Gündem
  • 29.5.2024 15:21

İsrail yandaşı Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen'e soykırım davası

Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayette bulunulması, İsrail'in Gazze'deki suçlarına ortak olmakla suçlanıyor.

https://arabicpost.net/wp-content/uploads/2024/05/23-1.jpg

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen/Reuters

Cenevre Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (GIPRI), İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarda suç ortaklığı suçlamasıyla Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayette bulunduğunu duyurdu.

Birleşmiş Milletler'in eski bağımsız uzmanı Alfred de Zayas, 26 Mayıs 2024 Pazar günü, Avrupa Komisyonu Başkanı'na karşı Cenevre Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde yürüttüğü girişimle ilgili kişisel web sayfasında bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nde ve işgal altındaki Filistin topraklarında işlediği suçlara ortaklık suçlamasıyla Avrupa Komisyonu Başkanı aleyhinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayette bulunulmasına değinildi.

Açıklamada ayrıca şikayetin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni von der Leyen hakkında soruşturma başlatmaya çağırdığı da vurgulandı.

Mesleğe koşulsuz destek 

Açıklamada, "Von der Leyen'in İsrail'e askeri, ekonomik, diplomatik ve siyasi koşulsuz desteğinin, İsrail'in savaş suçları işlemesine ve Gazze'de devam eden soykırıma olanak sağladığına inanmak için makul nedenler var" denildi.

 Ayrıca von der Leyen'in Komisyon Başkanı sıfatıyla Avrupa Birliği'nin İsrail ordusuna sağladığı askeri desteğe erişimde "araçsal" bir role sahip olduğunu vurguladı.

Von der Leyen'in İsrail'e ekonomik ve askeri yaptırım uygulamadığını belirterek, İsrail'e diplomatik destek sağlanmasına ilişkin bilgiler içeren birçok açıklama yaptı.

Avrupa Komisyonu Başkanı, 7 Ekim 2023'ten bu yana "aşırı İsrail yanlısı duruşu" ve İsrail'e koşulsuz desteği nedeniyle eleştirilere maruz kalıyor.

Von der Leyen'in, Gazze'ye yönelik şiddetli saldırıların altıncı gününde İsrail'e dayanışma ziyareti gerçekleştirmesi ve Avrupa Birliği'nin Tel Aviv'e "koşulsuz desteğini" dile getirmesi dikkat çekiyor.

Von der Leyen, İsrailli yetkililerle temaslarında, sivillerin ve altyapının hedef alınması nedeniyle Gazze'de kötüleşen insani duruma değinmedi.

AB personeli 20 Ekim'de ortak bir mektup yazarak von der Leyen'i İsrail'i kayıtsız şartsız desteklemek yerine ateşkes ilan etmeye ve sivil hayatları korumaya çağırıyordu.

HABERVİTRİNİ ÖZEL

Güncellenme Tarihi : 29.5.2024 15:26

İLGİLİ HABERLER