İş Kazası Tazminat Davası Ve Süreleri
İş Kazası Tazminat Davası Ve Süreleri
İş kazası davası; işverenin işyerinde çalışan bir işçinin iş ilişkisi nedeniyle yaralanması veya ölmesi durumunda işveren tarafından açılan maddi ve parasal olmayan tazminat davasıdır. Ana işverene ve tüm alt işverenlere (taşeronlar) karşı iş kazası tazminat davası açmak mümkündür.
Örneğin, A şirketi binasının elektrik mühendisliğini B şirketine taşeronsa ve B şirketi C şirketi ile bir miktar elektrik mühendisliği yaparsa; C şirketinin bir çalışanı işle ilgili yaralanmalar nedeniyle ölürse tüm şirketlere (A, B ve C) başvurabilir. İşle ilgili yaralanmalardan kaynaklanan maddi ve manevi kayıplar için kovuşturma, ancak temel alınan ödemelerin müşterek ve ayrı ayrı yapılması gerektiğidir.
İş Kazası Sayılan Durumlar Nelerdir?
İşverenin çalışması sırasında çalışanların uğradıkları her türlü bedensel veya ruhsal zarar iş kazası olarak kabul edilir. İşçinin nasıl yaralandığı veya öldüğü önemli değil. İşçinin işyerinde kaza geçirmesi iş kazası olarak kabul edilir ve tazminat gerektirebilir. Örneğin, işyerinde sadece bu nedenle kalp krizi meydana gelirse Yargıtay bunu bir iş kazası olarak değerlendirir. En çok iş kazalarının yaşandığı ilçelerin başında gelen gebze iş kazası ve tuzla iş kazası sonuçlarına bakılırsa bir çok farklı kaza nedenine ulaşmak mümkün.
Çalışanlar, işyeri dışındaki yerlere personel olarak gönderildikleri zaman da, işçilerin asıl işlerini yapmadan yaşadıkları davranış işle ilgili bir kazalar için de tazminat gerektirebilir.
İş kanunlarına göre ayrılan emzirme süresinde, emziren kadın çalışanların kazaları iş kazalarıdır. Örneğin, emzirme sırasında, üst balkondan düşen bir sandalyeden yaralanan bir işçi, işverene iş kazası tazminatı davası açabilir.
İş Kazası Tazminat Davalarında Zamanaşımı Süresi
İş kazası tazminat davası ne kadar sürer sorusu üzerine; İşle ilgili bir kaza nedeniyle tazminat davası açma süresi, diğer bir deyişle zamanaşımıdır; iş kazası tarihinden itibaren 10 yıldır (BK m.146). Genel kısıtlamalar söz konusu olduğunda, yaralanma (engellilik) veya işle ilgili bir yaralanmadan kaynaklanan ölüm arasında hiçbir fark yoktur.
İki kişi ihmal sonucu öldürülürse ceza davaları için süre 15 yıldır. İş kazaları nedeniyle ceza davaları için 15 yıllık zamanaşımı süresi tazminat davaları için de geçerlidir. Ancak iki kişinin yüksekten düşmesi ve yaralanması durumunda ceza davası için zaman aşımı süresi 8 yıl olacaktır çünkü suç ihmal sonucu yaralama suçu olacaktır. Bu durumda ceza davaları için zaman aşımı süresi olmayıp 10 yıl kabul edilir.
Güncellenme Tarihi : 7.9.2020 16:50