
IŞİD’in dünyaya bir günlük faturası yarım milyar dolar
Fiyatların bu seviyede kalması durumunda Türkiye’nin yıllık petrol faturası da yaklaşık 2.4 milyar dolar artacak.
Türkiye’ye zararı 2.4 milyar $
Uzmanlar, Irak’taki belirsizliğin devam etmesi durumunda petrol fiyatlarında düşüşün zor olacağını hatta daha da artabileceğini belirtiyor. Bu durumda IŞİD kaynaklı sadece petrol fiyatlarının dünyaya yıllık maliyetinin 100 milyar dolarlar seviyesine çıkma ihtimali bulunuyor. Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye için de petrol fiyatlarındaki artışın faturası hayli yüksek oluyor. Petrolde 1 dolarlık artışın Türkiye’ye yıllık maliyeti 400 milyon dolar seviyesinde. Musul olayları sonrası petrol fiyatlarındaki 6 dolarlık artışın kalıcı olması durumunda IŞİD işgalinin Türkiye’ye maliyeti de yıllık 2.4 milyar dolara ulaşıyor.
Benzin fiyatları artacak
IŞİD’in işgalinin ardından Brent petrol ve kurda yaşanan hareketliliğin hafta ortasında benzin ve mazot fiyatlarına da yansıması bekleniyor. Yetkililer şimdiye kadar olan hareketlerin zammı tetikle-mediğini ve şu anda zam ihtiyacı olmadığını belirtirken, zam kapısını ise açık tutuyor. Konuya yakın kaynaklar, petrol ve dolar kurunda artış eğiliminin devam etmesi durumunda çarşamba ya da perşembe günü zammın gündeme gelebileceğini kaydediyor. Uluslararası piyasalarda işgal öncesinde 109 dolar seviyesinden işlem gören Brent petrolün varil fiyatı cuma günü 115 doları test ettikten sonra 113 dolara geriledi. Yurt içinde ise 11 Haziran’da Türkiye’nin Musul konsolosluğunun IŞİD üyeleri tarafından basılması haberlerinin ardından dolar uçuşa geçti. Haber öncesinde 2.08 lira seviyesinde bulunan dolar kuru 2.13 lira seviyelerine kadar yükseldi. Dolar dün ise 2.12 seviyesinde tutundu.
IEA: Küresel petrol talebi günlük 1.3 milyon varil arttı
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), makroekonomik göstergelerin iyileşmesi ile birlikte dünya petrol talebinin arttığına dikkat çekerek, küresel petrol talebi tahminini 1.3 milyon varil artırdı. IEA’nın son yayınladığı rapora göre günlük küresel petrol talebi 92.8 milyar dolar olacak. IEA’nın raporuna göre yılın ilk çeyreğinde dünyada petrol talebi günlük 91.4 milyon varil olarak gerçekleşirken, yılın son çeyreğinde ise bu rakamın günlük 94 milyon varile ulaşması öngörülüyor. Raporda dünya petrol arzının da mayısta günlük bazda nisana göre 530 bin varil artışla 92.6 milyon varile ulaştığı belitrilirken, petrol arzının 440 bin varillik üretiminin OPEC üyesi olmayan ülkelerden geldiği kaydediliyor. OPEC kaynaklı petrol arzına ise en büyük katkıyı Suudi Arabistan’ın yaptığı belirtilen raporda, 2014’ün ilk 5 ayında OPEC kaynaklı petrol talebinin de günlük 30.9 milyon varile ulaştığı bilgisine yer veriliyor.
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:11