Gündem
  • 18.9.2005 00:09

IŞIKARA'DAN DEPREM UYARISI : BU SESSİZLİK HAYRA ALAMET DEĞİL

Türkiye'nin 26. Deprem İzleme İstasyonu, Mersin merkeze bağlı Kocahamzalı Köyü'nde "Deprem Dede" olarak tanınan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu'nun katılımıyla açıldı.


Yenişehir Belediyesi tarafından 50 bin YTL'ye yaptılan Deprem İzleme İstasyonu'nun açılışına; Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, Akdeniz Belediye Başkanı Kenan Yücesoy ve öğrenciler katıldı. Öğrenciler, "Deprem Dede" olarak tanınan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'ya yoğun ilgi gösterdi.


Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, açılışta yaptığı konuşmada, Deprem İzleme İstasyonu ile sürekli olarak Mersin ve Türkiye'nin depremselliğinin 24 saat ölçüleceğini belirterek, böyle bir projede yer almalarının kendileri için bir onur olduğunu söyledi. Genç, "Biz de bölgemizde depremlere karşı bina denetimlerine önem verdik. İddia ediyoruz bölgemizde denetimini yaptığımız binalar ve yeni yaptırılan binalar 7.5 depremindeki bir depremle kolaylıkla başa çıkabilir" dedi.

DEPREM SESSİZLİĞİ KORKUTUYOR
İbrahim Genç'i kutlayan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, deprem ne kadar iyi bilinirse, depremden korunmak için de o kadar iyi tedbirler alınabileceğini belirterek, mesajını öğrencilere verdi. Işıkara, "Çocuklar yarının büyüklerisiniz. Türkiye'nin her yerinde görev alacaksınız. Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu unutmayacaksınız. Bunu da sizlere öğretmenleriniz anlatacak" diye konuştu.


Türkiye'de yılda bir kez 6.0 veya daha büyük bir depremin olma olasılığının yüzde 63 olduğunu kaydeden Işıkara, ''Türkiye'de en son 1 Mayıs 2003'de Bingöl'de 6.4 şiddetinde deprem oldu. İstatistikler Türkiye'de her yıl 6.0 veya üzerinde bir deprem olacağını gösteriyor. Ancak Bingöl depreminden sonra bu ölçekte deprem olmaması beni rahatsız ve tedirgin ediyor. Bir sessizlik söz konusu. Bu sessizliği çok olağan karşılamıyorum. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ve bu gerçeği herkesin kabullenmesi gerek. Her an 6 veya 6.5 büyüklüğünde veya bunun üzerinde olabilecek bir depreme hazır olmalıyız'' diye konuştu.


Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise, Kocahamzalı Köyü'ne kurulan Deprem İzleme İstasyonu'nun dünyada mevcut olan en ileri teknoloji ile donatıldığını söyledi. Kalafat, "Dolayısı ile tüm dünyadaki sismoloji merkezlerinde bu tür istasyonlar sınırlı sayıda, Türkiye'de burası ile 26. istasyon açılıyor. Biz bu rakamı 30'a çıkarmak istiyoruz. Uydu bağlantılı bu sistemle amacımız Türkiye'de dağılmış olan 99 adet geniş bant uydu bağlantılı deprem istasyonuna ulaşmak. Bu sayıya ulaşırsak Türkiye'de olan herhangi bir depremi 1 kilometre hata payı ile tespit edebilecek, böylece deprem bölgelerine de anında ulaşabileceğiz" şeklinde konuştu.


Türkiye'de her an hasar verici bir deprem olma olasılığının çok yüksek olduğunu dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu da, bu nedenle yer bilimi araştırmalarına önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'deki depremsellik ve meydana gelen mikro depremlerin daha iyi takip edilebilmesi durumunda tüm bölgelerin kaçıncı derece deprem bölgesi olduğunun öğrenilebileceğini ifade eden Barbarosoğlu, bunun şu an için yapılamadığını dile getirerek, "Şu an burada kaçıncı derece deprem bölgesindeyiz bilemiyoruz. Kaçıncı derece deprem bölgesi olduğunu bilmediğimiz bir yerde deprem riskinden nasıl bahsedebiliriz. Bu istasyonlarla bu ülkede biz sismik otoriteyiz. Kurduğumuz istasyonlarla ulusal rasathane olmaya devam edeceğiz. Bilgilerimizi herkesle paylaşacağız" dedi.


Deprem İzleme İstasyonu'nun çalışma şeklini kısaca anlatan Barbarasoğlu, "Deprem olduğu anda sismometre bunu hissedecek. Uydu bağlantısı ile sismik hareket Kandilli'ye gelecek. Rasathanedeki sistem ve diğer istasyondan gelen bilgilerle çok kısa bir sürede olan depremin merkezi, büyüklüğü ve zamanını anında öğrenip sizinle paylaşacağız. Kandilli Rasathanesi ve Mersinliler artık bir işbirliği içerisinde olacaklar. Depreme dayanıklı bina kavramını herkese, öğrencilere anlatmalıyız. Bu konuda bilinçlendirme beşikten başlar" diye konuştu.


Konuşmaların ardından Gülay Barbarosoğlu, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç'e teşekkür ederek plaket verdi. Deprem İzleme İstasyonu'nun açılışı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ve Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu tarafından yapıldı. Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara kesilen kurdelenin bir parçasını hatıra olarak aldı. Açılışın ardından istasyon incelenirken, Gülay

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:07

İLGİLİ HABERLER