Gündem
  • 27.3.2024 14:17

İsrail'de Netanyahu'ya destek dibe vurdu.. İşte en güvenilen isim

Kamuoyunda Netanyahu'nun performansı 'zayıf' olarak değerlendiriliyor; Halevi 'mükemmel' sırada yer aldı

İsrail’de yapılan ankette Netanyahu’ya destek yüzde 28’e düştü.Savaş kabinesinin güçlü ismi Benny Gantz’da sınıfta kaldı. Gantz’a destek yüzde 34 çıktı

Benny gantz

BENY GANTZ

İsrail Demokrasi Enstitüsü'nün (IDI) Salı günü yayımladığı yeni bir araştırmaya göre, İsrail kamuoyunun gözünde devam eden savaşın ortasında olumlu performans konusunda İsrailli yetkililer arasında en yüksek puanı alan İsrail Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi aldı.
Bir hahamın oğlu olan kendi de Haham olan Halevi, yüzde 50 desteğin az altında kaldı.


HALEVİ
Ankette Halevi yüzde 48'lik onay oranıyla ilk sırada yer buldu.

Savunma Bakanı Yoav Gallant yüzde 40'lık onay oranıyla ikinci sırada yer aldı.



Portföysüz bakan Benny Gantz %34 ile orta sıralarda yer alırken, performansıyla halkın onayını yalnızca %28 alan Başbakan Benjamin Netanyahu'dan daha yüksek oy aldı.

Bu, Netanyahu'nun yalnızca %26,5 oy aldığı Kasım ayından bu yana hafif bir artışa işaret etti.  Ancak ankete katılanların yüzde 57'si başbakanı "zayıf" veya "çok zayıf" olarak değerlendirdi.

Ankette Halevi'nin siyasi sol, merkez ve sağdaki sıralamada liderliğini koruduğu belirtildi.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de siyasi yelpazede tutarlı bir sıralama elde ederek üçünde de son sırada yer aldı.
İsrailliler diğer konulardaki düşüncelerini paylaşıyor

Ankette ayrıca katılımcılara ABD ile koordinasyon, Hizbullah'la savaş olasılığı ve Filistinlilerin çektiği acılar da dahil olmak üzere pek çok konu soruldu.
ABD-İsrail ilişkileri, ABD'nin Gazze'de derhal ateşkes çağrısı yapan BMGK karar oylamasında çekimser kalması ve Netanyahu'nun Washington'a giden İsrail delegasyonlarını geri çağırmasının ardından sarsıldı .

Katılımcılara İsrail'in ABD ile koordineli mi hareket etmesi yoksa sadece liderlerinin kararlarına göre mi hareket etmesi gerektiği soruldu. 
Yahudi katılımcılar İsrail'in liderlik kararının öncelikli olması gerektiğini söyledi. Ancak ABD ile koordinasyondan yana olanların oranı Ocak ayında %38'den %43'e çıktı. Ayrıca İsrailli Arap katılımcılar ABD ile koordinasyonu daha fazla tercih ediyor ve %63'ü olumlu yanıt veriyor. 
 

Güncellenme Tarihi : 27.3.2024 14:40

İLGİLİ HABERLER