İsrail medyası duyurdu.. Amerika iki ay içerisinde Suriye'den çekilecek

4 dk okuma
İsrail medyası duyurdu.. Amerika iki ay içerisinde Suriye'den çekilecek

Hızlı Özet

İsrail'in böyle bir hareketi engellemek için daha önce yaptığı çabalara rağmen, Washington bu çabaların başarısız olduğunu açıkça belirtti. Yine de İsrail savunma yetkilileri pes etmiyor ve Biden yönetimine yeniden düşünmesi için baskı yapmaya devam ediyor.

ABD, İsrail'e 2 ay içinde Suriye'den asker çekmeye başlayacağını söyledi

İlk rapor: Trump'ın Netanyahu ile görüşmesinde Erdoğan'a karşı sempati duymasının ardından Ynet, Washington'ın Suriye'deki ABD güçlerinin iki ay içinde aşamalı bir geri çekilmeye başlayacağını duyurduğunu öğrendi…

İsrail, Türkiye'nin yeni Suriye'deki daha fazla stratejik varlığı ele geçireceği endişeleri arasında, sonuçları konusunda uyarıyor ve hareketi engellemeye çalışıyor

Ynet'in edindiği bilgiye göre, ABD savunma yetkilileri, ABD'nin iki ay içinde Suriye'den askerlerini aşamalı olarak çekmeyi planladığını İsrailli mevkidaşlarına bildirdi.

İsrail'in böyle bir hareketi engellemek için daha önce yaptığı çabalara rağmen, Washington bu çabaların başarısız olduğunu açıkça belirtti. Yine de İsrail savunma yetkilileri pes etmiyor ve Biden yönetimine yeniden düşünmesi için baskı yapmaya devam ediyor.

Planlanan geri çekilme sürpriz değil. Şu anda göreve geri dönen eski Başkan Donald Trump, kısmen Başkan Yardımcısı JD Vance'in de etkisiyle, yönetiminin izolasyonist doktrini uyarınca ABD birliklerini bölgeden çekeceğine uzun zamandır söz vermişti.

"Bu bizim savaşımız değil," Trump defalarca belirtti ve Pentagon bir süredir bu hamleye hazırlanıyor. Washington şu anda operasyonel aşamaya geçiyor ve İsrail savunma yetkilileriyle düzenli güncellemeler paylaşılıyor. Taraflar arasındaki görüşmelerde, İsrailli temsilciler olası sonuçlar hakkında ciddi endişelerini dile getirdiler.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, çekilmenin yalnızca kısmi olabileceğini tahmin ediyor ve İsrail, Esad rejiminin düşüşünden bu yana bölgedeki etkisini açıkça genişletmeye çalışan Türkiye'yi cesaretlendireceği korkusuyla bunu da engellemeye çalışıyor. Şu anda, ABD birlikleri doğu ve kuzey Suriye'deki birkaç önemli noktada konuşlanmış durumda ve istikrar sağlayıcı bir rol oynuyor. İsrail savunma kaynakları, çekilmelerinin Türkiye'nin Suriye'deki daha stratejik askeri varlıkları ele geçirme çabalarını teşvik edebileceğinden endişe ediyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye'nin merkezi bir rol oynadığı, ülkesinin baskın bir bölgesel güç statüsünü iddia etmek için değişen bölgesel dinamikleri kullanmaya istekli olduğu bildiriliyor. Gazze savaşının başlangıcından bu yana İsrail'e karşı giderek artan düşmanca söylemi, İsrail'in huzursuzluğunu daha da derinleştirdi. Türkiye düşman bir devlet olarak görülmese de Başbakan Benjamin Netanyahu yakın zamanda onu -diğer ülkeler gibi- "karmaşık" olarak tanımladı.

İsrail, hem Ankara'yı hem de Washington'ı, Tadmur ve T-4 gibi üslerde kalıcı bir Türk varlığının kırmızı çizgiyi aşacağı ve IDF'nin kuzey cephesindeki operasyonel özgürlüğünü tehdit edeceği konusunda uyardı. Geçtiğimiz hafta Azerbaycan'da yapılan bir toplantıda İsrailli ve Türk yetkililer konuyu görüştü. İsrail'in, Suriye'nin yeni hükümetini topraklarındaki tüm askeri faaliyetlerden sorumlu tuttuğunu vurguladığı ve ihlallerin askeri eylemi tetikleyebileceği konusunda uyardığı bildirildi. Her iki taraf da gerginliği azaltma konusunda ilgi gösterdi ve daha önce Suriye'de kullanılan İsrail-Rusya çatışmasızlaştırma modeline benzer bir koordinasyon mekanizması kurmak için görüşmelere başladı.

