İsrail Büyükelçiliği, ülkelerini TBMM’nin yeni üyelerine sevdirmek için harekete geçti.
Bu amaçla İsrail Büyükelçiliği’nde görevli siyasi müşavirler milletvekillerine ziyaretlerde bulunmaya başladı. Türkiye ile İsrail’in benzer noktalarını vurgulamak için bir de broşür bastıran büyükelçilik, “İsrail–Türkiye Benzerlikler ve İşbirliği” başlığını taşıyan broşürü bütün milletvekillerine dağıtıyor. Broşürün önsözünde Büyükelçi David Sultan, “Türkiye ve İsrail, aralarında hiçbir zaman anlaşmazlık olmamış iki ülkedir.” diyor.
İsrail Büyükelçiliği’nin hazırladığı ve milletvekillerine gönderilen broşürlerde ilk olarak İsrail ve Türkiye hakkında genel bilgilere yer veriliyor. Türkiye ile İsrail arasındaki ilk benzerliğin cumhurbaşkanı seçiminde ve yetkilerinde kendisini gösterdiğine dikkat çekiliyor. Her iki ülkenin devlet başkanının cumhurbaşkanı, Meclis’inin tek parlamento, seçim sisteminin nispi temsil, seçmen yaşının da 18 olduğu vurgulanıyor. İsrail ile Türkiye’nin aynı coğrafi bölgeyi paylaştıkları belirtilen broşürde, iki ülkenin kültürel ve demokratik özelliklerinin, beşeri değerler açısından benzerlikler taşıdığına dikkat çekiliyor. 17 Ağustos Marmara Depremi’nin ardından İsrail’in yaptığı yardımların da hatırlatıldığı broşürde, ‘Türkiye–İsrail Köyü’, Düzce Devlet Hastanesi, Arifiye İlköğretim Okulu, İrem Rehabilitasyon Merkezi’nin yaptırıldığı kaydediliyor.
Broşürün en dikkat çeken bilgilerinden biri ise ibadethanelerdeki benzerlikler. Tek tanrıya inanılmasının yanında, sinagog–cami karşılaştırması yapılıyor ve şöyle deniyor:
“Sinagog: Günde üç kez dua merasimi olmaktadır. Erkekler ve kadınlar ayrı ayrı oturmaktadır ve başları örtülüdür. Sinagoğun en önemli bölümü Kudüs’e doğru olan Ahit Sandığı’dır. Dini merasimler özellikle şabbat (Yahudilerin tatil günü cumartesi) ve tatillerde şölen özelliği taşır.
Cami: Müslümanlar günde beş kez namaz kılar. Erkekler ve kadınlar ayı ayrı oturur. Müslümanlar, Mekke’ye yüzlerini çevirerek dua eder ve Mekke’nin yönünü cami duvarındaki mihrap gösterir. Namazları ve dua merasimlerini Müslümanların ibadet lideri olan imamlar yönetir. Müslümanların tatil günü olan cumaları genellikle bir de vaaz verilir.”
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:03