
IŞIKARA'NIN DEPREM TARİHİ UZMANLARI KIZDIRDI
MEHMET İNMEZ
İZMİR - Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün 140 yılı kutlamalarında olası depremin 2010-2014 yılları arasında olacağını söylemesine tepkiler sürerken, Prof. Dr. Ahmet Ercan, Işıkara'nın yaptığı açıklamanın bilimsel töreye aykırı olduğunu söyledi.
Depremin tarihinin kesin olarak bilinmeyeceğini belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan," Işıkara'nın yaptığı açıklamayı bilimsel töreye aykırı buluyorum. Işıkara daha önce depremin önceden bilinmeyeceğini söyleyen biriydi. Bu kez yıl vermeye başladı. Işıkara artık deprem araştırması yapmayan emekli bir bilim adamı. Şimdi hangi veriye dayanarak bu açıklamayı yapıyor. Dünyanın hiçbir yerinde kısa zaman önceden deprem şu tarihte olacak tahminler dışında hiçbir bilimadamı bunu söyleyemez" dedi.
"İNCELEME GEREKİR"
Depremin ancak bölgesinin bilinebileceğini savunan Ercan," Deprem için ancak 15 tane parametreyi ölçmek gerekir. Bu değişimlere bakarak gelecekte 'şu yörede deprem olabilir' diyebilirsiniz.Ama yaklaşan depremi söylemeniz için jeojik parometredeki değişimi bize göstermelisiniz ve inandırmanız gerek. Bilimsel bir süzgeçten geçmeden bilimsel unvan taşıyan bir kişinin uluorta dayanıksız bu tür açıklamaları, Türkiye ekonomisini ve insanların ruh halini olumsuz olarak etkiler. Işıkara'nın açıklaması sonrası
bir çok insan İstanbul'u terk etmek zorunda kalabilir. Sanayici İstanbul yerine başka yere yatırım yapmak ister ve dışarı yatırım yapar" dedi.
"İSPATLAMAYA DAVET EDİYORUZ"
Prof. Dr. Mete Işıkara'nın söylediği sözlerin bilimsel olarak dayanağını göstermesi gerektiğini söyleyen Ercan, "Işıkara bu lafı söylemekle büyük sorumluluk almıştır. En kısa sürede bilimsel kurul önünde ispatlamaya çağırıyorum. Bu sözlerin hesabını vermeli" dedi.
Deprem uzmanlarının 1999 depreminden sonra daha çok tanındığını ifade eden ve bazılarının şöhreti yakaladığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan," 1999 depreminden sonra birçok bilimadamı şöhrete kavuştu.Tanınmışlığın getirdiği psikolojik doygunluk ve çıkarlar var. Danışman olmak, makam elde etmek gibi yararlar var. Şöhreti elde etmiş olanlar bu şöhreti duru tutmak için 'kabarcıklar çıkıyor, içime doğdu' diyerek sürekli gündemde kalma çabaları içerisinde. Peki Işıkara neden bunu bir kamera karşısında
açıklamışta, Kandilli'deki onlarca bilimadamının bulunduğu toplantıda açıklamamış. Evet Marmara'da depremler olabilir. Ama bu depremler 2-5 arasında olur. Bunlar da korkutucu olur kesinlikle yıkıcı olmaz. Nedeni ise Marmara 1999 depreminden sonra yorgun. Marmara'nın toparlanmasına 30 yılda mümkün değildir" dedi.