BİLGİN ŞAŞMAZ
ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, yeni İş Yasası Taslağı üzerinde 2 aydan bu yana süren çalışmalar neticesinde, sosyal tarafların 122 maddelik taslağın 10-11'i dışındaki bölümü için mutabakata vardığını söyledi.
İş Yasası Taslağı'nı Mart ayının ilk haftasında Bakanlar Kurulu'na sunmayı amaçladıklarını dile getiren Başesgioğlu, ''Sosyal taraflar arasında Yeni İş Yasa Tasarısı'nın yasalaşmak üzere Parlamento'ya gönderilmesi konusunda temel bir olgu ortaya çıkmıştır'' dedi. Bakan Başesgioğlu, Türk Harb-İş Sendikası tarafından Dedeman Oteli'nde düzenlenen 'Yeni İş Yasası Ne Kadar Çağdaş' Sempozyumu'na katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Başesgioğlu, küreselleşen dünyadaki gelişmelerin toplumların yeni pozisyonlar almasına sebep olduğunu belirterek, ''Değişime ayak uyduramamanın faturasını çok ağır ödedik. Tarihimiz bunun acı misalleriyle doludur. Teknolojideki değişim ve gelişmeler, yeni şartlara daha hızlı refleks vermememizi gerektirmektedir'' diye konuştu. Dünyadaki gelişimlerin, çalışma hayatında da yeni pozisyonlar alınmasını gerektirdiğini kaydeden Başesgioğlu bu kapsamda yürütülen çalışmalar hakkında şunları söyledi:
''Eğer dünyadaki değişimlerin dışında kalırsak, dünya ile rekabet etme imkanını yitirmiş bir toplum olarak, uluslararası rekabette geri kalmış oluruz. Elbette Türkiye olarak, toplum olarak, devlet olarak, sendikalar olarak, sivil toplum örgütleri olarak dünyadaki bu gelişimin farkındayız. Bu nedenle çalışma yaşamında gereken düzenlemelerin yapılması için bir gayret içindeyiz. Bu her şeyden önce genel bir mutabakatı, uzlaşmayı gerektirmektedir. Sosyal taraflarımızda genel bir mutabakat anlayışı hakimdir. Bu anlayışın gereklerini yerine getirmek için yaklaşık 2 aydır sosyal taraflarla çalışmalarımız devam etmektedir. Göreve geldoiğimiz ilk günden itibaren bu konudaki acilliği düşünerek sosyal taraflarla bir görüşme süreci başlattık. Dün de bu sürecin 5. toplantısını gerçekleştirdik. Dünkü toplantı itibariyle geldiğimiz nokta; 9 kişilik bilim gurubu tarafından hazırlanan yeni iş yasası taslağında mevcut 122 maddenin tamamı dikkate alındığında, şu anda 10-11 madde üzerinde tarafların görüş ayrılığı dışında, bu taslağın Parlamento'ya gönderilmesi doğrultusunda bir olgu ortaya çıkmıştır. Bu aşamada, gerek işçi, gerekse işveren konfederasyonlarımızın farklı düşünmelerini doğal karşılıyorum. Çünkü bu konudaki kavramların birçoğu yeni kavramlarıdır. Bu nedenle bu kavramlara ihtiyatla yaklaşılmasının saygıyla karşılıyorum''.
Dünyadaki değişim sürecinden en çok etkilenan başlığın istihdam olduğunu, bunu sendikalaşma oranındaki azalmanın takip ettiğini ifade eden Başesgioğlu, ''Çalışma hayatında, dengelerin bozulduğu, denegesizliklerin oluştuğu bir ortamda çalışma barışını sürdürmek, üretimi ve istihdamı artırmak mümkün değildir. Dolayısıyla, Türk sendikal hareketlerinin kendisinin yeniden yapılandırmasını ve dünyadaki gelişmelerden etkilenişini en aza indirgemesini temenni ediyorum'' şeklinde konuştu.
MART BAŞINDA BAKANLAR KURULU'NA SUNULACAK
Yeni İş Yasası Taslağı'nı, Bakanlıklar'ın görüşüne sunduklarını vurgulayan Bakan Başesgioğlu, ''Bakanlıklar'dan gelecek görüşler doğrultusunda, oluşturulacak platformlarda yapılacak değerlendirmeler neticesinde Mart ayının ilk haftasında İş Yasası Taslağı'nı Bakanlar Kurulu'na sunmayı amaçlıyoruz. İş Yasası'nın en uygun şekilde çıkması için gayret gösterilecektir'' dedi. İş Yasası'nı sevk ederken bugüne kadar kazanılmış haklara, muktesap hakların korunması konusunda özel bir itina içinde olduklarını da sözlerine ekleyen Bakan Başesgioğlu, Yeni İş Yasası'nın olabildiğince mükemmele yakın düzenlemeler içermesini öngördüklerini bildirdi. Türkiye'nin yakın coğrafyasında yaşanan gelişmeler konusunda Hükümet'in savaşı önlemek adına elinden gelen tüm gayreti gösterip sınırlarını zorladığını vurgulayan Başesgioğlu, ''Bu bölge bizim bölgemizdir. Bu bölgedeki gelişmelere Türkiye kayıtsız kalamaz. Türkiye bu gelişmeleri aktif bir şekilde takip etmek ve değerlendirmek zorundadır. Hükümetimiz de bu doğrultuda hareket etmektedir. Diliyorum ki önümüzdeki süreç, barış adına olumlu gelişmeleri getirir. Devletimizin ardına, toplumumuz adına yaşanan gelişmeleri en iyi şekilde okumamız gerekmektedir. Hükümetimiz de bu hasasiyet ve anlayış içindedir'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:22