Gündem
  • 27.5.2024 10:21

İsrail 35 kişiyi diri diri yaktı

Tıbbi kaynaklar, İsrail'in Gazze'ye gece boyunca düzenlediği saldırılarda 20'den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü söylüyor..

Tıbbi kaynaklara göre, İsrail'in gece boyunca Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 20'den fazla Filistinli öldürüldü, güneydeki Refah kentinde de dokuzu öldürüldü. 

Şehrin batı kesimindeki Kuveyt İhtisas Hastanesi, İsrail'in Refah'ın merkezindeki Barbarah mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında bir kişinin öldüğünü söyledi.

Bu videoda, İsrail'in 26 Mayıs'ta Gazze'nin Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinliler için belirlenen bir bölgeye düzenlediği saldırının ardından çıkan yangın sürüyor.

Hastane, Refah'ın Tel Al-Sultan semtinde, İsrail'in ülke içinde yerinden edilmiş kişileri barındıran Abu Shabika ailesine ait bir eve düzenlediği saldırının ardından aralarında hamile bir kadının da bulunduğu üç kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Hastane, İsrail'in Refah'ın batısında düzenlediği hava saldırısında beş kişinin daha öldüğünü bildirdi.

Kuveyt İhtisas Hastanesi'ne göre, Refah'taki Yabna mülteci kampına yapılan saldırıların ardından beş evin hasar görmesi de dahil olmak üzere yaralanmalar bildirildi.

Gazze'deki Filistin Sivil Savunması'na göre, İsrail'in Batran ailesinin evine düzenlediği hava saldırısında kuzey Gazze'de beş kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

El Avda ve El Aksa Şehitleri hastanesine göre, İsrail'in topçu bombardımanı sırasında Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında dördü çocuk ve biri kadın olmak üzere dokuz kişi öldürüldü.

Hastane, İsrail'in yine Nuseyrat mülteci kampında bulunan Halaw ailesinin evine düzenlediği hava saldırısının ardından çok sayıda kişinin yaralandığını da sözlerine ekledi.

El Aksa Şehitleri hastanesi, İsrail'in Bureij mülteci kampına düzenlediği bombardımanın ardından Gazze'nin merkezinde de bir çocuğun öldüğünü bildirdi.

İsrail'in 35 kişinin ölümüne yol açan Refah saldırısı hakkında bildiklerimiz

Gazze Sağlık Bakanlığı ve Filistinli sağlık görevlilerine göre, İsrail'in Pazar günü Refah'ta  yerinden edilmiş insanlara yönelik bir kampa düzenlediği  saldırıda en az 35 kişi öldü  .

Sosyal medyada paylaşılan videolar, sağlık görevlileri ve itfaiyecilerin grevin ardından müdahale etmeye çalıştığı bölgede büyük bir yangın olduğunu gösteriyor. Hedef alınan alan, yüzlerce çadırın çevrelediği, onlarca ailenin barınağı olarak kullanılan büyük bir konteyneri içeriyordu.

İşte grevle ilgili bilmeniz gerekenler:

Saldırı "güvenli bölgeyi" vurdu:  Gazzeli yetkililer ve Filistin Kızılayı Derneği (PRCS), hedeflenen bölgenin Refah'ın kuzeybatısındaki Tel el-Sultan'da İsrail tarafından "güvenli bölge" olarak belirlendiğini söyledi. Gazze hükümetinin medya ofisi, "İsrail işgal ordusu bu bölgeleri güvenli bölgeler olarak belirleyerek vatandaşlara ve yerinden edilmiş kişilere bu güvenli bölgelere yönelme çağrısında bulundu." dedi. Ofis, yerinden edilen kişilerin sığınma talebinde bulunduklarında saldırıya uğradıklarını söyledi.

