Dünya
  • 23.10.2008 01:24

İSRAİL : BİZİ EN İYİ ANLAYAN VE YARDIM EDEN ÜLKE TÜRKİYE

KUDÜS - İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, bölgede barışın özelleştirilmesi misyonu için çalıştığını, bu konuda en büyük yardımı gösteren ve kendilerini en iyi anlayan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.
İsrail ve Filistinlilerle Türkiye arasındaki ortak projelerle ilgili gelişmeleri görüşmek üzere İsrail'e gelen Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki heyet, İsrail Cumhurbaşkanı Peres tarafından kabul edildi.
Peres görüşmede, barışa yönelik projelerinde Türkiye'nin en fazla güvendikleri ülke olduğunun altını çizerken, Türkiye'nin Filistin nezdinde de aynı güven ve ağırlığa sahip ülke olduğunu ifade etti.
Büyükelçi Sinirlioğlu başkanlığındaki heyette kimi bakanlık mensuplarının yanı sıra, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Başkanı Güven Sak ile Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanı Musa Kulaklıkaya da yer alıyor.
Heyet, Peres'in yanı sıra Dışişleri ve Savunma bakanlıklarında da Türk özel sektörünün öncülüğünde Filistin'de yapılması öngörülen barış amaçlı Tarkumiye ve Cenin'de yapılacak sanayi bölgesi projeleriyle, Türkiye ile İsrail arasındaki enerji ağırlıklı projeleri görüştü.
Peres, heyetle görüşmesinde Filistin'de yapılacak projelerin önemine vurgu yaptı ve kendi danışmanlarının da bu projeler üzerine çalışmalar yaptıklarını kaydetti.Peres, kendisinin de bu projeler için elinden geleni yapacağını vurguladı.
Peres, heyeti kabulünde Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olarak kabulünden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Türkiye'yi kutladı.
Sinirlioğlu da bu konuda İsrail'in verdiği destekten dolayı Peres'e Türkiye'nin teşekkürlerini aktardı.
Edinilen bilgiye göre Türk heyeti görüşmelerde Batı Şeria'daki Filistin kentlerinden Cenin'de sanayi bölgesi projesini Tarkumiye ile birlikte başlatmayı önerdi. İsrail tarafı Türkiye'nin bu önerisini olumlu karşıladıklarını belirtti.
Projelerin ne zaman başlayacağına ilişkin henüz bir tarih belirtilmemekle birlikte, heyetin İsrail ve Filistin tarafıyla görüşmeleri sırasında söz konusu iki projenin yapımı konusunda gerekli desteğin verileceği dile getirildi.
Büyükelçi Sinirlioğlu başkanlığındaki heyet, yarın Türkiye'ye dönecek.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:05

İLGİLİ HABERLER