Dünya
  • 25.6.2014 12:56

IŞİD en büyük hava üssünü kuşattı

ABD askeri misyonunun IŞİD ile çatışan Irak ordusuna destek vermek için çalışmalara başlamasının ardından, IŞİD ülkedeki en büyük hava üslerinden birine saldırdı.

IŞİD'in Bağdat'a ilerleyeceğini açıklamasının ardından başkent civarındaki çatışmalar arttı.[Fotoğraf: Reuters]

10 Haziran’da Musul’u ele geçiren Irak Şam İslam Devleti örgütünün (IŞİD) Irak’taki ilerleyişi sürüyor. İki buçuk yıl önce ülkeden çekilen ABD askerleri, bu sefer Irak ordusuna yardım etmek üzere askeri danışman olarak ülkeye gelmeye başladı.

130 ABD askeri personelinin ülkeye gelmesiyle birlikte Irak’ın başkenti Bağdat’ın 90 kilometre kuzeyindeki Balad Hava Üssü yakınlarındaki çatışmalar şiddetlendi.

IŞİD ve Sünni aşiretler, günün erken saatlerinde Yatrib kasabasında güvenlik güçleriyle çatıştı. Belediye başkan yardımcısı ve görgü tanıkları, dört militanın öldüğünü açıkladı.

2003’teki ABD işgalinin ardından adı ‘Anakonda Kampı’ olarak değiştirilen Balad Hava Üssü de üç taraftan kuşatıldı. Militanlar hava üssüne havan toplarıyla saldırdı.

Kuşatmadaki son durum ve kaç kişinin öldüğü bilinmiyor.

Peşmergeye saldırı

Irak'ın Suriye sınırında bulunan Rabia kasabasında bir bombalı saldırı meydana geldi. Saldırı sonucu dört peşmerge hayatını kaybederken bir peşmerge de yaralandı.

Kuzey Irak'tan yayın yapan Rudaw haber sitesinde yer alan habere göre, Suriye'nin Kamışlı Kasabası ile Irak'ın Musul kentleri arasında ve sınıra yakın bölgede bulunan Rabia kasabasında bir yol kenarına yerleştirilen bomba, bölgedeki peşmerge güçlerinin araçlarının geçiş yaptığı sırada patlatıldı.

Patlama sonucunda ilk gelen bilgilere göre dört peşmerge hayatını kaybetti, biri de yaralandı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı ancak bölgede peşmerge ve IŞİD sık sık çatışıyor.

Kaynak: Reuters ve Rudaw

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:54

İLGİLİ HABERLER