İsrail duyurdu : İran'da Amerikan F-15 savaş uçağı vuruldu
İsrail'de yayın yapan Kanal 14 televizyonu, ABD'ye ait bir F-15 savaş uçağının İran'ın batısında düştüğünü bildirdi.
Kanalın haberine göre, uçak yere çarpmadan önce mürettebat paraşütle atladı. Mürettebatın İran topraklarında kaldığı ifade edildi.
İran, kendi topraklarında bir ABD F-15 uçağını düşürdü. Sosyal medyada ABD'nin pilot ve yardımcı pilotu kurtardığına dair dolaşan haberler sahte. ABD'ye ait alçak uçuş yapan helikopterler şu anda Irak üzerinde kurtarma operasyonu yürütmeye çalışıyor.

Haberde, daha sonra ABD ve İsrail güçlerinden oluşan ortak bir ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonla mürettebatın kurtarıldığı öne sürüldü.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 2 Mart'a yaptığı açıklamada, ABD-İsrail'in saldırılarının başlamasından beri 6 ABD askerinin hayatını kaybettiğini, 18 askerin yaralandığını duyurmuştu.
Açıklamada ayrıca 3 ABD savaş uçağının Kuveyt'te "dost ateşi" sonucu düşürüldüğü belirtilmişti.

AZERBAYCAN: NAHÇIVAN'A FÜZELER VE İHALAR DÜŞTÜ
Azerbaycan kaynakları Nahçıvan özerk bölgesindeki havaalanı sınırları içerisine İran'dan gelen füzelerin ve insansız hava araçlarının düştüğünü söyledi. Azerbaycan söz konusu saldırılarda 2 kişinin yarandığını açıkladı.

İSRAİL ORDUSU: TAMAMEN BOŞALTIN
İsrail ordusu, yoğun saldırılara yeniden başladığı Lübnan'ın güneyinin Litani Nehri'ne kadar tamamen boşaltılması çağrısını yineleyerek geniş kapsamlı saldırı tehdidinde bulundu.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, Lübnan'ın güneyinde yaşayanların bir an önce Litani Nehri'nin kuzeyine geçmesi gerektiğini ifade etti.

ARAKÇİ: SAVAŞ GEMİSİ SALDIRISININ ABD AÇISINDAN ACI SONUÇLARI OLACAK
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD'nin Sri Lanka açıklarında bir İran savaş gemisini batırmasının "acı sonuçları olacağı" uyarısında bulundu. Arakçi, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada ABD'yi "denizde bir vahşet gerçekleştirmekle" suçladı.
Açıklamasında, yaklaşık 130 denizcinin bulunduğu Dena fırkateyninin uluslararası sularda, İran kıyılarından yaklaşık 2 bin mil uzakta vurulduğunu belirterek, "ABD'nin oluşturduğu bu emsalden dolayı derin bir pişmanlık duyacağını göreceksiniz" ifadelerini kullandı.
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ise daha önce yaptığı açıklamada, ABD'ye ait bir denizaltının Hint Okyanusu'nda İran savaş gemisini torpido ile batırdığını doğrulamıştı. Hegseth, geminin uluslararası sularda güvende olduğunu düşündüğünü ancak torpido saldırısıyla batırıldığını söyledi. Bunun, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bir düşman gemisinin torpido ile batırıldığı ilk olay olduğunu belirten Hegseth, ABD'nin "savaşı kazanmak için mücadele ettiğini" ifade etti.

İRAN: AYRILIKÇI GRUPLAR VURULDU
İran İstihbarat Bakanlığı, ülkenin batı sınırlarından girmeyi amaçlayan ayrılıkçı grupların mevzilerinin vurulduğunu ve ağır kayıplar verdiğini açıkladı. İran Devrim Muhafızları, Kuzey Irak'ta Kürt milislerin üslerine üç füzeyle saldırdıklarını açıkladı. İran'ın ayrıca Kuzey Irak'ta Süleymaniye kentine yakın yayın ve telekomünikasyon vericilerine İHA saldırısı düzenlediği belirtiliyor. İsrail Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada Savunma Bakanı Israel Katz'ın ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ile görüştüğünü ve Hegseth'in "Sonuna kadar gidin, sizinleyiz" dediği belirtildi.
İRAN AMERİKAN TANKERİNİ VURDU
İran Devrim Muhafızları, Basra Körfezi'nin kuzeyinde bir ABD tankerini vurduklarını açıkladı. Geminin halen yandığı belirtildi. Ayrıca açıklamada, savaş zamanında Hürmüz Boğazı'ndan geçişler İran'ın elinde olacak denildi.

İRAN DIŞİŞLERİ: ABD YARATTIĞI EMSALDEN PİŞMAN OLACAK
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD tarafından torpidoyla batırılan Dena fırkateyni hakkında konuştu. "ABD, İran'dan 2 bin mil uzakta denizde bir vahşet işledi. Hindistan Donanması'nın misafiri olan ve yaklaşık 130 denizci taşıyan gemi, uluslararası sularda uyarı yapılmaksızın vuruldu. ABD yarattığı bu emsalden acı bir şekilde pişman olacak". ifadelerini kullandı.
İRAN KUZEY IRAK'I, İSRAİL TAHRAN'I VURUYOR
İran resmi haber ajansı IRNA, İran'ın saldırılarda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi sınırlarındaki grupların merkezini hedef aldığını açıkladı. Lübnan'da da yerel kaynaklar İsrail saldırılarında bir Hamas yöneticisinin öldüğünü öne sürdü. İsrail Ordusu da Tahran'a yeni bir saldırı dalgası başlattıklarını duyurdu. Duyurudan kısa süre sonra İran basını Tahran ve Kerec'de patlama seslerinin duyulduğunu söyledi.
Güncellenme Tarihi : 5.3.2026 12:34