Gündem
  • 30.3.2024 15:42

İsrail Savunma Bakanı Gallant : Üç Arap ülkesinden oluşan çokuluslu bir güç Gazze'ye geliyor

Gallant'tan Netanyahu'ya: Gazze'de çok uluslu kuvvet konuşlandırılmasına bir adım daha yaklaştı

Savunma Bakanı, üç Arap ülkesinden silahlı kuvvetlerin Gazze Şeridi'ne konuşlandırılması konusunda ilerleme kaydetti; zira bu ülkelerin ilk hedefi yardım konvoylarının güvenliğini sağlamak ve Gazze'de bir liman kurmak olacak

Savunma Bakanı Yoav Gallant, üç Arap ülkesinden silahlı personelden oluşan çokuluslu bir gücün Gazze Şeridi'ne getirilmesi amacıyla bu hafta Washington'a yaptığı ziyarette önemli ilerleme kaydetti.

Çok uluslu gücün ilk etapta, açlıktan ölmek üzere olan Gazzeli teröristler tarafından kaçırılan insani yardım konvoylarının ve Gazze Şeridi'nde kurulan limanın güvenliğini sağlaması gerekiyor. Plan için henüz bir zaman çizelgesi yok, ancak Gallant'ın Gazze'nin geleceği için uyguladığı "Ertesi Gün" planıyla doğrudan bağlantılı dramatik hamleye yardımcı olacak Amerikan desteği ve onayı var.

Süreci karmaşıklaştırma korkusuyla isimleri Bakanlık tarafından açıklanmayan Amerikalılar ve Arap devletleri arasındaki müzakerelerde ilerleme, Gallant'ın rehberliğinde İsrail Savunma Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı temsilcilerinin bu ülkelere yaptığı ziyaretler çerçevesinde sürüyor ve devam ediyor. Amerikan hükümeti ve CENTCOM (Amerika Birleşik Devletleri Merkez Komutanlığı) ile görüşmeler.

Buradaki fikir, ABD'nin, karada güçleri olmasa bile, konvoyların güvenliğinden ve insani yardımın ulaştırılmasından sorumlu çokuluslu güce liderlik etmesi. Plana göre bu, bölgedeki Hamas'la bağlantısı olmayan unsurları güçlendirecek ve Amerikalılarla devam eden sorunu çözecek.

Savunma Bakanlığı, Amerikalıların bu fikri kabul ettiğini ancak bunu Gallant'ın neredeyse üç ay önce sunduğu "Ertesi Gün" planının geliştirilmesine dahil ettiklerini belirtti. Gallant'ın ziyaretinin ardından Washington'da Bakanlık, İsrail Silahlı Kuvvetleri ve Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörü'nden (COGAT) temsilcilerle daha ileri görüşmeler yapıldı.

Gallant, planını Ocak ayı başında yayınlayarak, "Hamas'tan sonra Gazze'nin İsrail tarafından kontrol edilmeyeceğini ve İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki sivilleri kontrol etmeyeceğini, Filistin Devleti'ne tehdit oluşturmamaları koşuluyla orayı Filistinlilerin yöneteceğini" vurguladı. İsrail ve ona karşı hareket edemez."

Güncellenme Tarihi : 31.3.2024 12:09

İLGİLİ HABERLER