Gündem
  • 27.1.2024 20:20

İsrail askerlerinin yüzde 17'si korkudan birbirlerini öldürdü

Gazze'deki İsrail askerlerinde inanılmaz bir ölüm korkusu var. Her köşeden çıkan HAMAS mücahitleri yüzünden panik atak lan bu askerler sık sık kendi arkadaşlarını vurup öldürüyor.
İKonuyla ilgili bir araştırma yapan İsrail savunma Bakanlığı ölen askerlerinin yüzde 17'sinin dost ateşiyle yani birbirlerini vurarak gerçekleştiğini açıkladı.

Gazze'deki işgalci ölümlerin yüzde 17'si dost ateşi sonucu gerçekleşti.. “NBC”: İsrail askerleri eğitim eksikliği nedeniyle ateşe koşuyor.

Amerikan NBC Haber ağının 25 Ocak 2024 Perşembe tarihli bir raporu   şunu ortaya koydu: “İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki toplam insan kaybının neredeyse 5'te 1'i, yani %17'si Hamas'tan değil, dost ateşinden geldi. Çoğu ülkenin dost ateşinden kaynaklanan ölümlere ilişkin veri yayınlamadığına dikkat çekti. Bu da İsrail'in daha fazla incelemeye ihtiyacı olduğu anlamına geliyor.

Ağın raporunda, İsrail ordusunun mevcut en son verilerine göre, geçen yıl Gazze'de öldürülen 170 İsrail askerinden 29'unun ya arkadaşlarının kurşunlarıyla öldürüldüğü ya da kazalarda öldüğü belirtildi.

Yüksek oran

Emekli ABD Donanması amirali ve NATO'nun eski Müttefik Yüksek Komutanı James Stavridis ise bir röportajda şunları söyledi: "Çok yoğun kentsel alanlarda meydana gelmesine rağmen bu, yüksek oranda dost ateşidir. Bence İsrailliler bunların her birini çok ciddi bir şekilde ele alacağız." Olaylardan ders çıkarmaya çalışmak ve dost ateşi olaylarının bu seviyesini azaltmak için."

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin ana sözcüsü Amiral Daniel Hagari, Hamas'la devam eden savaşta dost ateşiyle öldürülen ölüm oranlarına ilişkin bir soruya yanıt olarak durumu "korkunç" olarak nitelendirdi.

İsrail güçlerinin Gazze'de çok zor koşullarda faaliyet gösterdiğini, Hamas savaşçılarının kendilerini sivil kılığına soktuğunu ve geniş tünel ağını kullanarak ortaya çıkıp pusu kurduğunu da sözlerine ekledi.

Sözlerine şöyle devam etti: "Bu korkunç olayları azaltmak için her olaydan ders alıyoruz, ders alıyoruz."

İsrail işgal ordusunun savaşçıları - Reutersİsrail işgal ordusunun savaşçıları - Reuters

İsrail ordusunun ayrı bir araştırması, Gazze'deki koşulların, savaşın en kötü kimlik yanılgısı olaylarından birinin açıklanmasına yardımcı olduğu sonucuna vardı; bu olay, üç İsrailli mahkumun ölümüyle sonuçlandı: Alon Shamrez, 26, Yotham Haim, 28 ve Samer Talalqa, 24. yıl) Gazze'de bir binadan çıktıktan sonra silah veya patlayıcı taşımadıklarını belirtmek için çıplak göğüslü ve beyaz bayrak taşıyan; İsrail'de öfkeye yol açan olay bu oldu.

Yaygın uygulama

İnsan hakları grupları ise rehine öldürme olayının, İsrail güçlerinin gerekli özeni göstermeden ateş açmasının yaygın bir uygulaması olduğunu ve bunun Gazze'deki Filistinli sivillerin çok ağır bedeller ödediğini gösterdiğini söyledi.

İsrail, 7 Ekim'deki sürprizin ardından, bir kısmı yıllardır aktif hizmete katılmamış olan 300.000'den fazla yedek askerini seferber etti. 

Emekli Amiral Stavridis, "İsrail'in Gazze'ye gidecek işgalci gücü eğitim ve tatbikata tabi tutmak için yeterli zamanı yoktu" dedi.

Sahadaki üst düzey görevlilerin sürekli olarak güçlere ateş açma konusunda acele etmemeleri gerektiğini hatırlatmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde yıkıcı bir savaş yürütüyor; Filistin yetkililerine göre, Cuma günü itibarıyla "çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 26.83 şehit ve 64.487 kişi yaralandı". Birleşmiş Milletler'e göre "büyük bir yıkım ve benzeri görülmemiş bir insani felaket."




 

Güncellenme Tarihi : 27.1.2024 20:32

İLGİLİ HABERLER