Gündem
  • 9.6.2024 21:54

İsrail'de deprem.. Gantz Netanyahu hükümetinden çekildi

Gantz, Başbakan'ı savaş çabalarını boşa çıkarmakla suçlayarak koalisyondan ayrıldı ve erken seçim çağrısında bulundu
Ben Gvir, sarsıntının ardından iktidara koşarken Netanyahu, Ulusal Birlik liderinden 'kampanyayı bırakmamasını' istedi.

İsrailli savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Benjamin Netanyahu hükümetinden istifa ederek Gazze'de tutulan rehinelerin nadiren kurtarılmasını kutlayan başbakana bir darbe indirdi.

Pazar günü televizyonda yayınlanan açıklamasında Gantz, "Netanyahu, Gazze'de gerçek bir zafere doğru ilerlememizi engelliyor" dedi ve hükümetten ayrılmayı "karmaşık ve acı verici bir karar" olarak nitelendirdi.

"Bu nedenle bugün olağanüstü hal hükümetinden üzüntüyle ama tüm yüreğimizle ayrılıyoruz."

Netanyahu'nun başlıca siyasi rakibi olarak kabul edilen Gantz'ın kararı, geçen ay başbakana verdiği ve kendisini 8 Haziran'a kadar Hamas'a karşı savaş için yeni bir plan hazırlamaya çağıran ültimatomu yerine getiriyor.

Gantz'ın Cumartesi günü istifa etmesi bekleniyordu ancak İsrail güçlerinin, Gazzeli yetkililerin 270'den fazla Filistinlinin öldüğünü söylediği operasyonda dört rehineyi kurtardığı haberinin ardından duyuruyu erteledi.

İstifası, Netanyahu'nun Cumartesi günü Gantz'ı İsrail'in acil durum hükümetinde kalması yönünde çağırmasına ve bunun bölünme değil birlik zamanı olduğunu söylemesine rağmen geldi.

“Önümüzdeki büyük görevler karşısında kendi içimizde birlik içinde kalmalıyız. Benny Gantz'a sesleniyorum: Acil durum hükümetini bırakmayın. Netanyahu, Telegram'da kendisine "Birlikten vazgeçmeyin" çağrısında bulundu.

Gantz'ın kararı Netanyahu hükümetini doğrudan tehlikeye atmıyor; partisi, İsrail parlamentosu olan 120 üyeli Knesset'te 64 sandalyeyle çoğunluğu elinde bulunduran başbakan koalisyonunun bir parçası değildi. Ancak Hamas'ın 7 Ekim saldırısından dört gün sonra kurulan savaş kabinesini Netanyahu'nun Likud'u dışında herhangi bir partiden temsil edilmeden bırakacaktı.

Olağanüstü hal hükümetinin başbakanın yanı sıra karar alma yetkisine sahip tek üyesi, yine Likud'dan Savunma Bakanı Yoav Gallant.

Gantz'ın kararı, Netanyahu'nun İsrail'in Batılı müttefiklerinden ve Gazze'de tutulan rehinelerin ailelerinden savaşı sona erdirme ve esirleri geri getirme yönünde artan çağrılarla karşı karşıya kaldığı bir dönemde geldi.

Savaşın başlamasından sekiz ay sonra, Hamas'ın üst düzey liderlerinin çoğunun serbest kalması ve bölgede 100'den fazla rehinenin tutulması nedeniyle İsrail henüz belirtilen hedeflerine ulaşamadı.

ABD defalarca başbakana Gazze için somut bir savaş sonrası plan sunması çağrısında bulundu. Geçtiğimiz hafta üç yönlü bir İsrail barış anlaşması önerisi ortaya koyan ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu'nun çatışmanın uzatılmasından muhtemelen fayda sağlayacağını öne sürdü.

64 yaşındaki eski savunma bakanı Gantz geçen ay Netanyahu'nun Hamas'ın ortadan kaldırılmasını, Gazze'deki rehinelerin geri getirilmesini, bölgede alternatif bir hükümetin kurulmasını, yerinden edilenlerin geri dönüşünü içeren bir plan sunması gerektiğini söyledi. İsrailliler ülkenin kuzeyinden ve Suudi Arabistan'la normalleşme konusunda ilerleme kaydetme planı yapıyor.

Netanyahu , ültimatomunun İsrail'e zarar vereceğini söyleyerek Gantz'ın tehdidini reddetmişti .

Nisan ayında Gantz, savaşın birinci yıl dönümü öncesinde Eylül ayında erken seçim yapılması çağrısında bulunarak, "İsrail toplumunun liderleriyle olan sözleşmesini yenilemesi gerekiyor" dedi.

Kamuoyu yoklamalarına göre Gantz'ın popülaritesi çoğu zaman başbakanı geçiyor. İsrail Maariv gazetesi tarafından Cuma günü yayınlanan bir anket, Gantz'a desteğin yüzde 42 olduğunu, Netanyahu'nun ise yüzde 34 olduğunu gösterdi.

Gantz'ın da üyesi olduğu savaş kabinesi, İsrail hükümetinden bağımsız olarak faaliyet gösteriyor. Gazze'deki çatışmalarla ilgili kararların alınmasından sorumludur.

Eski İsrailli diplomat Alon Pinkas, İsrail'in Haaretz gazetesinde şöyle yazdı: "O (Gantz), aşırı sağla durumu dengelemek ve pervasız karar almayı önlemek amacıyla 7 Ekim'den dört gün sonra hükümete katıldı." "Onun aklında, beceriksiz ve mesihvari uyumsuzlarla dolu bir hükümetteki sorumlu yetişkindi."

Pinkas, savaş uzadıkça, İsrail'in kuzeyinde yerlerinden edilmiş sakinlerin evlerine dönememesi ve rehinelerin Gazze'de esir kalması nedeniyle Gantz'ın kabinede kalarak popülaritesini kaybedeceğini fark etmiş olabileceğini söyledi.

Pinkas, "Gantz hükümette ne kadar uzun süre kalırsa Gantz o kadar zayıflayacak" diye yazdı. “Pozisyonu başbakanınkiyle ne kadar aynı olursa, her iki tarafta da o kadar çok kaybedecek. Sağcılar evlerine dönecek, merkezciler ise başka seçenekler arayacak.”

Güncellenme Tarihi : 9.6.2024 21:46

İLGİLİ HABERLER