Gündem
  • 3.4.2024 12:13

İsrail, Hizbullah'la topyekun savaşa hazırlanıyor.. Günde 5 bin roket sınıra yollanıyor

Günde 5.000 roket ve nakliye ablukası: İsrail, Hizbullah'la topyekun savaşa hazırlanıyor

Ulusal Acil Durum Yönetim Otoritesi başkanı, İsrail'in Hizbullah'la geniş çaplı bir savaşa hazırlık amacıyla gıda, ilaç ve tıbbi ekipman da dahil olmak üzere temel hammaddelerden oluşan acil stok stokunu benzeri görülmemiş bir ölçekte artırdığını açıkladı.

Where do Israel and Hamas get their weapons?

İsrail, Hizbullah'la tam ölçekli bir savaşa hazırlık amacıyla, son aylarda gıda, ilaç ve tıbbi ekipman da dahil olmak üzere temel hammaddelerden oluşan acil durum stokunu, son aylarda 2 milyar NIS'i (545 milyon $) aşan eşi benzeri görülmemiş bir ölçekte artırdı. 

Israel begins shift to domestic ammunition production - JNS.org

Bu Pazartesi günü, sektörü Lübnan'la olası bir savaşa hazırlamak için İsrail Üreticiler Birliği tarafından düzenlenen acil durum konferansında konuşan Savunma Bakanlığı Ulusal Acil Durum Yönetimi Otoritesi (NEMA) başkanı Tuğgeneral Yoram Laredo tarafından açıklandı. .

Laredo, devletin elindeki mevcut stok hakkında ayrıntılı bilgi vermedi ancak İsrail'e yönelik yaygın roket ve füze saldırılarını da içerecek geniş çaplı bir savaş sırasında ekonominin sürekli işleyişinin sağlanmasının gerekli olacağını belirtti. 

Bu sevkiyat Gazze'deki savaşın ilk günlerinde görülenlerden çok daha büyük ölçekte. 
"Büyük çaplı bir savaş, İsrail'in tedarik zincirlerini ve tedarik seviyelerini sekteye uğratacaktır. İsrail kıyılarındaki ilk gemi vurulduğunda, diğer gemilerin buraya gelmesi engellenecek ve savaş boyunca durum böyle olacaktır.
İsrail'e gelen tüm malların yüzde 99'u deniz yoluyla geliyor" dedi.

Scoop: U.S. to send Israel artillery shells initially destined for Ukraine

Ona göre Hamas, İsrail ekonomisinin işleyişine ciddi bir tehdit oluşturmuyordu ancak kuzeyden gelecek bir savaşta durum böyle olmayacaktı. Hamas'la savaşın ilk gününde İsrail'e yaklaşık 2.500 roket fırlattıklarını, ancak Hizbullah'la yapılacak bir savaşta günlük ortalama roket hızının bunun iki katı olacağını, bunun İsrail'in enerji bağımsızlığına ciddi bir tehdit oluşturacağını ve büyük hasar vereceğini ekledi. elektrik altyapısına sahiptir. Hizbullah'ın bu altyapıları potansiyel olarak hedef almasının, iki güne kadar süren iki ila üç ulusal elektrik kesintisine yol açacağını, bazı bölgelerde ise kesintilerin aylarca sürebileceğini belirtti. Hangi alanları kastettiğini belirtmedi.

Ulusal elektrik şebekesini yöneten devlet şirketi Noga'nın Acil Durum Hazırlık ve İşlevsel Süreklilik Dairesi Müdürü Bar Cohen, ekonomiye düzenli elektrik sağlanmasında beklenen kesintilere değinerek, "Bir sonraki savaşta, Çok sayıda elektrik kesintisi olsa da, hiç kimse enerjinin devamlılığını garanti edemez."

Hizbullah'la yapılacak bir savaşın doğrudan etkisi, İsrail'in elektriğinin yaklaşık %70'ini üreten doğalgaz arzı üzerinde olacaktır. "Savaş çıktığı anda enerji santrallerimizi besleyen üç doğal gaz boru hattı çalışmayı durduracak ve biz de koruma amacıyla derhal alternatif yakıta dayalı elektrik üretimine geçeceğiz. Birçok üretim sistemimizin etkileneceğini tahmin ediyoruz ve biz de binlerce megavat kaybedecek. Hem roket atışlarından hem de enerji hatlarında meydana gelen yangınlardan dolayı dağıtım ve iletimde kesintiler yaşanacak. İki ulusal elektrik kesintisi dışında 11 bölgesel elektrik kesintisi ve çok daha fazla yerel elektrik kesintisi yaşanacak. "diye ekledi Cohen.

Güvenlik sistemi ve organlarının ulusal elektrik şebekesini değerlendirirken dayandığı ana modellerden biri, Rusya'nın 2022 işgalinden bu yana Ukrayna'nın elektrik tesislerine yönelik sistematik saldırılarına dayanıyor. İsrail'in elektrik üretimi ve operasyonlarında diğer ülkelerle benzerliği, Hizbullah'ın İsrail'e zarar verme becerisini kolaylaştırabilir. "Ukrayna Almanya ve Moldova'dan elektrik alırken, bize elektrik sağlayacak komşumuz yok" dedi. Cohen, böyle bir savaşın ilk aşamalarında bile hayati yakıt rezervlerini korumak için tahsisat yapılacağını ve bunun belirli bölgelerde günlük dört ila altı saat elektrik kesintisine yol açacağını belirtiyor.

İsrail Elektrik Şirketi Acil Durum Hazırlık Direktörü Dror Greenberg, bu tehditlerin şirketin ülke çapındaki enerji santrallerine verilen zararı en aza indirmek için pasif savunma önlemlerine yaklaşık 180 milyon NIS (49 milyon $) yatırım yapmasına yol açtığını söyledi. Ona göre, bu tür savunmaların yakın gelecekte yaklaşık 100 ikincil trafo merkezinde planlanması planlanıyor.

Lübnan'da Hizbullah'la neredeyse altı ay boyunca her gün çatışmalar yaşandığı ve geniş çaplı bir savaş ihtimalinin arttığı bir dönemde Laredo, ister İsrail ister Hizbullah tarafından başlatılsın böyle bir savaşın beklenmedik bir şekilde patlak vereceğini söyledi. "Savunma Bakanı daha önce İsrail Beyrut'u bombaladığında bizim olduğumuzun belli olacağını söylemişti. Roketlerin çoğu Hayfa yakınlarındaki ve kuzeydeki şehir ve kasabalara yönlendirilecek" dedi.

Üreticiler Birliği Başkanı Ron Tomer, acil durum konferansında, savaşa hazırlık konusunun tüm imalat sektörünü ilgilendirdiğini ve "yer kısıtlaması olmasaydı, bu konferansa üç kat daha fazla imalatçının katılacağını" söyledi. Tomer, Lübnan'dan devam eden yangına rağmen kuzeydeki sanayi tesislerinin üretim rutinlerini sürdürme konusunda istekli olduklarını ve şu anda herhangi bir arz sıkıntısı yaşanmadığının da kanıtı olduğunu söyledi. Üreticilere, gerilimi tırmandırmaya hazırlanmaları ve ekonominin işleyişini sürdürmek için gerekli hammadde stoklarını artırmaları çağrısında bulundu.

Güncellenme Tarihi : 3.4.2024 13:25

İLGİLİ HABERLER