaması nedeniyle bölgeye yalnızca kara ekiplerinin erişebilmesine neden oldu.

Dağlık arazi ve doğal engeller, başkanın maiyetiyle iletişimi neredeyse imkansız hale getirdi.

İranlı bir televizyon muhabiri, havanın kararması ve soğuması nedeniyle bölgeye yaklaşan ekiplerin, bölgedeki yolların asfaltlanmaması ve yağmurun zemini çamurlu hale getirmesi nedeniyle arabayla seyahat etmekten kaçındığını söyledi.

Helikopterde İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyaleti Valisi Malek Rahmati ve Tebriz'in Cuma namazı imamı Ayetullah Muhammed Ali Ali Haşim de bulunuyordu.

İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyed Ali Hamaney, Devrim Muhafızları personelinin aileleriyle yaptığı toplantıda kayıp helikopterle ilgili endişelerini dile getirdi.

"Umuyoruz ki Allah, Sayın Cumhurbaşkanımızı ve yoldaşlarını milletin kollarına geri döndürsün."

“Herkes bu memur grubunun sağlığı için dua etmeli. İran milletinin endişeye kapılmaması, endişelenmemesi lazım, ülkenin işlerinde herhangi bir aksaklık yaşanmayacaktır” dedi.

İran silahlı kuvvetleri genelkurmay başkanı Muhammed Bagheri, Pazar günü öğleden sonra ordunun, İslam Devrim Muhafızları'nın (IRGC) ve kolluk kuvvetlerinin tüm teçhizat ve kapasitesinin helikopteri bulmak için kullanılması yönünde bir emir yayınladı.

İran'ın çeşitli şehirlerindeki insanlar, Cumhurbaşkanı Raisi ve arkadaşları için dua etmek üzere toplandı.

Raisi Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde seyahat ediyordu. Olay, Tahran'ın yaklaşık 600 kilometre (375 mil) kuzeybatısında, Azerbaycan Cumhuriyeti sınırındaki bir şehir olan Jolfa yakınlarında meydana geldi.

Raisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte barajın açılışını yapmak üzere Pazar günü erken saatlerde Doğu Azerbaycan'a gitmişti. 

Televizyonda yer alan habere göre İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, helikopterin kötü hava koşulları nedeniyle zorlu acil iniş yapmak zorunda kaldığını söyledi. 

Milli Güvenlik Kurulu Raisi'yle ilgili acil toplantı yapmadı

Bilgili bir kaynak, İran Cumhurbaşkanı ve beraberindekileri taşıyan helikopterin karıştığı kazaya ilişkin Yüksek Milli Güvenlik Kurulu'nun henüz bir toplantı yapmadığını bildirdi.

Kaynak, konseyin acil toplantı yapacağına dair sosyal medyada dolaşan söylentilerin asılsız olduğunu da sözlerine ekledi.

Milletler İran'a desteklerini açıkladı 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin de dahil olduğu son helikopter kazasının ardından aralarında Türkiye, İtalya ve Katar'ın da bulunduğu diğer ülkeler, bölgesel bir dayanışma gösterisi olarak İran'a desteklerini ifade ettiler. Her iki ülke de derhal iyi dileklerini iletti ve gerekli her türlü yardıma hazır olduklarını bildirdi.

Pazar günü erken saatlerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi ve ayrılıklarını "dostça bir veda" olarak nitelendirdi. 

Aliyev, Azerbaycan'ın yardıma hazır olduğunu vurgulayarak, "Komşu, dost ve kardeş bir millet olarak Azerbaycan gerekli her türlü desteği vermeye hazırdır."

Irak hükümeti ayrıca ülkenin İçişleri Bakanlığı, Kızılay ve diğer ilgili kurumlara komşusu İran'a yardım teklifinde bulunmaları ve Cumhurbaşkanı Raisi'nin kayıp helikopterinin aranmasına yardımcı olmaları talimatını verdi.

Yemen Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı da ülkelerinin bu zor durumda İran halkının ve liderlerinin yanında olduğunu kaydetti.

Ayrıca Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Rusya'nın olaya karışan İran cumhurbaşkanına ait helikopterin yerinin belirlenmesi konusunda yardım sunmaya hazır olduğunu belirtti.

Güncellenme Tarihi : 20.5.2024 10:14

İLGİLİ HABERLER