Gündem
  • 25.8.2022 14:27

İsrail ABD hattında gerilim: Biden Lapid'in telefonlarına çıkmıyor

İsrail'in Kanal 13 televizyonu, İran ile nükleer anlaşma konusunda İsrail-ABD hattındaki "uçurumun çok büyük olduğunu" ve İsrailli yetkililerin "zararı en aza indirmeye" çalıştığını kaydetti

İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin Başbakan Yair Lapid ile ABD Başkanı Joe Biden arasında İran konusunda bir telefon görüşmesi gerçekleştirilmesi için uğraştığını ancak bu çabaların başarısız olduğunu bildirdi. "Kanal 13" televizyonunun haberine göre, İsrailliler, ABD Başkanı Biden ile acil bir görüşme istediklerinde Beyaz Saray "Başkan'ın tatilde olduğunu" söyledi.

ABD'lilerin "görüşmeyi ertelediğine" işaret edilen haberde, "İsrailli yetkililer, ikili arasındaki konuşmanın eninde sonunda gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Belki yakın bir zamanda olacak." ifadeleri kullanıldı.

Haberde, dün akşam ABD ziyareti için ülkesinden ayrılan İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz'ın, Washington dışında bulunması nedeniyle ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile bir araya gelemeyeceğine dikkati çekildi.

İran ile nükleer müzakerelerin yoğunlaştığına ve son aşamaya girildiğine işaret edilen haberde, "İsrail'in ABD'nin hesaplarında önemli bir faktör olmadığı söylenebilir." yorumunda bulunuldu.

Haberde, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Hatta ABD, İsrailli liderlerle görüşmeden, İran'ın nükleer anlaşma taslağına sunduğu görüşlerine karşılık kendi yanıtını da iletti. Bu, Gantz Washington'a gitmeden önce ve Başbakan Lapid ile Başkan Biden arasında bir görüşme gerçekleşmeden oldu. İsrailli bir siyasi kaynak, bizimle ABD'liler arasındaki uçurumun çok büyük olduğunu söyledi."

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Eyal Halata'nın, 23 Ağustos'ta Beyaz Saray'da ABD'li mevkidaşı Jack Sullivan ile bir araya geldiği anımsatılan haberde, "İsrailli yetkililerin, zararı en aza indirmeye çalıştığı" ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, dün, İran ile nükleer anlaşmaya ilişkin taslak metne yönelik Avrupa Birliği (AB) aracılığı ile İran'ın görüşlerine karşılık verdiklerini duyurmuştu. Ancak bakanlık, ABD'nin yanıtının içeriği konusunda herhangi bir detay paylaşmamıştı.

 

Güncellenme Tarihi : 25.8.2022 14:28

İLGİLİ HABERLER