İran'ın tehdidinden sonra Amerika Katar'daki üssünü boşalttı
İran'ın komşu ülkeleri uyarmasının ardından ABD personeline Katar'daki üssü terk etmeleri söylendi.
Reuters'ın haberine göre, İran'ın Washington'ın kendisine saldırması halinde bölgesel ülkeleri topraklarındaki ABD üslerine saldıracağı uyarısında bulunmasının ardından, Katar'daki ABD ordusuna ait El Udeid Hava Üssü'ndeki bazı personele Çarşamba akşamına kadar üssü terk etmeleri tavsiye edildi.
El Udeid, yaklaşık 10.000 askeri barındıran Orta Doğu'daki en büyük ABD üssüdür. Haziran ayındaki ABD'nin İran'a yönelik hava saldırılarından önce, bölgedeki bazı ABD üslerinden personel tahliye edilmişti.
Günün erken saatlerinde, İran, Başkan Donald Trump'ın ülke genelindeki hükümet karşıtı protestoların ortasında müdahale tehdidinde bulunmasının ardından, Washington'ın İran'a saldırması halinde bölgesel ülkeleri topraklarındaki ABD askeri üslerine saldıracağı konusunda uyardı. Bu bilgiyi Reuters'e üst düzey bir İranlı yetkili verdi.
Yetkili, "Tahran, Suudi Arabistan ve BAE'den Türkiye'ye kadar bölgesel ülkelere, ABD'nin İran'ı hedef alması durumunda bu ülkelerdeki ABD üslerine saldırılacağını söyledi" dedi ve İran'ın bu hükümetlerden herhangi bir ABD saldırısını önlemeye çalışmaları istendiğini sözlerine ekledi.
Reuters'e konuşan bir Türk Dışişleri Bakanlığı kaynağına göre, Türkiye Dışişleri Bakanı da Çarşamba günü İranlı mevkidaşıyla telefon görüşmesi yaptı ve "mevcut bölgesel gerilimleri çözmek için müzakerelerin gerekliliğini" vurguladı.
Trump Salı günü yaptığı açıklamada, protestoculara yönelik acımasız baskı nedeniyle İranlı yetkililerle tüm görüşmelerini iptal ettiğini ve İranlılara "yardım yolda" dediğini söyledi.
Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, "İranlı vatanseverler, PROTESTOLARA DEVAM EDİN - KURUMLARINIZI ELE GEÇİRİN!!! Katillerin ve tacizcilerin isimlerini kaydedin. Ağır bir bedel ödeyecekler," dedi.
"Protestocuların anlamsızca öldürülmesi DURDURULANA kadar İranlı yetkililerle olan tüm görüşmelerimi iptal ettim. YARDIM YOLDA. MIGA [İran'ı Yeniden Büyük Yap]!!!" diye ekledi.
Güncellenme Tarihi : 14.1.2026 22:03