Gündem
  • 12.6.2014 10:47

IŞİD Musul'a nasıl girdi

ABD öncülüğündeki koalisyon 2004’te kenti Kürt peşmergelerle kontrol etmeye çalışırken aslında IŞİD’in de tohumlarını atıyordu

1 milyon 800 bin nüfuslu kentin yüzde 60’ı Sünni. Türkmenler, Kürtler,Hristiyanlar ve Ezidilerle kent aslın çoklu etnik ve mezhep kimliğine sahip.

Musul, 8 bin yıllık tarihiyle bölgenin en kritik kentlerinden biri. Petrol zenginikentte aynı zamanda çimento, şeker ve tekstil üretiminde Irak’ın ekonomisinekatkısı çok büyük.

Statüsüne bir türlü karar verilemeyen Kerkük ile beraber Musul’un dabulunduğu bölgede tahmini 24 milyar varillik petrol rezervi bulunuyor. Dünyanınen zengin petrol yataklarından birine sahip.
 
Suriye’de iç savaş çıkmadan önce Türkiye-Suriye-Irak arasındaki kilit önemde ticaretmerkezlerinden biriydi. Halihazırda Türkiye-Irak arasında bu önemini koruyor.

2003’teki Amerikan işgali sonrası Musul, işgale direnişin kalelerinden biri oldu. Farklıyerel etnik gruplar arasındaki gerilimler su yüzüne çıktı. Saddam dönemindekiimtiyazlarını kaybedenlerin de katıldığı grupların, Kürtlere, Şii Türkmenlereve Şii Araplara yönelik saldırıları nedeniyle Musul ve Kerkük çevresinde etnikbarış ortamının sağlanması mümkün olmadı.

Sünnilerin direndiği işgale Kürtlerin destek vermesi kentteki fay hatlarını yerindenoynattı. 2004’ten sonra ABD’nin direktifiyle Musul’a sevk edilen peşmergeler,kuzeyi kontrol altına alıp Sünni elitleri buralardan çıkarınca Sünni gruplarintikam saldırıları düzenlemeye başladı.

El Kaide’nin eli de güçlenirken, örgütün bombalı saldırıları nedeniyle Musul’danbinlerce insan kaçmak zorunda kaldı.
 
2009’da kentte hayat normale dönme işaretleri verse de Radikal grupların buradakiizleri hiçbir zaman silinemedi. IŞİD işgalinde Irak ordusunun zayıflığı veMaliki’nin yarattığı siyasi kamplaşmanın yanı sıra kentteki bu gizli Sünni silahlı grupların verdiği desteğin payı büyük...
 

 


KAYNAK: Al Jazeera Türk
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:16

İLGİLİ HABERLER