Gündem
  • 23.5.2024 00:41

İsrail Adalet Divanı Savcısını tehdit etti.. Dünyada hiçbir devlet bizi eleştiremez

Gallant: Dünyada hiç kimsenin bizi eleştirmeye hakkı yok 

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Salı akşamı, Gazze Şeridi'nde devam eden savaş nedeniyle ülkesinin uluslararası mahkemelerde yargılanma çabalarını kınayarak, dünyada hiç kimsenin İsrail'i eleştirmeye hakkı olmadığını öne sürdü. İbrani Yayın Otoritesi'ne (resmi) göre, Golani Tugayı'ndaki subaylar ve askerlerle Lübnan'ın kuzey sınırında yaptığı görüşme sırasında yaptığı konuşmada.

Gallant, subay ve askerlere hitaben şunları iddia etti: "Siz burada kuzeyi kontrol ederken, şu anda Refah ve Cebeliye'de (Gazze'de) savaşan güçler var... Biz Hamas'ı dağıtıyoruz."

"Filistin Yönetimi, Hamas, Hizbullah ve İran'daki düşman unsurların yönlendirdiği, bizi kendimizi savunma hakkından mahrum etmeye yönelik bir mücadele var" diye iddia etti.

Gallant, "İsrail Başbakanına veya Savunma Bakanına saldıran ve onları Lahey'de (Hollanda'da) mahkemeye çıkarmak isteyen her kimse, ordu askerlerine saldırmış olur" diye düşündü.Şöyle devam etti: "Dünyada hiç kimsenin İsrail'i, onun yeteneklerini ve bizim davranış şeklimizi eleştirmeye ahlaki hakkı yoktur."

İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin çatışmaları derhal durdurma kararı almasına ve Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırım eylemlerini önlemek ve Şerit'teki insani durumu iyileştirmek için acil önlemler talep etmesine rağmen Gazze'deki savaşını sürdürüyor.

Gallant ayrıca, 1948'de işgal altındaki Filistin topraklarında kurulduğu günden bu yana "İsrail'in en adil savaşı yürüttüğünü" iddia etti.

Şöyle devam etti: "Her türlü uluslararası mahkeme aracılığıyla bize saldırmaya çalışanlar, çocukları öldüren, kadınlara tecavüz eden, bir kısmı Holokost'tan sağ kurtulan yaşlıları kaçırıp Gazze'de alıkoyan katillerdir."

İsrail, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye değilken, 2002 yılında kurulan mahkemeye 2015 yılında Filistin üye olarak kabul edilmiştir. Birleşmiş Milletler veya herhangi bir uluslararası kuruluşa bağlı olmayan bağımsız bir uluslararası kuruluş olup, onun kararlar bağlayıcıdır.

İsrail bu yetkiyi reddetse bile, mahkemenin yargı yetkisinin 1967'de işgal edilen Filistin topraklarına uygulanması, mahkemenin Filistin topraklarında suç işlemekle suçlanan İsrailli yetkilileri yargılama yetkisine sahip olmasını sağlıyor.

Savcıya tehdit 

Salı günü erken saatlerde Khan, Amerikan CNN ağına verdiği bir röportajda, İsrailli yetkililere karşı soruşturma yürütürken tehditler aldığını ve kendisine mahkemenin "Batı'yı değil Afrika'yı ve onun haydutlarını sorumlu tutmak için kurulduğunun" söylendiğini açıkladı. ve müttefikleri.”

Khan bu eylemleri şu sözlerle eleştirdi: "Bu mahkeme, hukukun otoriteye ve kaba kuvvete karşı kazandığı bir zafer olmalıdır... Hiç kimse hukukun üstünde değildir."

Hamas, Han'ın kendisine yönelik iddialarının geçerliliğini reddetti, liderlerine karşı tutuklama emri çıkarılmaması çağrısında bulundu ve mahkemenin direniş liderlerine karşı verdiği her türlü emrin "Filistin halkına ve tüm dünya halklarına verilen uluslararası sözleşmelere ve kararlara aykırı olduğunu" vurguladı. İşgal altında işgale her türlü direnme hakkı vardır."

Pazartesi günü, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Khan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gallant ve üç Hamas lideri İsmail Haniyeh, Yahya Sinwar ve Muhammad Deif hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarılmasını talep ettiğini açıkladı. 7 Ekim'den bu yana işlenen "savaş suçları", "insanlığa karşı suçlar" ve "soykırım" suçlamaları.

Mevcut ve eski İsrailli yetkililer, Khan'ın hareketini reddettiklerini açıkladılar, mahkemenin yargı yetkisini tanımadıklarını vurguladılar, bunun "Yahudi karşıtı" olduğunu iddia ettiler, Tel Aviv'in müttefiklerine bu hareketi finanse etmeyi bırakmaları ve hatta dağıtmaları çağrısında bulundular ve Gazze'ye yönelik savaşı tırmandırmanın gerekliliğini vurguladı.



 

Güncellenme Tarihi : 23.5.2024 00:51

İLGİLİ HABERLER