
İspanya Başbakanı : Soykırım yapan İsraille bütün ticareti kesiyoruz
İspanya Başbakanı: İsrail soykırımcı bir devlettir
İsrail Dışişleri Bakanlığı, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in İsrail'i soykırımcı bir devlet olarak nitelemesinin ardından İspanya Büyükelçisi Ana Salomon'u sert bir protestoda bulunmak üzere Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez / Gettyimages.ru
Başbakan Sanchez, bir milletvekilinin "İspanyolların soykırımcı İsrail devletiyle ticaret yaptığı" yönündeki ifadelerine ilişkin olarak aynı ifadeyi kullanarak, "Soykırım uygulayan bir devletle ticaret yapmayız" dedi.
Ülkesinin politikasının "insan haklarına bağlılığa" dayanacağını ve "Gazze Şeridi'nde olanların herhangi bir bahane altında haklı gösterilemeyeceğini" de ekledi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İspanya ile İsrail arasında nadir görülen bir diplomatik gerginlik olarak değerlendirilen Büyükelçi Salomon'un Perşembe günü geri çağrılacağını duyurdu. İsrail, benzer açıklamaların ardından Kolombiya gibi diğer ülkelerle diplomatik ilişkilerini kesmişti.
İspanya'nın, İsrail'e askeri yardımı kesen, Gazze Şeridi'ndeki savaşın derhal sona erdirilmesini talep eden ve Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı yasal işlem başlatılmasını destekleyen ilk Avrupa ülkeleri arasında yer aldığını belirtmekte fayda var.
Kaynak: Ajanslar
Güncellenme Tarihi : 15.5.2025 22:30