Roket saldırısı:  Refah'taki saldırı, İsrail ordusunun açıklamasına göre Hamas'ın aylardır ilk kez Tel Aviv'e roket fırlatması ve Pazar günü Tel Aviv'de ve İsrail'in orta kesimlerinde sirenlerin çalmasıyla gerçekleşti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Refah bölgesinden sekiz roket atıldığını ve "bir dizi merminin" ele geçirildiğini söyledi. Saldırının sorumluluğunu Hamas üstlendi.

IDF ne dedi:  İsrail ordusu, Refah'taki bir Hamas yerleşkesini vurduğunu ve "Hamas'ın bölgeyi kullandığını gösteren istihbarata" dayanarak "hassas mühimmat" kullandığını söyledi. IDF, Hamas'ın Yahudiye ve Samiriye'deki liderliğinin komutanı Yasin Rabia'yı ve Hamas'ın aynı bölgelerdeki kanadında üst düzey yetkili olduğunu söylediği Halid Nagar'ı öldürdüğünü söyledi. Sivillere verilen zarar da dahil olmak üzere saldırıların şu anda inceleme altında olduğu belirtildi.

Kayıplar:  Gazze Sağlık Bakanlığı, ölen ve yaralananların çoğunlukla kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirterek, Refah'taki hiçbir hastanenin ölü sayısını kaldırabilecek kapasiteye sahip olmadığını da sözlerine ekledi. PRCS, ambulans ekiplerinin saldırının ardından çok sayıda insanı taşıdığını söyledi. Refah'taki Filistin Acil Durum Komitesi ise çadırlara düzenlenen saldırıda yangınlar nedeniyle onlarca kişinin öldüğünü söyledi. CNN'in elde ettiği videoda çadır benzeri yapıların yandığı görülüyor.

Hamas ne dedi:  Hamas saldırıyı "katliam" olarak nitelendirdi ve ABD yönetimini ve Başkan Joe Biden'ı şahsen sorumlu tuttuğunu söyledi. İsrail'in "Amerikan desteği olmasaydı ve yerinden edilmiş vatandaşlarla aşırı kalabalık olmasına rağmen Refah'ı işgal etmesi için yeşil ışık yakılmasaydı" İsrail'in saldırıları gerçekleştiremeyeceğini söyledi. Hamas acil uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

"Hiçbir yer güvenli değil":  Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) olarak da bilinen Sınır Tanımayan Doktorlar, grevden duydukları dehşeti dile getirerek "hiçbir yerin güvenli olmadığını bir kez daha gösterdiğini" söyledi. İnsani yardım grubu Gazze'de acil ve sürekli ateşkes çağrısını yineledi. Filistin Yönetimi başkanlığı, uluslararası toplumu, Filistin halkına karşı işlenen suçlara karşı derhal müdahale etmeye çağırdı.

UAD'nin kararı:  Refah saldırısı, Uluslararası Adalet Divanı'nın  İsrail'e  Refah'taki saldırısını durdurma talimatı vermesinden birkaç gün sonra geldi. Mahkemenin şehirdeki insani durumu "felaket" olarak değerlendirdiğini belirten UAD başkanı, BM yetkililerinin, Refah'taki İsrail operasyonunun devam etmesi halinde durumun "daha da kötüleşeceğini" belirttiklerini belirtti. Mahkeme ayrıca İsrail'in insani yardım için Refah sınır kapısını açmasına da karar verdi.

Unutmayın:  Çoğu İsrail'in saldırıları nedeniyle bölgenin diğer bölgelerinde yerlerinden edilmiş olan bir milyondan fazla Filistinli, İsrail operasyonlarına başlamadan önce Refah'ta barınıyordu. Birçoğu kaçtı ama  gidecek güvenli bir yerleri olmadığını söylüyorlar . İsrail'in Refah'taki eylemleri, İsrail'in   şu anda Gazze'deki savaşla ilgili olarak karşı karşıya olduğu benzeri görülmemiş seviyedeki diplomatik baskı için bir parlama noktası işlevi gördü.

 

 

 


 

Güncellenme Tarihi : 27.5.2024 10:30

İLGİLİ HABERLER