KAYNAK : Haber Vitrini
ANAP'tan milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, deprem ve diğer doğal afetlerdeki can kaybını ve ekonomik zararın azaltılmasını sağlamak için siyasete girdiğini belirterek, bu yöndeki projelerin ancak tek başına iktidarla mümkün olacağını belirtti.
Marmara depreminin 3. yılında Adapazarı'nda incelemelerde bulunan Işıkara, Ticaret Borsası Salonu'nda ANAP Sakarya il ve ilçe yöneticileriyle görüştü.
Türkiye'ye daha fazla hizmet etmek için siyasete atıldığını ve yola ANAP ile çıkmaya karar verdiğini belirten Işıkara, ''Deprem ve doğal afetlerdeki can ve mal kaybını en aza indirebilmek için siyasete girdim. İstesem başında bulunduğum itibarlı kurumda konuşarak günlerimi geçirirdim, ama ben ülkeme ve insanlarıma hizmet etmeyi seçtim'' dedi.
Hazırladığı ''Türkiye Acil Durum Müsteşarlığı'' projesinden söz eden Işıkara, ''Bu proje hayata geçerse 17 Ağustos gibi felaketlerde daha az gözyaşı akıtacağız. Fakat bu proje, tek başına iktidarla hayata geçebilir'' diye konuştu.
Türkiye gibi Japonya'nın da bir deprem ülkesi olduğunu anımsatan Işıkara, şunları kaydetti:''Bizde deprem olduğu zaman binlerce insan ölür, milyarlarca lira zarar olurken, diğer ülkeler, aldıkları tedbir ve bilinçli hareketleriyle afetleri yok denecek kadar az hasarla kapatıyorlar. Gölcük'te yaptığım bir araştırmaya göre, depremde hasar gören bina ortalamasına göre her binada 1 ölü ve 4 yaralı çıktı. İlk kez açıkladığım bu araştırmada, (her evde hasar var mı) sorusuna yüzde 80 evet, yüzde 20 hayır cevabı verildi. Depremdeki ölümlerin yüzde 14'ü duvar çökmesi, yüzde 10'u tavan çökmesi, yüzde 8'i de kiriş çökmesi nedeniyle oldu. Dolapların insanların üzerine yıkılması neticesinde yüzde 31, camlı dolap ve gardropların yıkılması nedeniyle yüzde 17 oranında ölüm oldu. Oysa binaları sağlıklı yapıp, dolap, gardrop gibi eşyaları duvara monte etseydik bu kayıpları vermezdik. Sadece dolap yıkılmaları nedeniyle 2 bin 200 kişi hayatını kaybetti. İşte bu gerçekleri gördüğüm ve yeni projemi hayata sokmak için siyasete girdim.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:45