KAYNAK : Haber Vitrini
ADNAN ŞİMŞEK
KABİL - Türkiye'nin, Kabil'de konuşlu "Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti"nin (ISAF) komutanlığını ilke olarak kabul etmesine rağmen, haberleşme altyapısı ve havaalanı ekipmanlarının devrini olmazsa olmaz koşullar olarak öne sürüyor.
ISAF komutasıyla ilgili araştırmalar yapmak üzere Afganistan'a gönderilen Tümgeneral Akın Zorlu başkanlığındaki askeri heyet görüşmeleri tamamlayarak Ankara'ya döndü. Daha önce yapılan açıklamalarda, ABD ve İngiltere ile yapılan müzakerelerde 3 önemli konuda henüz uzlaşma sağlanamadığı açıklanmıştı. Bu 3 konu, hala İngiltere ve ABD tarafından kullanılan Kabil'deki "stratejik uydu haberleşme sisteminin devri", "nakliye yardımı" ve "havaalanı lojistik alt yapısının devredilmesi" olarak sıralanmıştı.
ABD ve İngiliz temsilcileri "stratejik uydu haberleşme sistemi"nin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne devrine sıcak bakmadıklarını belirterek, "Bu sistemi Almanya gibi başka müttefik ülkelerden edinmeye çalışın" şeklinde bir yanıt verdiler.
Dışişleri Bakanlığı bunun üzerine aynı sistemi ya da benzerini kullanan ülkelerle görüşmelere başladı.
Konuya yakın çevreler, ABD ve İngiltere'nin bu üç konudaki çekinceli tavrı nedeniyle Türkiye'nin ISAF komutanlığını devralarak ek askeri kuvvetlerini bu ülkeye göndermesinin planlanandan daha fazla zaman alacağını belirtiyor. Türkiye, haberleşme altyapısı ve havaalanı ekipmanlarının devrini olmazsa olmaz koşullar olarak öne sürüyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:30