Gündem
  • 28.4.2024 12:45

İsrail muhalefet lideri Ladip : Elimizde savaşmak için yeterli asker yok

İsrailli muhalif liderden işgal ordusuna ilişkin benzeri görülmemiş itiraf: Artık yeterli askerimiz yok… 

İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid,, "İsrail ordusunun artık yeterli askerinin bulunmadığını" söyleyerek, "İsrail'in güvenliğini korumak" amacıyla Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifası ve hükümetin ayrılması çağrısında bulundu. 

Bu, Lapid'in özel İsrail Channel 12 kanalı tarafından yayınlanan ve hükümetin Yüksek Mahkeme'den ultra-Ortodoks Yahudilerin askere alınmasıyla ilgili dilekçelere ilişkin kararın 20 Mayıs'a kadar ertelenmesini talep ettiği yönündeki yayına yanıt olarak "X" platformunda yaptığı bir paylaşıma göre geldi. 

Lapid şunu merak etti: “Bu yozlaşmış hükümet daha ne kadar İsrail Devleti'nin itibarını bahanelerle çarpıtmaya devam edecek? İsrail ordusunun artık yeterli askeri yok ve herkes askere alınmak zorunda, o yüzden 'Birlikte kazanacağız' diye sloganlar atmayın. eğer birlikte askere almazsak.'”

Şöyle devam etti: "İsrail'in güvenliği adına Netanyahu istifa etmeli ve bu hükümet hayatımızdan çıkmalı."

İktidar koalisyonundaki dini partiler, Haredimlere askerlik hizmetinden muafiyet sağlamayan yeni bir zorunlu askerlik yasasının kabul edilmesi halinde hükümetten çekilme tehdidinde bulunuyor.

Harediler İsrail nüfusunun yaklaşık %13'ünü oluşturuyor. Orduda görev yapmıyorlar ve hayatlarını ilahiyat enstitülerinde Tevrat'ı okumaya adadıklarını söylüyorlar.

Yasa, 18 yaşın üzerindeki her İsrailli erkek ve kadının orduda hizmet etmesini zorunlu kılarken, Haredilerin hizmetten çıkarılması onlarca yıldır tartışmalara yol açıyor.

Bu tartışma, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde devam eden savaşıyla daha da yoğunlaştı; laik partiler (hükümet ve muhalefetteki), Haredimlerin savaşın yükünü taşımaya katılmasını talep ediyor.

Yüksek Mahkeme'nin 2015 yılında yürürlüğe giren ve Haredileri askerlik hizmetinden muaf tutan yasayı, muafiyetin "eşitlik ilkesini" ihlal ettiği gerekçesiyle iptal etmesinden sonra, 2017'den bu yana birbirini takip eden hükümetler Haredilerin işe alınması konusunda bir fikir birliğine varmayı başaramadı.

O tarihten bu yana Knesset (Parlamento), hizmetten muafiyetlerini uzatmaya devam etti.

Filistin ve BM verilerine göre İsrail, 7 Ekim'den bu yana çoğu çocuk ve kadın olmak üzere on binlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı, kıtlık ve kitlesel yıkıma yol açan Gazze'ye savaş yürütüyor.

İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin derhal ateşkes kararı vermesine ve "soykırım" suçlamasıyla ilk kez Uluslararası Adalet Divanı'na çıkmasına rağmen bu savaşı sürdürüyor.

Güncellenme Tarihi : 28.4.2024 12:51

İLGİLİ HABERLER