Gündem
  • 30.5.2024 11:02

İsrail istatistik kuruluşu : Ordudan firarda benzeri görülmedik artış var

İsrailli bir örgüt: İşgal ordusuna katılmayı reddedenlerin sayısında eşi benzeri görülmemiş bir artış var. İşgal ordusuna katılmaktansa hapis cezasını tercih ediyorlar.

29 Mayıs 2024 Çarşamba günü, İsrailli sol bir örgüt, İsrail işgal ordusunun 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde devam eden savaşı sırasında İsrail işgal ordusunda hizmet etmeyi reddedenlerin sayısında benzeri görülmemiş bir artış olduğunu ortaya çıkardı. 
İsrail Kendi saflarında hizmet etmeyi reddedenlere hapis cezası veriyor. Firariler buna rağmen hapse razı oluyor.

İsrailli "Sınır Var" örgütü, "X" platformunda yaptığı paylaşımda, askerlik yapmayı reddedenlerden Sophia Orr'un bir konuşmasını aktardı.

Orr, "Eğer bu insanlık dışılaştırmanın tam bir sessizlik içinde devam etmesini engellerse, bedelini ödemeye ve hapishanede kalmaya hazırım" diyor ve ekliyor: "Hapishaneden bile şunu söylemeliyim ki, onlar (Filistinliler) insandır."

Örgüte göre yetkililer, Orr'u askerlik yapmayı reddetmesi nedeniyle bir süre cezaevinde tuttu.

Orr şunları da ekledi: "Adaletsizliklerin işlendiği görevleri yerine getiren bir ordu ile faaliyeti tamamen adaletsizlik olan bir ordu arasında büyük bir fark vardır ve bu (İsrail) ordusu savunma amaçlı değil, fetih ve baskı amaçlıdır."

“Bir Sınır Var” 1982 yılında kuruldu ve web sitesine göre “(askerlik hizmetini) reddedenleri desteklemeyi amaçlayan siyasi bir hareket”.

Örgüt, "demokratik bir ülkenin her vatandaşının orduda görev yaparken kırmızı çizgilerinin ne olduğuna ve bu çizgileri aşan eylemlere karar vermesi gerektiğine" inanıyor.

Ayrıca şunları ekledi: "Orduda hizmet etmeyi reddeden ve alternatif bir vatan hizmeti arayan hareket mensuplarının yanı sıra, işgale ve savunma amaçlı olmayan savaşlara karşı olanlar da var."

İnternet sitesine göre örgüt, "kamuoyunu gönüllü savaşlara ve Filistin topraklarının işgaline karşı etkilemeyi" amaçlıyor.

büyük sayılar

Aynı şekilde İbranice haber sitesi "Zaman Israel", "Sınır Var"ın şu sözlerini aktardı: "Son aylarda hükümetin Filistinlilere yönelik politikasını protesto etmek için zorunlu askerliği reddeden solcuların sayısında artış oldu."

Gazze'deki savaş, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 117.000'den fazla Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu ve yaklaşık 10.000 Filistinli, çocukların ve yaşlıların hayatına mal olan kitlesel yıkım ve kıtlığın ortasında kayboldu.

Gazze savaşı sırasında öldürülen İsrail işgal güçlerinden birinin cenazesi/ReutersGazze savaşı sırasında öldürülen İsrail işgal güçlerinden birinin cenazesi/Reuters

Örgüt, "mevcut savaş sırasında askerlik yapmayı reddeden insan sayısındaki artışın eşi benzeri görülmemiş bir artış olduğunu" sürdürdü.

Web sitesinde ayrıca örgütün sözcüsü Yishai Menuhin'in "mevcut savaş sırasında yedekte askere alınmayı reddeden yaklaşık 40 askere yardım ettiğini" ve "örgütteki diğer aktivistlerin düzinelerce kişiye yardım ettiğini" söylediği aktarıldı. Web sitesine göre örgüt, askerlik hizmetini reddedenlerden yaklaşık 100 yardım talebi aldı."

Şöyle ekledi: "Bu, son on yılda yılda yaklaşık 10-15 taleple ve Lübnan Savaşı'nın (2006) ve Filistin topraklarındaki iki ayaklanmanın (1987 ve 2000) zirve yıllarında yılda yaklaşık 40 taleple karşılaştırılıyor."

Menuhin, "Hizmeti reddedenler ekim ayının ortasından itibaren bizimle iletişime geçmeye başladı ve son günlere kadar devam etti" dedi.

Keskin artış

"Zaman İsrail"e göre, askerlik yapmayı reddetmeyi teşvik eden "Refutistler" adlı başka bir sol grup, "kendisinden yardım isteyen ve onları başka örgütlere yönlendiren isyancı yedek askerlerin sayısında keskin bir artış olduğunu" bildirdi.

Web sitesi ayrıca, "Reddetme Cesareti" hareketinin kurucusu solcu aktivist David Zonshine'nin "mevcut savaş sırasında, özellikle de son aylarda, düzinelerce reddiyeciden yardım talepleri aldığını" belirtti. Son yıllarda."

“Savaşın ilk aylarında, yaklaşık 300.000'e varan çok sayıda askerden dolayı reddedenlerin sayısında bir artış oldu, ancak son aylarda yedek alım kapsamı önemli ölçüde azalırken, reddedenlerin sayısı da önemli ölçüde azaldı. Web sitesine göre büyümeye devam etti.

Bunu "savaşın karmaşıklığı, işlenen savaş suçları ve hükümetin davranışlarına karşı artan protestolara ve ideolojik reddin yanı sıra, savaşın uzamasından bitkin düşen askerler tarafından reddedilmeye" bağladı.

İnternet sitesi şunları ekledi: "Geçtiğimiz Nisan ayının sonunda, Refah'ta (güney) görev yapmak üzere çağrılan Paraşütçüler Tugayı'ndan yaklaşık 30 yedek asker, hizmet etmeyi reddettiklerini açıkladı."

Şöyle açıkladı: "Aylar süren çatışmalar, onların çalışmalarına, geçim kaynaklarına ve ailelerine zarar verdi ve onlara duygusal ve fiziksel sıkıntı yaşattı."

GMT 15:00 itibarıyla ordu, Zaman İsrail raporu hakkında herhangi bir yorumda bulunmamıştı.

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın Refah şehrine (güney) yönelik kara saldırısını derhal durdurma ve “soykırım” eylemlerini önlemek ve Şerit'teki felaket niteliğindeki insani durumu iyileştirmek için geçici önlemler alma yönündeki talimatına rağmen Gazze'deki savaşını sürdürüyor. .

İsrail aynı zamanda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Galant'a karşı uluslararası tutuklama emri çıkarma niyetini de görmezden geliyor. Gazze'deki “savaş suçları” ve “insanlığa karşı suçlar”daki sorumluluklarından dolayı.

Güncellenme Tarihi : 30.5.2024 11:08

İLGİLİ HABERLER