Bununla birlikte, yaklaşan ABD geri çekilmesi, Trump'ın Netanyahu ile son görüşmesinde Erdoğan'a karşı sıcak tonuyla birleşince, İsrail savunma kuruluşundaki gerginlikleri artırdı. Trump'ın İsrail ile Türkiye arasında arabuluculuk yapma teklifi, özellikle Amerikan geri çekilmesine dair artan işaretler göz önüne alındığında, Kudüs'teki yetkilileri rahatlatmadı. Bir İsrail güvenlik kaynağının belirttiği gibi, T-4 üssüne yapılan son hava saldırıları, "Amerikalılar toplanıp gitmeden önce" "zamana karşı bir yarışın" parçası.

TRUMP ÇEKİLME NİYETİNİ AÇIKLAMIŞTI!

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den asker çekme niyetini daha önce açıkladığı hatırlatılan haberde, uzun süredir çekilme planları üzerinde çalışan ve uygulamaya geçmeye hazırlanan Pentagon'un İsraillileri bu konuda bilgilendirdiği öne sürüldü.

İsrailli yetkililerin "ciddi endişelerini dile getirdiği" fakat bunun ABD'nin çekilme kararı konusunda bir etkisinin olmadığı aktarıldı.

TÜRKİYE VURGUSU DİKKAT ÇEKTİ!

Üst düzey bir İsrailli yetkiliye göre, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinden askerlerini çekmesinin, Türkiye ile İsrail arasındaki gerilimi ve Türkiye'nin "Suriye'deki daha fazla stratejik askeri noktayı kontrol etmek yönündekini iştahını artırma potansiyeli" taşıyor.

Haberde, ABD'nin Suriye'den çekilme süreci ve Başkan Trump'ın, geçen hafta Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldiği toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında söylediklerinin İsrail güvenlik kurumlarını teyakkuza geçirdiği, İsrailli yetkililerin Trump'ın arabuluculuk teklifini "güven verici" bulmadığı belirtildi.

İsrail'in geçtiğimiz haftalarda Suriye'de Türkiye'nin konuşlanacağı belirtilen Humus iline bağlı Tedmur (Palmira) ilçesindeki T4 askeri üssüne düzenlediği saldırıların, ABD çekilmeden önce Türkiye'nin konuşlanmasını geciktirmek için yapıldığı ve ABD asker çekmeye başlamadan önce "zamana karşı yarış" olarak görüldüğü ifade edildi.

Türkiye'nin Suriye'de İsrail'in hareket özgürlüğünü sınırlama ve gelecekte işgal altında tuttuğu Suriye topraklarına yönelik potansiyel bir tehdit oluşturma ihtimalinin İsrail'i korkuttuğu aktarıldı.

Bu haber 790 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ABD'li askeri analist Douglas Macgregor : İsrail'in varlığını sürdüreceğine inanmıyorum
Gündem
#İsrail#ABD#mekke i̇ttifakı

ABD'li askeri analist Douglas Macgregor : İsrail'in varlığını sürdüreceğine inanmıyorum

Anlaşma, üç ülkeden birine yapılacak silahlı saldırının hepsine yapılmış sayılacağı taahhüdünü içeriyor. Haberde, ülke liderlerinin imza töreninin ardından ittifakın belirli bir ülkeyi hedef almadığını vurguladığı aktarıldı.

Habervitrini12877 Görüntüleme
Türkiye'den Suudi Arabistan'daki saldırıya kınama
Gündem

Türkiye'den Suudi Arabistan'daki saldırıya kınama

Dışişleri Bakanlığı, Irak üzerinden Suudi Arabistan'a yapılan İHA saldırılarını en güçlü şekilde kınadı. Irak hükümetinin sorumluları bulmak için başlattığı soruşturmadan memnuniyet duyulduğunu açıkladı.

Habervitrini13109 Görüntüleme
MHP’den 'Terörsüz Türkiye' modeli için dikkat çeken sözler
Gündem

MHP’den 'Terörsüz Türkiye' modeli için dikkat çeken sözler

MHP İstanbul İl Başkanlığının Şile’de düzenlediği istişare kampında "Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin mesajlar verildi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Türkiye’nin kendi şartlarına göre oluşturduğu "Terörsüz Türkiye" modelinin başka ülkelerdeki örneklerden farklı olduğunu belirterek, modelin önümüzdeki yıllarda çatışmalı ortamların çözümünde örnek gösterileceğini ve üniversitelerde ders olarak anlatılabileceğini söyledi.

Habervitrini13860 Görüntüleme
Marmara'da deprem dengesi değişiyor mu? Uzmandan açıklama
Gündem

Marmara'da deprem dengesi değişiyor mu? Uzmandan açıklama

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Anadolu levhasının batıya doğru hareketi ve Marmara'nın derin kesimlerindeki fay hareketliliğine ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Bektaş, derinlerdeki sürünmenin faydaki sürtünmeyi azaltabileceğini belirterek, bunun beklenenden daha küçük bir depremle sonuçlanabileceğini ifade etti.

Habervitrini13116 Görüntüleme